RSS

Verdens mest ubrugelige lufthavn får snart første flyrute

  • Written by:
Af Kenneth Karskov

Verdens mest ubrugelige lufthavn, kalder de britiske medierne konsekvent den to milliarder dyre lufthavn på øen Sankt Helena. Den afsidesliggende vulkanø er britisk territorium med under 5.000 indbyggere.

For selv om byggeriet er afsluttet, og en af de mest isolerede øer i verden dermed har fået sin lufthavn, så lader den første flyrute stadig vente på sig her mere end et år efter åbningen af lufthavnen.

Nu ser der dog ud til at ske noget.

Det privatejede sydafrikanske flyselskab Airlink har været på besøg i den skandaleramte lufthavn med et Embraer E190 fly. Efter seks timers flyvning landede maskinen sikkert på Sankt Helena med et team på 34 mennesker.

Over de næste to dage blev 13 testflyvninger gennemført, og forventningen er nu, at en dato for ruteåbning snart bliver offentliggjort. Ruten vil gå fra Sankt Helena til Johannesburg i Sydafrika, den store lufthavn i regionen med flyforbindelser til det meste af verden.

Sankt Helena er en britisk koloni beliggende i den sydlige del af Atlanterhavet, ca. 2000 km vest for Afrikas kyst. Området er præget af stærke kastevinde, og derfor har det hidtil ikke være muligt at etablere almindelig rutetrafik.

Lufthavnen på Sankt Helena er et af Storbritanniens dyreste offentlige byggerier målt i forhold til indbyggertallet: 400.000 kroner pr. øboer er prisen for byggeriet.

Tanken er, at nye flyruter skal drive fremgang på øen, så Sankt Helena på sigt kan blive økonomisk uafhængig. I dag overlever det lille samfund takket være midler fra Storbritannien.

Den nye rute til Johannesburg vil blive fløjet én gang om ugen. Det er således en meget bekostelig affære med bygning af lufthavnen samt drift af stedet for én gang om ugen at kunne modtage et Embraer 190 med under 100 passagerer.

Dertil kommer, at flyselskabet én gang om måneden vil flyve fortsætte ruten til en endnu mere afsidesliggende ø, Ascension, ca. 1300 km nordvest for Sankt Helena.

Kun få skibe anløber Sankt Helena, og således lever de 4.534 indbyggere et isoleret liv, og ser blot 3.000 rejsende om året. Disse ankommer i dag med postskibet RMS St Helena, som er det eneste fartøj med regelmæssige sejladser til Sankt Helena.

“Verdens mest ubrugelige lufthavn” er tæt på ruten med flyselskabet Airlink (foto: St Helena Government / PR)

Flere nyheder

Nyt land på kortet: CPH får rute til verdens næstældste…

Af Kenneth Karskov // Internationale rejsemagasiner nævner det ofte som et af verdens smukkeste lande, men det er samtidig et sted…

Har du set CPHs “hemmelige” venterum?

Af Kenneth Karskov // Den ligger godt gemt væk. Du kommer ikke sådan lige forbi, og du skal nærmest vide at…

1.830 danskere kan GRATIS tage en partner med til USA

Af Kenneth Karskov // Kender du en, som hedder Valentin eller Valentina? Så send dem lige en hilsen og sig, at…

Ville du flyve på skiferie til Japan?

Af Kenneth Karskov // Skolernes vinterferie nærmer sig med hastige skridt, og mens flere og flere søger mod Fjernøsten for at…

Se listen: Disse ruter var CPHs mest populære i 2018

Af Kenneth Karskov // ]>Over 30 millioner mennesker…

6 steder jeg vil ELSKE at rejse til i 2019

Af Kenneth Karskov // Luk øjnene. Træk vejret dybt. Forestil dig så, at du kan vælge et hvilket som helst sted…

Norwegian slår rekord: Flere passagerer i 2018 end nogensinde før

Af Kenneth Karskov // Over 37 millioner mennesker fløj med Norwegian i 2018. Det er ny rekord for det norske lavprisselskab. 35…

Emirates serverer denne danske specialitet til verdens mest eksklusive kundegruppe

Af Kenneth Karskov // Der findes mennesker på denne jord, som gladeligt smider 70-80.000 kroner for en flybillet. For den sum…

Så mange tager lavprisfly mellem København og New York

Af Kenneth Karskov // Det er ikke mange år siden, at eksperterne rystede på hovedet af idéen om oversøiske lavprisflyvninger. Det…