Primera Air konkurs

Af Kenneth Karskov
Endnu en konkurs har ramt luftfarten. I går ved midnatstid var det endegyldigt forbi for det dansk-lettiske flyselskab Primera Air. “Det er med stor beklagelse, at vi må informere jer om, at Primera Air vil indstille al operation ved midnat den 1. oktober 2018 og komme under konkursbehandling efter 14 års virke”, skriver selskabet i en meddelelse på dets hjemmeside. Primera Air begrunder de økonomiske problemer med uforudsete hændelser i løbet af de sidste to år. I 2017 mistede selskabet et fly på grund af rust, hvilket medførte en ekstraudgift på 10 millioner euro (ca. 75 millioner danske kroner). Samtidig blev Primeras Airs store satsning på trafik over Atlanten udfordret af, at Airbus ikke kunne levere de bestilte fly til tiden, hvilket kostede Primera Air 20 millioner euro (ca. 150 millioner danske kroner) til at indleje fly og personale fra andre selskaber. I januar kunne Primera Air ellers stolt meddele, at de havde rundet 1 million passagerer i det forgangne år, og at der forelå store planer for fremtiden. Dengang blev der ikke nævnt et ord om de udfordringer, som nu får skylden for konkursen. “Det er meget opmuntrende at træde ind i det nye år med rekordresultater på så mange områder, især når dette år forventes at blive afgørende for Primera Air med hensyn til udviklingen fra at være et etableret europæisk foretagende til at blive et transatlantisk flyselskab”, udtalte Andri Már Ingólfsson, præsident og ejer af Primera Air for 10 måneder siden. Andri Már Ingólfsson fik ret i sin forudsigelse, men nok ikke på den måde ejeren og præsidenten havde forestillet sig. 2018 skulle vise sig at blive et afgørende år for Primera Air, men desværre ikke på den gode måde. En række danske charterrejsebureauer, bl.a. Bravo Tours og Apollo Rejser, har benyttet Primera Air til charterflyvnigner. Har du købt en pakkerejse, der inkluderer en flyvning med Primera Air, vil du være dækket af Rejsegarantifonden, som kan kontaktes på  (+45) 38 48 93 45. Har du bestilt en flybillet direkte på selskabets hjemmeside eller hos et rejsebureau, så kan du ikke være sikker på, at Rejsegarantifonden dækker. Læs mere om Rejsegarantifondens muligheder for at yde erstatning her: https://www.rejsegarantifonden.dk/ved-konkurs/ I alle tilfælde vil du kun få en del af det tabte refunderet, men du kan gøre indsigelse hos dit kreditkortselskab, hvis du har betalt med fx. Mastercard eller American Express, men ikke hvis du har betalt med debitkort eller Dankort. Du skal kontakte din bank for at høre nærmere. Primera Air var baseret i Danmark og Letland, som en del af Primera Travel Group, som omfatter rejsebureauer i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island og Estland.


Posted

in

by