Disneyland: Tips, tricks og overlevelsesguide

Af Kenneth Karskov

Siden jeg var knægt har jeg drømt om Disneyland. Det rigtige Disneyland, forstås, altså det der ligger i Californien i USA.

Jeg kan huske reklamerne fra de bageste sider i Anders And bladet i firserne, og jeg mindes, hvordan jeg tænkte, at det så helt fantastisk ud. Desværre kom jeg aldrig dertil, for dengang kostede flybilletter til Los Angeles for en familie det samme som en lille bil, så det var helt udelukket.

Nu er flybilletterne blevet langt billigere, og så skal det være! 35 års ventetid er endelig forbi. Disneyland here I come!

Men… Disneyland kræver forberedelse. Der er et par ting, man liiiige skal vide, inden man forelsker sig i ideen om at tage på besøg hos Mickey og Anders.

For det første… det er dyrt. En tivolitur er billig til sammenligning, Legoland er småpenge, Bakken er en ren foræring. Disneyland koster op til 1000 kroner pr. person bare i entré.

For det andet… Én ting er entreprisen, men oveni kommer alt det andet i Disneyland. Forlystelserne er gratis, men parkering, mad, drikkevarer, popcorn, souvenirs og de obligatoriske museører kommer oveni. Og det løber stærkt her.

For det tredje.. Der er altid mange mennesker i Disneyland. Det siges, at der aldrig er et passende antal mennesker i Disneyland, altid for mange. Så indstil dig på at stå i lange køer.

For det fjerde… Du vil blive tæppebombet med valgmuligheder, når du bestiller, så denne lille guide er tænkt til dig, der skal til Disneyland i Californien for første gang.

Disneyland overlevelsesstrategi

Jeg har lavet en liste med fem gode råd, som jeg gerne selv ville have læst på forhånd. Det kan gøre det lidt lettere for dig at planlægge dit besøg i Disneyland.

1) Køb billetter på forhånd
Det er billigere OG nemmere, for du kan springe køen ved billetlugen over. En anden fordel ved at bestille på forhånd er, at du lige har chancen for at fordøje chokket over entreprisen. Jeg købte på siden Undercover Tourist i stedet for direkte på Disneylands hjemmeside og sparede lidt. Du kan jo prøve at kigge om det også er billigere for dig. Læs i øvrigt min guide til bestilling af billetter lidt længere ned.

2) Vær ved billetlugen kl 8:30
Her møder du dagens første køer, men de lader folk komme igennem billetlugen, INDEN parken officielt åbner kl. 9. Det kan nemt tage 15-20 minutter bare at passere billetlugen, og herfra spadserer du ned til “Main Street”, som er den centrale plads inde i Disneyland. Herinde markerer en afspærring, det sted hvorfra starten går klokken 9.

3) Tag de populære forlystelser først
Der er færre mennesker i Disneyland klokken 9 end klokken 11, så udnyt de tidlige morgentimer til de mest populære forlystelser, som “Space Mountain” eller “It’s A Small World”, der kan have laaaaange køer senere på dagen. Jeg nåede tre forlystelser på en time fra kl. 9-10, og kun én forlystelse mellem kl. 11 og 12. Så derfor: VÆR. HER. TIDLIGT.

4) Sælg en nyre
Glem alt om penge, for du bliver flået. Entre: 1000 kroner. Muse-ører: 200 kroner. Parkering: 160 kroner. Pizza slice: 60 kroner. Lille popcorn: 35 kroner. Opgradering af billetten til MaxPass: 100,- ekstra pr. mand. Så lad som om det er matadorpenge, og fyr den af. Du må spare, når du kommer hjem.

5) Er fyrværkeriet værd at blive til?
HELL YEAH. Selvom børnene er trætte, det har været en lang dag, og I allerede synes, I har fået mange oplevelser, så er fyrværkeriet den perfekte afslutning. Især når de til sidst sætter “Let It Snow” fra Frost filmen på anlægget og snekanoner lader snefnuggene dale ned fra himlen. Seriøst, det er fint!

PLUS et ekstra lille “voksentip”…
Det hele går nemmere, hvis du kan træde ind i den her nærmest apatiske tilstand, hvor du bare kobler fra og står i kø uden der foregår nævneværdige processer i hjernen.
Hvis du tropper op med “Hva’ så Netto, åbner I lige en kasse mere?”-attituden, så bliver det en laaaaang dag. Børnene går ikke ned på de lange køer, det er de voksne, som bliver pressede af ventetiden.

[caption id="attachment_11336" align="alignnone" width="1024"]Disneyland Fireworks Fyrværkeriet er den perfekte afslutning på en god dag i Disneyland (foto: Kenneth Karskov)[/caption]

Trin-for-trin: Planlæg dit Disneyland besøg

Hvor mange dage skal du bruge i Disneyland, skal du betale ekstra for “Park Hopper”, skal du opgradere til Disney MaxPass og bør du bo på et Disney-hotel?

Spørgsmålene inden afrejse er mange, og som du nok kan forestille dig, så er der lige så mange forskellige svar på de spørgsmål, som der er måder at lave frikadeller på.

Men det kan du jo ikke bruge til noget, så nu skal du få mine svar på hvor længe, du skal bruge her og alle de andre spørgsmål – og jeg skal forklare dig hvorfor.

Hvor mange dage skal du købe billetter til?

Vil du købe billet til 1,2,3,4 eller 5 dage? Det er første spørgsmål, når prøver at bestille billet til Disneyland.

Mit svar: 2 dage

Hvorfor: Der ligger to parker lige overfor hinanden, Disneyland og Disney California Adventure Park, og du kan nemt bruge en dag i hver park. Du kan også sagtens bruge halvanden til to dage i Disneyland alene, for du kan ikke nå alle forlystelser på én dag.

Skal du købe “Park Hopper” eller “Admission to 1 Park Per Day”?

Jeg var virkelig i vildrede, da jeg blev mødt af det her spørgsmål i bookingprocessen. Hvis du køber “Park Hopper”, så kan du gå ud af den ene park og over i den anden. Men har du virkelig brug for det?

Mit svar: Nej. Køb “Admission to 1 Park Per Day”

Hvorfor: Her er RIGELIGT at lave i hver park i en hel dag. Er det første gang, du kommer til Disneyland, så kommer du til at bruge rigeligt med tid på bare at navigere rundt. Så du får ikke brug for “Park Hopper”-funktionen.

[caption id="attachment_11305" align="alignnone" width="500"] Disneyland i Californien er ikke kun forlystelser, men også store parader (foto: Kenneth Karskov)[/caption]

Skal du besøge både Disneyland og ‘Disney California Adventure Park’?

Disneyland er den gamle, klassiske forlystelsespark, mens Disney California Adventure Park blev åbnet i 2001. Skal du besøge begge parker?

Mit svar: Disneyland er need-to-have. Disney California Adventure Park er nice-to-have.

Hvorfor: Mens Disneyland har Minnie, Anders og Fedtmule overalt, så er Disney California Adventure Park bygget op omkring nogle af de nyere successer,  f.eks. universet fra “Biler” tegnefilmene. Du kan således spadserer igennem Kølerkildekøbing her. Disney California Adventure Park rummer også vildere forlystelser end Disneyland, men lad os være ærlige: Det er Disneyland, du er rejst langt efter.

Skal du opgradere til Disney MaxPass?

MaxPass er en ekstra mulighed, som giver dig to fordele under dit besøg: Du kan 1) downloade de billeder, som de tager undervejs i forlystelserne på din telefon og 2) reservere FastPass på telefonen. Det koster 100 kr. ekstra pr. mand.

Mit svar: Det skulle jeg måske have gjort….

Hvorfor: FastPass er et system i Disneyland, som gør dig i stand til at reservere tid i en forlystelse. Du går derhen, trækker en billet og kommer tilbage på det angivne tidspunkt om en, to eller tre timer, hvorefter du så kan du snige dig udenom køen.

Fastpass er din eneste mulighed for at bekæmpe de lange køer på. Du kan ikke købe dig forbi køen i Disneyland, og du kan kun have ét FastPass ad gangen.

Hvis du opgraderer til et MaxPass, kan du styre dine FastPass i Disneyland app’en og så behøver du ikke gå hen til forlystelsen for at registrere dig. Det kunne godt have gjort det lidt nemmere, men jeg opgradere ikke til MaxPass. Mest fordi jeg syntes, at nu var det hele dyrt nok i forvejen, og et-eller-andet sted måtte galskaben stoppe.

[caption id="attachment_11323" align="alignnone" width="1024"] Main Street er centrum i Disneyland, og forbinder de forskellige områder i parken (foto: Kenneth Karskov)[/caption]

Skal du bo på et Disney-hotel?

Lige ved Disneyland ligger en række hoteller, som er knækdyre, men i gå-afstand fra parken. Skal du bo her?

Mit svar: Nej.

Eller lad mig omformulere mit svar til: Ja, hvis du har råd. Vi boede på Radisson Suites Hotel Anaheim, som ligger et kvarters kørsel fra Disneyland. Selvom stedet kunne godt trænge til en kærlig hånd, så er du alligevel bombet ovenpå en hel dag hos Mickey og Fedtmule, og ret ligeglad med andet en den seng du skal sove i. Vi fik to nætter til 183 USD i februar 2019.

Er det overhovedet pengene værd at tage til Disneyland

Det er dyrt, der er lange køer og ud fra beskrivelsen lyder det måske ikke som verdens største oplevelse.

Svar: JA!!!

Tag ikke fejl! Det er superfedt, og dine børn vil elske dig for det. Bare se at komme afsted!

Hvornår er det bedste tidspunkt at besøge Disneyland

Som alle andre steder i verden er der mere tryk på i nogle perioder i end andre. Så hvornår er det bedst at tage til Disneyland i Californien?

Svar: Når som helst det passer ind i din rejseplan.

Hvorfor? Disneyland i Californien er altid en oplevelse, og kan besøges året rundt. Antallet af besøgende er højt i weekenderne og allerhøjest omkring de amerikanske fridage (f.eks. Presidents’ Day i februar), hvor det strømmer ind med gæster.

På Disneylands hjemmeside kan du få en indikation af, hvornår de selv forventer fuldt hus, for parkerne har indført dynamiske priser. De dyreste dage er de mest besøgte, så dem vil du ideelt set gerne undgå.

De mest populære datoer (“Peak”) koster USD 149 i éntre, fredag-lørdag-søndag koster altid USD 129 (“Regular), og de billigste datoer (“Value”) står i 104 USD. Det er typisk midt på ugen, hvor amerikanerne arbejder, men hvor du som turist måske godt kunne planlægge dit besøg.