Ny præsident vil sælge Mexicos to år gamle præsidentfly

Af Kenneth Karskov

Den mexicanske præsidents fly vil blive sat til salg. Flyet er et blot to år gammelt Boeing 787-8 Dreamliner, som blandt andet er indrettet med et overdådigt soveværelse til præsidentparret.

Mexico har fået en ny præsident fra den yderste venstrefløj, og hans erklærede mission er at gøre op med magtmisbrug og korruption i det politiske system. Et af de første træk er at skille sig af med det milliarddyre fly.

“Vi sælger alle fly og helikoptere, som de korrupte politikere har brugt”, udtalte præsident Andres Manuel Lopez Obrador ved afslutningen af sin første dag som præsident i går.

Præsidentflyet blev bestilt i 2012 til en pris af 218 millioner dollars (ca. 1,43 milliarder danske kroner) og blev leveret i 2016. Flyet er blot ét ud af 60 regeringsfly og 70 helikoptere, der nu vil blive solgt, og præsidentflyet vil derfor blive fløjet til Victorville i det sydlige Californien i USA , hvor det afventer en ny ejer.

Så hvordan vil den mexicanske præsident nu kommer rundt? Han vil flyve med almindeligt rutefly – på økonomiklasse.

For nylig blev han fanget på video, da han blev ramt af en tre timers forsinkelse, men heller ikke denne oplevelse kunne få ham til at skifte mening om præsidentflyets skæbne.

Salget af præsidentflyet er en del af en række initiativer, som skal markere et kursskifte i mexicansk politik. Flyet er blevet vist frem for pressen og du kan se billeder indefra den præsidentielle Boeing 787 Dreamliner i twitter opslaget fra det mexicanske finansministerium – Secretaría de Hacienda y Crédito Público – herunder.

Den nyvalgte præsident har også bebudet en afskaffelse af pension til tidligere præsidenter og har åbnet dørene til Los Pinos, som traditionelt har været den mexicanske præsidentbolig. Det overdådige palads er nu åbnet for offentligheden.