Abu Dhabi: 4 vilde oplevelser i Emiraterne

Sol, strand, storby, shopping og spas. Abu Dhabi har alt det bedste fra den arabiske halvø, og her er aktiviteter for hele familien.

Af Kenneth Karskov

Abu Dhabi er hovedstad i de Forenede Arabiske Emirater, men byen står ofte i skyggen af sin mere frembusende nabo, Dubai. Hvor det er guld og glitter, der dominerer indtrykket i Dubai, så satser Abu Dhabi på kultur og oplevelser.

Indtil videre har det manifesteret sig i en Formel 1 bane og koncertsal der tiltrækker musikkens største stjerner, FerrariWorld med verdens hurtigste rutschebane, guddommelige golfbaner, et vandland i topklasse og et Louvre kunstmuseum.

Abu Dhabi er således en by på vej frem, og et besøg værd i sig selv, men den kan også kombineres med et besøg i Dubai. Der er tre kvarters kørsel mellem Abu Dhabi og Dubai, de to store byer i De Forenede Arabiske Emirater.

1) Vandland midt i ørkenen

Det virker næsten naturstridigt at bygge et vandland her. Store dele af Den Arabiske Halvø består af ørken og er blandt de tørreste steder på jorden, og dertil kommer, at et vandland i Emiraterne selvfølgelig er ikke bare er ”endnu et vandland”.
Nej da, her er skruet helt op for charmen med 43 forlystelser, hvoraf en tredjedel er for familiens mindste, mens i hvert fald 4-5 stykker er designet til at kunne skræmme livet af selv en voksen mand.

Tag forlystelsen “Jebel Drop”, hvor turen starter på en lille platform så højt oppe, at både mennesker og bygninger ligner noget, der er bygget i Lego. Selve rutscheturen er én lang hældning, der i nogle sekunder føles som et næsten frit fald og får adrenalinen til at pumpe uhæmmet i kroppen. Puha!

Yas Waterworld er dog mere end blot spænding og høj puls. Det er også hygge, kilden i maven og sjov for de allermindste. Der er lavet flere områder med soppebasiner og små rutschebaner, hvor store sejl er spændt ud over for at skærme af for den skarpe sol.

Internet: www.yaswaterworld.com

2) Moskeen af marmor og guld

Billede: Sheikh Zayed Stor-moskeen i Abu Dhabi (foto: Kenneth Karskov)

Uanset dit religiøse tilhørsforhold må du ikke snyde sig selv for et besøg i
Sheikh Zayed Stormoskeen.

Moskeen er blandt de største i verden og har plads til mere end 40.000 mennesker ad gangen. Den er opkaldt efter Abu Dhabis nu afdøde landsfader Zayed bin Sultan Al Nahyan, som søsatte det storstilede byggeprojekt i 1996, men døde inden indvielsen 11 år senere.

Bygningsværket er elegant holdt i hvidt og guld, og fremstår som et overflødighedshorn af marmor, guld, krystaller og andre kostbare materialer. Prisen for byggeriet anslås til adskillige milliarder kroner og tommelfingerreglen siges at være, at hvis det ligner guld, så er det guld.

Indenfor murene ligger verdens største mosaik af marmor. Længere inde findes verdens største tæppe på 5000 kvadratmeter med 2 milliarder knuder og en vægt på 35 tons. I loftet hænger en gigantisk lysekronerne på 10 meter i diameter, som er sammensat af millioner af Swarovski krystaller.

Her er gratis adgang, men kvinder skal dække sig til før de går ind. Det nødvendige tøj kan lånes ved indgangen.

3) Slentre langs stranden

Cornichen i Abu Dhabi løber langs en seks kilometer fin, hvid sandstrand i hjertet af byen.

På den ene side ligger den pulserende storby med de glasklædte skyskrabere, der rækker op mod himlen, og biler der fletter ind og ud mellem hinanden på den seks-sporede vej.

Og på den anden hånd findes det som altid virker så forunderligt dragende på en vinterplaget dansker: Stranden.

Således er der ikke langt fra storbylivet til strandlivet. Stranden er offentlig og er åben for alle, men en del af den er særligt tilegnet familier, kaldet Family Beach.

Her er lavet overdådige legepladser med splinternye redskaber og klatrestativer. Legepladserne er overdækkede med kæmpe sejl, så de små poder kan boltre sig her i timevis uden de risikerer at bliver forbrændt af den stærke sol.

Der er livreddere og vagter til stede på stranden. Flere kaffehuse, små madsteder og isbarer har slået sig ned med udeservering, så det er muligt at få stillet sulten og slukket tørsten på en varm sommerdag.

4) Verdens hurtigste rutschebane

Billede: Formula Rossa i Ferrari World i Abu Dhabi er verdens hurtigste rutschebane (foto: Ferrari World Abu Dhabi /PR)

Hviiiiiiiin! Nogle i vogntoget skriger, mens andre sidder helt paralyserede og knap kan frembringe en lyd. I løbet af to sekunder er rutscheturen gået fra nul til 100 km/t, og det føles som om øjenæblerne bliver presset helt ned i halsen og hjertet står stille et øjeblik.

Accelerationen fortsætter og stopper først ved 239 km/t. Der er nu gået fem sekunder, hvorefter vogntøjet blæser 52 meter op i luften. Herfra går det over stok og sten indtil turen er færdig efter mindre end halvandet minut.

Formula Rossa er navnet på verdens hurtigste rutschebane, og den helt store attraktion ved et besøg i Ferrari World. De andre attraktioner holder ikke helt samme niveau, men det er underholdende at prøve Formel 1 simulatoren og mere familieprægede aktiviteter som muligheden for at skifte hjul på en Formel 1 racer.

Med Ferrari i navnet kan stedet lyde som noget forbeholdt familiens mandlige overhoved, men de fleste forlystelser er faktisk møntet på hele familien og også mindre børn.

Internet: www.ferrariworldabudhabi.com

Fakta: Vigtig viden om Abu Dhabi

En sund dosis respekt for lokale skikke går du aldrig galt i byen med. Emiraterne er et muslimsk land, og selvom det ikke forventes ikke at turister dækker hovedet til, så er det velset at skuldre og knæ er dækket. Det er ikke normalt, at mænd og kvinder kærtegner hinanden offentligt og alkohol vil kun være tilgængeligt på de internationale hoteller. Husk også at weekenden her falder fredag og lørdag – og ikke lørdag og søndag, som vi er vant til.

Rejsetip: Her skal du bo i Abu Dhabi

Abu Dhabi har hoteller til enhver pengepung og ethvert behov. Fra centrale byhoteller over lækre strandresorts til det helt overdådige Emirates Palace, der markedsfører sig selv som værende langt forbi 7 stjerner.

Det femstjernede hotel “Beach Rotana” er et sjovt eksempel på, hvor meget Abu Dhabi har ændret sig over de seneste år. Fra at være et strandhotel ved hotellets åbning i 1993, er den selvsamme beliggenhed i dag centralt i byen.

Foran hotellets strand er der således bygget en kunstig ø, så i stedet for at kigge ud over horisonten stirrer hotellets gæster nu på et stort hospital. Faciliteterne er dog helt i top og hotellet praler af ti restauranter og egen indgang til shopping-centret Abu Dhabi Mall med over 200 butikker. Pris kr. 545,- pr. person i delt dobbeltværelse.


Posted

in

by