Ny lufthavn i Berlin: Pris 18 mia. kroner

Jeg havde fornøjelsen af at kigge nærmere på byggeriet af Berlins nye storlufthavn, Berlin Brandenburg International (BBI) i sidste måned. Et stort og ambitiøst byggeri, som naturligvis er blevet forsinket, men som en gang for alle skal rydde op i Berlins mange lufthavne.

Berlin-BBI
Byggeriet af den nye Berlin Brandenburg International

For mit vedkommende bliver der ikke grædt nogen tårer, når Tegel og Schönefeld bliver lukket. Det var lidt en anden sag med Tempelhof, som blev lukket tilbage i oktober 2008, for det var en lufthavn ud over det sædvanlige. Udtænkt af Albert Speer som en del af hans plan for Berlin som verdens hovedstad, og af arkitekten Norman Foster kaldt “The Mother of all Airports”. Det var ikke nogen helt almindelig oplevelse at lande her, og jeg brugte mere end almindelig lang tid på at komme ud af den. Jeg skulle have det hele med!

Den nye lufthavn kommer til at genbruge en af banerne fra den nuværende Schönefeld lufthavn, men vil få en helt ny 32 meter høj terminal, hvori der blandt andet vil være togstation til både lokale S-tog, men også til Deutsche Bahns regionaltog. Det skal nok blive rigtigt godt, men det har også kostet to landsbyer livet – og en sjælden skildpaddeart er blevet nænsomt flyttet – og dertil kommer omkostninger for byggeriet, så regningen ender på 18 mia. danske kroner.

3. juni 2012 lover de, at den nye lufthavn åbner. Og så flytter de alle afgange fra Schönefeld og Tegel over til den nye lufthavn med et trylleslag. Natten over bliver de to gamle lufthavne erstattet af den nye, som ikke får lufthavnskoden BBI (for den tilhører Bhupaneswar i Indien), men derimod den logiske “BER” – fordi det bliver hele Berlins nye lufthavn.


Posted

in

by