6 steder jeg vil ELSKE at rejse til i 2019

Af Kenneth Karskov

Luk øjnene. Træk vejret dybt. Forestil dig så, at du kan vælge et hvilket som helst sted på kloden at rejse hen. Hvor på verdenskortet ville du sætte fingeren?

Jeg har gjort samme øvelse. Mit problem er, at jeg umuligt kan stoppe ved en enkelt destination, så her er min liste over seks steder, som jeg virkelig godt gad besøge i 2019.

Listen er præget af, at jeg har været så priviligeret at have besøgt mange af de traditionelle drømmerejsemål allerede. Jeg HAR svømmet med djævlerokker på Maldiverne, HAR danset til karnevallet i Rio de Janeiro og HAR stået ansigt til ansigt med bjerggorillaer i Rwanda.

Så de 6 destinationer, som er på min radar i 2019, er heller ikke de mest gængse rejsemål.

Nogle er smukke, andre er historiske og nogle tredje har et element af ‘dark tourism’ over sig. De ligger i helt forskellige dele af verden, og har ikke meget andet tilfælles end at de ligger “off the beaten track”.

Og så alligevel. For de har også det tilfælles, at de alle gemmer på en god historie, som jeg godt gad fortælle. Så lad os se, hvor langt jeg når rundt i løbet af de næste 12 måneder…

1. Colombia

“Colombia som turistland”, er en sætning man lige skal vænne sig til. For Colombia har igennem de seneste årtier primært tiltrukket sig opmærksomhed som et af verdens farligste lande med mord, narko og gidseltagninger – hvilket jo sjældent er noget, som lokker turister til.

Meget er dog sket i Colombia. Narkokrigen er slut, der er sluttet fred med guerillabevægelsen FARC og selv i Medellín – som i 80’erne og 90’erne var en af verdens farligste byer – har roen sænket sig.

Så Colombia dukker op i flere sammenhænge som et rejseland, der bør udforskes nærmere. Det gælder især hovedstaden Bogotá, smukke Cartagena og Escobars Medellín.

Længe inden “Narcos” blev en stor Netflix serie, har landet været på min radar, men serien har bestemt ikke gjort min nysgerrighed mindre. Så Colombia er er svært ikke at have højt på listen over steder, som er et besøg værd i 2019.

Skulle det lykkedes mig at lande i Colombia i 2019, så må jeg endelig huske på det her link, som jeg har set anbefalet www.beyondcolombia.com. De laver gratis sightseeing-ture, som skulle være gode.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Medellin ✌️ Antioquia Colombia (@medellindestination) den

2. Laos

Laos er det ukendte Sydøstasien. Mens Thailand begynder at mærke konsekvenserne af over-turisme, Vietnam bliver mere og mere populært og Cambodia fremstår som det næste land i rækken, hvor folk søger hen, så er der stadig stille omkring lille Laos.

Meget stille faktisk. Det skyldes sandsynligvis, at Laos hverken har en lækker strand, nogen større metropol eller særligt mange flyforbindelser. Det er en nation, der synes at leve en tilbagetrukket tilværelse, mens de berømte nabolande tiltrækker alle turisterne.

Netop derfor er Laos interessant, for her kan man stadig finde det autentiske Asien. Jeg besøgte hovedstaden Vientianne for snart 24 år siden, og nu må det være på tide at komme tilbage og udforske resten af landet.

Vis dette opslag på Instagram

Et opslag delt af Kenneth K. (@kennethkarskov) den

3. Minsk i Hviderusland

Af alle de steder, som jeg gerne vil besøge, så har jeg sværest ved at forklare folk, hvorfor Minsk er på min liste. Jeg møder sjældent andet end hovedrysten, når jeg fortæller, at jeg gerne tog til Hvideruslands hovedstad.

Men sagen er, at hvis man – som mig – ikke nåede at besøge det gamle Sovjetunionen i tide, så kan man stadig tage til Minsk og få den fulde USSR-oplevelse. Byen skulle være en tidslomme, hvor det føles som om murens fald er ignoreret. På godt og ondt.

Det er en tur “Back in U.S.S.R.”, som Beatles sang. Minsk er langt fra noget almindeligt rejsemål, og givetvis et par hundrede pladser fra at dukke op på Lonely Planets top 10 over verdens mest charmerende byer, men netop derfor sætter jeg den på listen.

Hak ved Minsk, som jeg besøgte i begyndelsen af maj (foto: Kenneth Karskov)

4. Detroit, USA

Detroit rimer på forfald og en svunden storhedstid, men der er få ting som kan få amerikanerne til at ranke ryggen og komme stærkt tilbage som modgang.

Detroit har derfor længe stået på min liste over steder i USA, som jeg skal nå forbi en dag. Med de mest gængse amerikanske destinationer under bæltet – New York, Chicago, San Fransisco etc. – så er det nogle andre ting, der fanger min interesse.

Detroit er en by, der har haft det svært. De store bilfabrikker gjorde området til en magtfaktor i amerikansk industri, men branchens nedgang efterfulgt af den globale finanskrise har gjort livet svært for de lokale “detroiters”. Faktisk så slemt, at store dele af byen er efterladt i forfald.

MEN… det kan være at Detroit en by med sin storhedstid bag sig, men dette faktum bliver totalt ignoreret af en ukuelig lokalbefolkning, der holder hovedet højt, knytter næven og arbejder sig tilbage. Det er så typisk amerikansk, og kombiner den attitude med sport i verdensklasse, kogekunst af høj karat og oplevelser uden sidestykke, så er der grundlag for et par gode dage i USA.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Visit Detroit (@visitdetroit) den

5. Usbekistan

Usbekistan kaldes “Centralasiens perle” med den gamle silkevejsby Samarkand og nutidens hovedstad Tashkent. Få steder i verden føles længere borte end ‘The Stans’, også selvom mange rejsemål i Asien rent geografisk ligger endnu længere væk.

Centralasien er en del af verden, jeg har set alt for lidt af. Jeg har faktisk kun besøgt Kasakhstan, og når Afghanistan er udelukket på grund af krig og Turkmenistan er lukket for individuelle rejsende, så må næste stop i den del af verden være Usbekistan.

Europa ligger mod vest, Rusland mod nord og kinesisk indflydelse gør sig gældende i øst. Det skulle give en helt særlig oplevelse for den nysgerrige turist, og altså… prøv at sige “Samarkand”, og du må give mig ret i, at det det lyder umanerligt eksotisk…!

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Dubai Travel Couple ✈️🇦🇪🇨🇦🇦🇺 (@adventurefaktory) den

6. Amritsar, Indien

Jeg har besøgt mange steder i Indien med rygsæk, da jeg rejste på kryds og tværs af subkontinentet som 18-årig, men Amritsar nåede jeg aldrig forbi. Og det har jeg ikke glemt.

Byen er bedst kendt for én attraktion, nemlig Det Gyldne Tempel. Den smukke, guldbelagte bygning fra 1600-tallet står i en sø midt i byen, og fungerer som de 15 millioner sikhers åndelige og kulturelle centrum. Det skulle være et smukt syn i sig selv, men der er en anden detalje, som pirrer min nysgerrighed.

Der skulle nemlig herske en helt særlig stemning omkring templet. Indenfor er alle uanset religion velkommen til at nyde et måltid mad ganske gratis, hvilket betyder, at her serveres 100.000 måltider… om dagen!

Det er donationer og frivilligt arbejde, som får køkkenet til at løbe rundt. Der skal bages 200.0000 rotis (indiske madpandekager) og laves 1,5 tons Dhal (krydret linsesuppe) hver eneste dag. Jeg tør slet ikke tænke på opvasken…!

Det lyder virkelig fascinerende, selvom jeg knap evner at forestille mig hele logistikken. Det bliver jeg nødt til at se med egne øjne på et tidspunkt – og det kunne måske meget passende være i 2019.

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Ekam johal™ 🔵 (@ekam_johal) den


Posted

in

by