Roskilde Airshow er i gang

Fredag aften åbnede Roskilde Airshow 2019, og weekendens festligheder i Roskilde Lufthavn blev skudt i gang med et “tusmørkeshow”. Her udfører både nye og gamle maskiner tricks på himlen, mens solen langsomt går ned.

Det var tredje gang, at der blev arrangeret et tusmørkeshow i forbindelse med Roskilde Airshow. Dørene åbnede klokken 17, og selvom arrangørerne gør det klart, at ikke alle madboder er åbne fredag aften, så står de udstillede fly klar. Så der er masser at se på, og tusmørkeshowet fredag aften kl. 20 er den store attraktion på stævnets førstedag.

Årets udstilling på Roskilde Airshow byder blandt andet på et F-16 fra det danske flyvevåben, et stort Hercules fly fra Holland samt den “Spitfire” fra Anden Verdenskrig.

“Vi er cirka 3000 flyinteresserede til stede i aften, og det er næsten dobbelt så mange som for to år siden,” lyder det begejstret over højtallerne.

Det er tredje gang, at Roskilde Airshow skydes i gang med et tusmørkeshow. Opvisningen er sat til at var en time og tre kvarter, og det starter, mens solen langsomt går ned. Undervejs kommer der både store samt små maskiner på himlen, og det veksler fra det akrobatiske til det muskuløse.

En B-17 “flyvende fæstning” gør klar til show, i baggrunden mens en af de små luftakrobater modtager en velfortjent klapsalve i forgrunden (foto: Kenneth Karskov)
“Sally B” er den sidste luftdygtige Boeing B-17 “Flyvende Fæstning” tilbage i Europa (foto: Kenneth Karskov)
Og bagefter bliver der vinket og klappet til crewet ombord (foto: Kenneth Karskov)

En B-17 “flyvende fæstning”, fire Hawks jettræningsfly fra Finland og en dansk EH-101redningshelikopter er blandt dem som benytter lejligheden til at vise sig frem.

Da mørket falder på, kommer to motoriserede svævefly på vingerne. De har fyrværkeri ombord, og med vingespidser som overdimensionerede stjernekastere laver de smukke mønstre på den sorte nattehimmel.

Det er faktisk en sjældenhed at se fyrværkeri blive fyret af i luften, og det betyder, at fyrværkeriet daler ned fra himlen, hvilket er ret specielt. Normalt er det omvendt, og vi skyder raketter og batterier af fra jorden og op i himlen.

Aftenen slutter med et ti minutter langt fyrværkerishow på den “normale” facon. Dybe drøn markerer at raketterne er på vej op i luften himlen, og sekundet efter maler de himlen i de smukkeste farver.

Og dermed er Roskilde Airshow 2019 åbent. Det varer hele weekenden 16.-18. august 2019, og du kan se åbningstider med mere på: www.airshow.dk.

Stort fyrværkeri luker første aften af Roskilde Airshow (foto: Kenneth Karskov)