Hvad får du på Economy Class indenfor Europa?

Af Kenneth Karskov

Forplejning ombord på de korte europæiske flyselskaber er efterhånden undtagelsen, snarere end reglen. Enkelte selskaber holder dog fast i, at du skal have lidt at drikke og noget at tygge på, når du går ombord på deres maskiner.

Herunder er samlet en række selskaber, der selv på de korte ruter indenfor Europa tilbyder snacks og drikkevarer, men som hovedregel skal du ikke forvente nogen stor anretning på Economy Class flyvninger indenfor Europa.

Typisk vil du få tilbudt et par småkager eller en lille sandwich samt kaffe/the, og billederne herunder vil give dig en god idé om omfanget af serveringen, mens selve snacken vil variere over tid.


Herover: KLM fra København til Amsterdam

KLM byder på en snack og gratis drikkevarer, inklusive øl og vin på flyvninger indenfor Europa. Fra København til Amsterdam er der typisk tale om en småkage eller lignende, så altså ikke det store måltid, men på længere ruter indenfor Europa – f.eks. fra Amsterdam til Athen – bliver der serveret et fuldt måltid med varm mad.

KLM-Y-Catering
Herover: Om morgenen og omkring spisetid vil KLM servere en sandwich

Hos KLM er reglen, at på flyvningerne inden kl. 9 om morgen vil der blive serveret et sandwich, og det samme gør sig gældende i tidsrummet 17-19 – altså omkring spisestid.Typisk vil der være tale om hvidt brød med ost eller kylling-æggesalat som på billedet herover.

SAS-Economy-Class
Herover: SAS tilbyder gratis kaffe og thé – resten koster…

SAS tilbyder en gratis kop kaffe eller thé samt vand ombord på de europæiske flyvninger. Hos det fællesskandinaviske flyselskab blev kaffe og thé uden beregning genindført i januar 2012, efter SAS i mange år havde taget penge for det. Sodavand, alkohol, snacks og mad koster dog fortsat ekstra på SAS Go (tidl. SAS Economy Class).


Herover: Air France fra København til Paris

Air France byder på en sandwich på afgange omkring spisetid, og ofte er der to valgmuligheder. Derudover er der fri bar inklusive øl og vin på alle Air France afgange.


Herover: airberlin fra København til Berlin

airberlin gav tidligere en sød eller salt snack på de korte ruter. Fra København til Berlin var det f.eks. kartoffelchips eller småkager og dertil kommer gratis kaffe, thé og vand. Det er nu slut og airberlin opkræver betaling for mad og drikke, men har dog bibeholdt traditionen med at alle passagerer ved udstigning bliver alle passagerer tilbudt et chokoladehjerte som en sidste hilsen.

Sandwich på aftenafgangen med SWISS fra København til Zürich
Herover: SWISS på aftenafgangen fra København til Zürich

SWISS serverer en snack og gratis drikkevarer. På aftenafgangen fra København til Zürich er der valg mellem to forskellige sandwich – skinke eller ost – og dertil fri bar, inklusive øl, vand og vin. Er der sandwich til overs kan personalet sågar finde på at gå en ekstra runde med de overskydende sandwich. Morgenmaden er typisk en croissant og drikkevarer fra den fri bar.

SWISS breakfast
Herover: Morgenmad på SWISS flyet fra Zürich til København

Lufthansa serverer en lille sandwich på selskabets flyvninger til Danmark, typisk en trekantssandwich med ost eller kalkun. Hos Lufthansa er drikkervarerne gratis, og det gælder også øl, så selv på de korte ruter indenfor Europa er det gratis at få slukket tørsten eller slappe af med en kold pilsner efter en lang arbejdsdag.

Lufthansa-Economy-Class-NEW
Herover: Forplejning på eftermiddagsafgangen fra München til København på Lufthansa

British Airways serverede tidligere en lille snack og gratis drikkevarer indenfor Europa, men er slut d. 11. januar 2017, hvorefter al mad og drikke på de europæiske flyvninger koster ekstra. Selskabet har dog stadig både fri bar og gratis mad på de oversøiske flyvninger.

Hos søsterselskabet, det spanske flyselskab Iberia, er der betaling ved kasse 1 for enhver form for mad eller drikke på selskabets flyvninger indenfor Europa, f.eks. fra København til Madrid, men også gratis mad og drikke på de lange flyrejser over Atlanten eller til Asien.

LOT-Polish-Airlines-Economy-Class-Europe-CPH-WAW
Herover: Hos LOT Polish Airlines får alle passagerer en chokolade og et glas vand

Hos LOT Polish Airlines bliver der delt en Prince Polo chokoladestang ud til alle passagererne og serveret et glas mineralvand. Prince Polo har en central plads i polakkernes hjerte, så det svarer nærmest til at få en guldkaramel i Danmark. Kaffe eller thé koster ekstra hos LOT, der opkræver ca. 15 danske kroner for en kop Starbuck’s kaffe, ligesom snacks, sodavand og alkohol kan købes.

Finnair-Economy-Class-catering
Herover: Finnair byder på gratis kaffe, thé og blåbærjuice

Finnair har afskaffet den gratis mad på selskabets Europa-ruter. Skal du flyve til Asien eller USA med Finnair, så får du stadig gratis mad, men på de korte flyvninger indenfor Europa – f.eks. fra København til Helsinki – må du nøjes med en kop kaffe/the og et glas blåbærjuice. Er du sulten, så skal du have penge op af lommen og kan bestille fra Finnairs “Sky Bistro” menu.

And the winner is…

Gratis forplejning på Turkish Airlines flyet fra København
Herover: Lun pastaret, salat og dessert på turen fra København til Istanbul (foto: Kenneth Karskov)

Turkish Airlines er seks år i træk (2011-2016) blevet kåret til Europas bedste flyselskab. Det tyrkiske flyselskab holder fast i gratis mad og drikke, så på turen fra København til Istanbul er der varm mad og fri bar. Dertil kommer sæder med skærme, hvor der vises film under hele turen, så tiden går hurtigt ombord på det tyrkiske medlem af Star Alliance.


Posted

in

by