Klimabevidst? Du kan flyve hjem fra USA på biobrændstof

Af Kenneth Karskov
Hvis du er klimabevidst og gerne vil flyve lidt grønnere, så giver flyselskabet KLM nu mulighed for at flyve hjem fra San Fransisco på biobrændstof. Biobrændstof er 2-3 gange så dyrt som almindeligt flybrændstof, og derfor er det en større udskrivning for flyselskabet at fylde tankene med dette grønnere alternativ på de lange flyrejser, som f.eks. fra USA til Europa. Det er en af grundene til, at det langsomt med alternativerne til det konventionelle flybrændstof. Erfaringen fra flybranchen er, at selvom miljøbevidstheden er stigende blandt de rejsende, så er betalingsvilligheden overfor grønne initiativer stadig lille. Flyselskaberne kan godt hælde dyr biobrændstof i tankene, men forbrugerne vil ikke betale ekstra for turen. Initiativet skal altså komme fra flyselskaberne selv, der skal anse det for at være en investering i fremtiden. Biobrændstoffet er dog stadig udfordret af, at det ikke er tilgængeligt i alle lufthavne. “Hos KLM har bæredygtighed en fremtrædende position og det er glædeligt, at vi igennem Shell, World Energy og SkyNRG kan tilføje endnu en lufthavn, der flyver med biojet-brændstof. At opbygge et bæredygtigt netværk tager tid”, forklarer Paul Terstegge, manager for Air France KLM i Nordeuropa. KLM har siden 2009 gennemført over 1000 flyvinger med biojet-brændstof i tankene. DIsse flyvninger har haft afgang fra en række større byer verden over, og nu er San Francisco inkluderet i KLM’s bæredygtighedstilbud. KLM oplever i øvrigt en markant stigning i antallet af rejsende som frivilligt betaler for at rejse CO2-neutralt. På et år er tallet steget med 50%, men det er dog stadig kun 1 ud af 535 passagerer, som betalte til KLMs CO2ZERO programmet sidste år. Disse penge bliver brugt på initiativer som genplantning af regnskoven i Panama. Tidligere har KLM støttet et omfattende program som gav nye energieffektive brændeovne til familier i Ghana, Mali, Uganda og Kenya. Dette initiativ formåede at reduceret CO2 udslippet med 300.000 tons om året.


Posted

in

by