New Orleans Canal Street

New Orleans: 5 must-see i ‘The Big Easy’

Af Kenneth Karskov

New Orleans er Sydens svingende perle. Her spiller musikken på alle timer af døgnet, og turisterne flokkes om byens smukke franske kvarter, men graver du et spadestik dybere, kan du komme helt ind under huden på de begivenheder, der har formet ’The Big Easy’: Musikken, maden, naturen, frihedskampen og orkanen Katrina.

1) Nyd musikken

Du kan ikke tage til New Orleans uden at høre musik. I dagtimerne står lokale musikere under åben himmel og spiller den gode New Orleans jazz, og om aftenen kommer der liv i byens barer, hvor folk stimler sammen om bands, der spiller alt fra rock til pop, over R&B til jazz og blues.

‘B.B. King’s Blues Club’ har både er kolde øl, spareribs og forrygende live musik. På scenen står et band, der bevæger sig ubesværet rundt i genrerne og mestrer både Jimi Hendrix og Earth, Wind & Fire. Der starter med at være fem mennesker på scenen, pludselig er de syv i bandet, så kommer en af gæsterne op og fyrer en ond guitarsolo af, og sådan går aftenen over stok og sten.

B.B. King's Blues Club i New Orleans
Der er fuld fart på bandet på scenen i B.B. King’s Blues Club i New Orleans (foto: Kenneth Karskov)

”Resten af natten bliver en ønskekoncert”, annoncerer forsangeren, hvilket er modigt, for det kan stikke i alle retninger. “Aretha Franklin” bliver der råbt fra publikum, og så træder en kvinde op på scenen og rammer vokalen så smukt, at et X factor dommerpanel ville tabe kæben. Bandet swinger, stemningen er i top og det er ganske enkelt forrygende underholdning.

B.B. King’s Blues Club
1104 Decatur St, New Orleans
www.bbkings.com/new-orleans

2) Smag på kreolerkøkkenet

Hvad kan få nogle af verdens mest fotograferede personer – vi taler Barack Obama, sangerinden Beyoncé eller rapperen Jay-Z – til at rive deres telefoner op af lommen og bede om en selfie?

Svaret er: En madmor fra sydstaterne ved navn Leah Chase.

Dooky Chase's Restaurant New Orleans
Dooky Chase’s Restaurant er en institution i New Orleans (foto: Kenneth Karskov)

’Dooky Chase’s Restaurant’ er nemlig meget mere end ”bare” et spisested. Stedets historie går tilbage til 1941, og dengang var racelovene i USA så strenge, at farvede ikke måtte spise på restauranter ejet af hvide. Dooky Chase’s var derfor et af få steder, hvor byens farvede befolkning kunne samles, så her holdt Martin Luther King hemmelige møder med den lokale borgerretsbevægelse, alt i mens Leah Chase serverede ’gumbo’ og stegt kylling for dem.

I dag står den 96-årige Leah Chase kun sjældent i køkkenet, men hun har opnået status som Dronning af det kreolske køkken. Hendes gumbo er en tyk, krydret suppe med gode lunser af kød, rejer og rustikke pølser. På væggen hænger i øvrigt et skønt billede af Obama, der sidder i restauranten med netop denne simple, men velsmagende, ret foran sig.

Dooky Chase’s Restaurant
2301 Orleans Ave, New Orleans
www.dookychaserestaurant.com

Leah Chase Gumbo New Orleans
Det ligner måske ikke alverden, men Leah Chase’s “gumbo” er mere end blot et måltid. Det er også det moderne USAs historie i en skålfuld mad (foto: Kenneth Karskov)

3) Forstå orkanen Katrina

“Hej! Mit navn er Richard. Jeg har boet i New Orleans hele mit liv.”

Manden med mikrofonen er både chauffør og guide på eftermiddagens sightseeingtur, der bliver solgt på at inkludere historien om orkanen Katrina.

De skæbnesvangre begivenheder i 2005 er blevet en del af fortællingen om New Orleans. Katrina kostede 1.800 mennesker livet og ødelagde for 125 milliarder dollars, men orkanen satte mere end blot dybe spor i bybilledet. Den ramte også selvforståelsen.

Richard prøver på bedste vis at få os til at begribe, hvor omfattende skaderne var. Han viser hvor højt vandet stod, tager os forbi ødelagte huse som stadig ikke er fikset, og udpeger en forlystelsespark, der burde være fuld af glade børn, men som ligger øde hen. Parken er aldrig genåbnet.

Mest ubegribeligt er dog beretningen om, hvordan en velfungerende by kunne gå i opløsning. Hvordan folk mistede alt, inklusive deres værdighed og til tider endda deres medmenneskelighed. På den måde viser turen et anderles billede af New Orleans end det, som kan ses med det blotte øje i turistkvarterne. Turen koster 46 USD (ca. 300 danske kroner).

Adventures in New Orleans
414 Canal Street, New Orleans
www.neworleansadventuretours.com

4) I sumpen med alligatorerne

New Orleans sump
Sumpen udenfor New Orleans er fuld af alligatorer (foto: Kenneth Karskov)

Et par alligatorøjne stikker op af vandet. ”Det er Brutus”, forklarer guiden og fortsætter: ”Det er den største alligator her i området”.

Det store dyr er tydeligvis på udkig efter noget, så hele kroppen er gemt under overfladen. Det er ikke meget vi får lov at se af det store dyr, men heldigvis er andre af hans artsfæller mere imødekommende.

I Louisianas sumpområde lidt udenfor New Orleans findes alligatorer i hobetal. Nogle svømmer ligefrem efter båden, mens andre tager en slapper på bredden og viser sig frem i fuld længde.

Haps! Pludselig springer en alligator op i luften. Guiden har sat en proteinpille på en lang pind, som han holder ud i strakt arm. Alle rykker sig tilbage i sædet, idet alligatoren går fra at svømme lydløst rundt til at springe en meter op i luften. Gabet lukker sig med en enorm kraft, og lynhurtigt er dyret væk igen.

Alligator New Orleans
En alligator i sumpområdet kigger op (foto: Kenneth Karskov)

Skipper drejer håndtaget på påhængsmotoren i bund. Wroooom, siger det, og det er skønt at mærke vinden i håret. Floden bliver til et mindre vandløb og dyrene kommer tættere på, og det giver mulighed for også at møde nogle af sumpens andre beboere, som vildsvin, fugle og vaskebjørne. Udflugten koster 56 USD (ca. 370 danske kroner).

Cajun Encounters
55345 Highway 90 East
Slidell, LA 70461
www.cajunencounters.com

5) Spis Sydstatsbrunch

”Ruby Slipper” er ikke en brunch-restaurant for dig, der tæller kalorier på ferien. Stedet er kendt for sit sydstatskøkken, og det er IKKE i den lette afdeling.

Restauranten er smækfuld denne formiddag, og folk står i kø for at få et bord. Indenfor har bartenderen travlt med at skubbe Mimosa’er over disken, og Derik, som har vagten i baren, fylder det ene cocktailglas efter det andet med appelsinjuice, mousserende vin og et skvæt grenadine.

Menukortet er en kombination af amerikanske brunch-klassikere samt en række af Sydens favoritter.

Ruby Slipper New Orleans Egg Cochon
Ruby Slipper serverer traditionel sydstatsbrunch, bl.a. Egg Cochon (foto: Kenneth Karskov)

“Eggs Cochon” er en variant af ’Egg Benedict’. To pocherede æg serveres på et bjerg af glinsende, langtidsstegt svinekød, og på toppen kommer en solid portion hollandaisesauce. “Vil du have noget til æggene?” spørger Derik og anbefaler ”Cheese Grits”. Det er en usødet grød af groft kværnet majs med strimler af ost på toppen, og er klassisk tilbehør i Sydstaterne.

Det er en del af den slags sydstats-retter på menukortet, og nogle af tingene kræver en forklaring, hvis dette er din første tur til Sydens USA. Dertil kommer alle klassikerne, som vafler, pandekager og æg i alle afskygninger. Du bliver stensikkert mæt her.

The Ruby Slipper Café
200 Magazine St., New Orleans
www.therubyslippercafe.net


Posted

in

,

by