RSS

Kig ind i Thailands dyreste hotel

  • Written by:

Vil du betale en formue for et hotel bygget i træ, hvor alle går barfodet rundt og personalet er klædt i løsthængende hør? Thailands vildeste luksushotel ligger på en ø tæt på Cambodia, og her gør de tingene på deres helt egen måde.

Af Kenneth Karskov

Egentlig findes der ikke nogen lufthavn på Koh Kood, Thailands fjerdestørste ø. Almindeligvis kræver det en længere sejltur at komme hertil, men når man har ambitioner om at lave Thailands vildeste hotel, så er det jo ikke godt nok.

Hvilket betyder, at man må bygge sin egen lufthavn. Så når det lille privatfly med otte sæder lægger an til landing, så foregår det på en lille nabo-ø, der er skåret i to dele af landingsbanen, som går fra den ene ende til den anden.

Og for enden af asfalten ligger en potent speedbåd, som sørger for den sidste del af transporten det korte stykke vej til hotellet. Det er en velkomst som er James Bond værdig.

Den bæredygtige turisme

Soneva Kiri er ikke som noget andet hotel i Thailand. Stik modsat den gængse opfattelse af ekstravagance, så er her ingen guldvandhaner, store lysekroner eller personale i deres stiveste puds.

Tværtimod hedder filosofien ”No news, no shoes”, så hele resortet er bygget i bæredygtigt træ, personalet er iklædt løstsiddende hør og alle spadserer barfodet rundt.

Dermed hamrer stedet lige ned i en af tidens stærkeste tendenser: Den bæredygtige rejse.

FN har udråbte 2017 til international år for bæredygtig turismeudvikling, og på Soneva Kiri er ansat både biologer til at holde øje med nærmiljøet, personale fra lokalsamfundet og så er alle plastflasker fjernet fra resortets område.

De djævelske plastflasker er en miljømæssig udfordring, og da Soneva Kiri er 100% selvforsynende med vand, bliver drikkevandet tappet på glasflasker for så at blive stillet på værelset og serveret i restauranten.

Det har sparret verden for 1,2 mio. plastflasker siden 2008, oplyser kæden, der også påberåber sig at være 100% CO2 neutralt – iberegnet gæsternes flyrejse.

Thailands dyreste resort, Soneva Kiri, set fra luften (foto: Helicam /Soneva)

Ikke to villaer er ens

Det er således med god samvittighed, at hotellets gæster kan sætte sig til rette i den lille el-drevne golfbil, der arbejder sig stille igennem det enorme resort.

Al transport her foregår enten til fods, på cykel eller i el-bil og hver af de 36 villaer har egen golfbil til rådighed, som står parkeret i en lille carport foran indhegningen til villaen.

Med i bilen sidder Ms. Friday, som skal vise villaen frem. Det er naturligvis ikke er hendes rigtige navn, men alle gæster har tilknyttet egen butler, og i tråd med hotellets stil kaldes de Mr. eller Ms. “Friday” på denne afsidesliggende thailandske ø.

Der findes ingen almindelige hotelværelser på Soneva Kiri, kun rummelige villaer, hvoraf de mindste er på over 400 m2 og den største på knap 3000 m2. Alle er fuldstændigt private med tæt jungle til tre sider og udsigt over vandet ret fremme, så ingen kan kigge ind. De er helt private, og således ville det i princippet være muligt at klare en hel ferie med kun et par badebukser i kufferten.

Med rengøring to gange om dagen, en minibar der altid fuld og kun ganske få skridt fra sengen til poolen, så er der faktisk ikke behov for at forlade stedet.

Heller ikke når maven begynder at rumle, for det er bare at bladre i bogen med titlen ”In-villa dining”, foretage en enkelt opringning til Ms. Friday og så er der serveret.

Der findes ikke hotelværelser på Soneva Kiri, kun villaer med egen pool og overdådige værelser. Naturmaterialer udgør størstedelen af indretningen (foto: Asif Maneesarn)

”Vi anbefaler du slukker internettet”

Al den luksus kan være fristende at dele med sine venner på de sociale medier, og naturligvis er her både hurtigt og stabilt internet. Det ville ikke være værd at nævne, hvis ikke internettet som udgangspunkt var slået fra.

En kontakt på væggen aktiverer forbindelsen til omverdenen, men det kommer med en advarsel.

“Vi tror, at hvis internettet er tændt hele tiden, kan det gøre skade på Deres helbred, give Dem hovedpine og søvnløse nætter, så derfor anbefaler vi, at De slukker det, når det ikke er nødvendigt, især når De sover”.

Av for den. Det er næsten umuligt ikke at få en smule dårlig samvittighed over trangen til at være online, idet fingeren langsomt trykker på knappen og aktiverer wifi’en.

Slangen i paradis

Om aftenen kommer der liv i hotellets restauranter. En af de mere spidsfindige måder at indtage sit måltid på er ”Treepod Dining”, hvor der bliver dækket op i en overdimensioneret bambuskurv med plads til fire personer.

Kurven blive derefter hejst fem meter op i luften, hvor den svæver frit i toppen af regnskoven og al mad og drikke bliver serveret af en tjener, der kommer flyvende med maden fastspændt til en lang stålwire, der fører direkte hen til køkkenet.

Nyd maden i en kurv hejst op i træerne. De kalder det “Treepod Dining” på Soneva Kiri (foto: Paul Raeside)

Det er både ret skørt, svært fascinerende og nogle vil endda sige innovativt. Men det stopper ikke, for her er også stor udendørs biograf, der viser gamle Hollywood film, et eventyrligt børneland designet som en overdimensioneret djævlerokke bygget i bambus, et observatorium med stjernekikkert og et ishus med 60 forskellige varianter samt tilhørende kølerum med fyldte chokolader, chokoladefontæne og bagværk, hvor alt er gratis.

Især det sidste sted burde komme med et opfordring om mådehold, som kunne være stort set enslydende med advarsel til internettet. Ellers koster det hurtigt på badevægten.

Et spejlbillede af den perfekte strand

Soneva Kiri har således alt kørende for sig, bortset fra én ting. Og for et resort i denne prisklasse falder manglen ud et lidt overraskende sted: Stranden.

Faktisk rummer bugten, som villerne er bygget ud til, et ucharmerende stykke sandstrand, der er helt flad og svampet.

Men når man kan løse problemet med en manglende lufthavn, så kan man også løse udfordringen med stranden. Så hotellet har erhvervet et stykke jord lidt væk og en hurtig opringning til Ms. Friday tryller en båd frem, som sejler den korte tur over til “North Beach”, hotellets private strand, der er et spejlbillede af den perfekte tropestrand med hvidt sand og krystalklart vand.

Så hvad koster al den bæredygtighed og overdådighed? Det korte svar er, at det er dyrt! Hvor Thailand normalt har ry for at være et sted, hvor rejsende får masser af luksus til en billig penge, så kræver et ophold på Soneva Kiri en robust opsparing.

Hvis man virkelig vil spinke og spare, så kan man få lov til at bo i den billigste villa i lavsæsonen – hvor vejret får de fleste af andre hoteller på øen til at holde lukket – for lige under 8.000 kroner for én nat. I højsæsonen tør man slet ikke spørge om prisen.

Soneva Kiris private strand med det fineste hvide sand og klareste blå band (foto: Asit Maneesarn)

Fakta om Koh Kood, Thailand

Koh Kood er Thailands fjerdestørste ø med blot 2000 indbyggere, men relativ få udenlandske turister. Det betyder så også, at infrastrukturen på øen stadig har store mangler, men omvendt er den gode nyhed, at med længere mellem turisterne, så opleves overturismen ikke på samme måde her som på nogle af de større øer, f.eks. Phuket, Samui og Koh Chang.

Der ligger mange andre gode hoteller på Koh Kood end Soneva Kiri, og hotellerne på øen fås i alle prisklasser. Hvis du er på udkig efter en anden oplevelse end hvad Phuket og Koh Samui kan tilbyde, så er Koh Kood et spændende alternativ.

Den bedste tid på året at besøge Koh Kood er vintermånederne december, januar og februar.