Se listen: Her er verdens bedste flyselskaber 2016

Af Kenneth Karskov

*** Listen for 2017 er offentliggjort – se her: Verdens 15 bedste flyselskaber i 2017 ***

Emirates er udnævnt som verdens bedste flyselskab i 2016. Det skete på den prestigefyldte Skytrax World Airline Awards 2016.

Ved samme lejlighed blev Norwegian kåret til Europas bedste lavprisselskab på oversøiske ruter samt Europas bedste lavprisselskab.

Skytrax Awards er baseret på spørgeskemaer udfyldt af 19,2 millioner flyrejsende fra 104 lande og inkluderer 280 flyselskaber. Hos vinderne er der – naturligvis – stor begejstring for priserne.

“Vi er meget beærede over at modtage den prestigefyldte Skytrax-pris for verdens bedste flyselskab. At disse priser er baseret på direkte feedback fra passagererne er glædeligt og en vidunderlig anerkendelse for alt det hårde arbejde, vi har lagt i at skabe en god Emirates oplevelse,” siger Sir Tim Clark, der er øverste chef i Emirates.

På samme måde er også Norwegians administrerende direktør Bjørn Kjos begejstret over prisen som bedste lavprisselskab på langruter – hvor det retfærdigvis bør nævnes at konkurrencen ikke er kæmpestor – samt bedste lavprisselskab i Europa, hvor Norwegian er i et anderledes hårdt felt med konkurrenter som easyJet, Ryanair og Vueling.

”Jeg er meget glad for at modtage disse priser, og jeg vil rette en stor tak til vores passagerer verden over, som har stemt på Norwegian. Der er også al grund til at takke vores medarbejdere, som hver dag tager hånd om vores passagerer. Uden dem ville vi ikke have fået denne store anerkendelse fra de rejsende”, siger han.

Netop den hårde konkurrence blandt de europæiske lavprisselskaber bliver bemærket af firmaet bag Skytrax World Airline Awards 2016.

”Norwegians europæiske og internationale vækst gør, at selskabet fortsætter med at vinde tilhængere, hvilket genspejles i flyselskabets succes her på World Airline Awards. Europa er stadig den mest konkurrenceudsatte region for lavprisselskaber, så at vinde titlen ’Europas bedste lavprisselskab’ for fjerde gang i træk er en utrolig præstation”, siger administrerende direktør for SkyTrax, Edward Plaisted.

De ti øverste placeringer på listen over verdens bedste flyselskaber er som følger:

  1. Emirates (Emiraterne)
  2. Qatar Airways (Qatar)
  3. Singapore Airlines (Singapore)
  4. Cathay Pacific (Hong Kong)
  5. ANA (Japan)
  6. Etihad Airways (Emiraterne)
  7. Turkish Airlines (Tyrkiet)
  8. EVA Air (Taiwan)
  9. Qantas Airways (Australien)
  10. Lufthansa (Tyskland)

Listen er således domineret af de tre store fra Mellemøsten (Emirates, Qatar og Etihad) samt fire asiatiske selskaber (Singapore, Cathay, ANA og Eva). Hertil kommer Qantas fra Australien samt to europæiske flyselskaber i form af Turkish Airlines og Lufthansa.

Der er således ingen flyselskaber fra hverken Afrika, Nord- eller Sydamerika på Top 10.

Det interessante her er, at Skytrax tjener penge på at evaluere flyselskaberne og uddele stjerner til dem på denne baggrund. Det er selve deres forretningsmodel.

Her får Emirates faktisk kun fire stjerner, mens både nummer to (Qatar Airways), tre (Singapore Airlines), fire (Cathay Pacific), fem (ANA) og otte (Eva Air) har en stjerne mere end Emirates og er tildelt fem stjerner af Skytrax.

Fem stjerner er også tildelt det indonesiske flyselskab Garuda på 11. pladsen, kinesiske Hainan Airlines på 12. pladsen samt det sydkoreanske selskab Asiana, som kommer ind på 16. pladsen.

De nordiske selskaber findes først et godt stykke længere nede ad listen. Finnair er bedst i Norden med en placering som nummer 27, Norwegian er nr. 30, SAS er nummer 62 og Icelandair kommer ind som nummer 81.