easyJets flåde består udelukkende af Airbus fly (foto: easyJet)

Her er verdens første klimaneutrale flyselskab

Af Kenneth Karskov

Lavprisselskabet easyJet bliver det første store klimaneutrale flyselskab i verden. Selskabet kompenserer fra og med denne uge alle rejsende CO2-udledning, og går dermed længere end noget andet flyselskab i deres bestræbelser for et bedre klima.

easyJet vil i praksis foretage en modregning af den CO2 som hver passager er ansvarlig for igennem et klimaprogram. Her vil der blive investeret i vedvarende energi og lavet projekter, der skal sørge for at bevare skov, der ellers ville blive fældet. På den måde skal kloden spares for CO2 i samme omfang som flyenes udledning, og således vil klimaregnskabet gå i nul.

easyJets klimaprojekter

– Bevaring af skov i Sydamerika og Afrika. Her vil lokale samfund blive inddraget i projekter, der skal sikre at store stykker skov ikke bliver fældet.

– Vindenergi i Indien. Grøn energi skal erstatte de fossile brændstoffer på lokale kræftværker.

– Ren drikkevand i Uganda og Eritrea. Formålet er at eliminere behovet for at koge vandet over bål.

easyJet er dog også godt klar over, at disse initiativer ikke er hele løsningen på flybranchens klimaudfordringer.

“Vi anerkender, at klimakompensation kun er en midlertidig løsning, indtil andre teknologier til at reducere CO2 udslippet ved flyvning radikalt bliver tilgængelige, men vi ønsker at reagere på CO2’-udslippet nu,” siger Johan Lundgren, easyJet’s øverste direktør.

easyJet er derfor gået med i et samarbejde med Airbus, hvor de skal afdække mulighederne for flyvning med hybrid- og elektriske fly. Her er ønsket at være med til at præge næste generation flymodeller i en mere bæredygtig retning. 

Siden år 2000 har easyJet reduceret CO2-udslippet med 33% per passegerkilometer. Det er bl.a. sket i kraft af mere moderne fly, der bruger mindre brændstof end de gamle flytyper. Samtidig er easyJet også blevet endnu bedre til at udnytte flyenes kapacitet og er helt oppe på en load factor på 92,9%.

Initiativet lægger et pres på branchens andre aktører. easyJet får nu nyhedsværdien som det første store klimaneutrale flyselskab, men det er klart at andre selskaber, som SAS og KLM – der har haft stor fokus på miljøet – nu vil blive tvunget til at vurdere, om de også skal tage et lignende initiativ.

easyJet transporterede sidste år over 88 millioner passagerer. Det er således et af Europas helt store flyselskaber, der har taget dette vidtgående skridt.


Posted

in

,

by