RSS

Hærværk på grønlandske flyvepladser

  • Written by:
Af Kenneth Karskov

Specielle pærer, som er særligt beregnet til lufttrafik, er igen og igen blevet smadret på helikopterflyvepladser i Grønland. Det er det særlige banekantslys, som er udsat for hærværk.

Lyset bruges til beflyvning i mørke, og her i den mørke tid er belysningen vigtigere end noget andet tidspunkt på året. I løbet af sommeren har der været hærværk på banekantslys i Innaarsuit og Nuussuaq ved Upernavik, og nu har der igen været hærværk i Innaarsuit, som derfor skal have udskiftet lys igen.

“Det drejer sig om specielle lys, som tager ca. tre til fire uger at få hjem, og som herefter skal udskiftes. I værste tilfælde kan hærværk af lys medføre, at en helikopterflyveplads må lukkes, indtil skaden er udbedret,” fortæller driftschef i Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavne, Brian Biilmann Hjortborg.

Lufttransport på Grønland er en helt særlig og kompliceret operation, og en lukning af en helikopterflyveplads betyder ikke kun at passagertransport stopper, men også at forsyningen af varer bliver forsinket og ambulanceflyvninger bliver besværliggjort.

“Fra lovgivningen er der krav om belysning på helikopterlandingspladserne, så når banelysene er ude ad drift, så hverken kan eller må vi beflyve bygderne, fortæller Lars-Henrik Thorngreen, flyvechef i Air Greenland.

Grønland har i forvejen begrænsninger for helikopteroperationen i november, december og januar, hvor de skærpede regler for mørkeflyvning giver et lille tidsrum med dagslys og tusmørke at beflyve Upernaviks bygder i.

Flere nyheder

Test: Austrians bedste kort er blevet en svaghed

Af Kenneth Karskov // Austrian Airlines er et af de små selskaber i den mægtige Lufthansa Group. Så lille at…

5-stjernet flyselskab fortolker smørrebrød og kyllingesteg

Af Kenneth Karskov // “Mormorkøkken med et nordisk touch” er overskriften på to nye retter som det fem-stjernede flyselskab Singapore Airlines…

Qsuite på København-ruten - se her hvilke afgange

Af Kenneth Karskov // Så kommer luftens ypperligste Business Class produkt endelig til København. Qatar Airways præsenterer de nye Qsuites på…

Test: Aldeles glimrende tur med Turkish Airlines

Af Per Heide, korrespondent for Flybranchen.dk Skribenten har tidligere arbejdet for British Airways, Emirates og Austrian Airlines, men aldrig for Turkish…

De rejsende er klimabekymrede, men vil ikke betale CO2-kompensation

Af Kenneth Karskov // Hold fast: 8 ud af 10 danskere mener, at flyvning udgør et miljøproblem. 40% siger tilmed, at…

Dødskamp slut: Flyselskab indstiller alle flyvninger

Af Kenneth Karskov // Det indiske flyselskab Jet Airways har indstillet alle flyvninger. Langsomt, men sikkert, er luften sivet ud af…