LOT Boeing 787 Dreamliner

Polen vil skabe ny mega-lufthavn

Af Kenneth Karskov

Den polske regering tager endnu et skridt i retning af en splinterny mega-lufthavn i nærheden af Warszawa. Nu er IATA (International Air Transport Association) blevet involveret i arbejdet med at skabe en helt ny centraleuropæisk transporthub.

Lufthavnsprojektet hedder officielt “Solidarity Transport Hub”, og er planlagt til at ligge 40 km fra hovedstaden. Som navnet antyder skal det være mere end blot et sted at stå på flyet, så planen er, at det samtidig skal være hjertet i det polske jernbanenetværk, og A2 motorvejen skal føres dertil.

Som en del af planen for “Solidarity Transport Hub” er en lufthavn der til en start vil have en kapacitet på 45 millioner rejsende. “Solidarity Warszawa Airport” skal senere kunne udbygges til 100 millioner rejsende.

Det betyder samtidig, at Warszawas nuværende hovedlufthavn vil blive lukket, og alle afgange overført til den nye lufthavn.

Med toget vil det være muligt at nå ind til hovedstaden på 15-20 minutter, og Polens store byer skal kunne nås på blot 2-2.5 time fra lufthavnen.

Navnet på den nye transporthub skal ses i lyset af, at Solidaritet også var navnet på den fagforening, som Lech Wałęsa stod i spidsen fra 1980. Det var den første frie fagforening i Østblokken og blev en af de få legale måder at vise sin opposition mod det kommunistiske styre på.

Der er dog endnu lang tid til, at Solidarity Airport åbner. Målet at den nye transporthub skal åbne i 2027.


Posted

in

by