Hotel: Amantaka er så dyrt og lækkert, at du ikke ville drømme om at finde det i Laos

Af Kenneth Karskov

Amantaka er dyrt. Rasende dyrt. Så dyrt, at man ikke umiddelbart forestiller sig, at den slags ligger i Laos.

Men hotelkæden Aman er ikke som de andre. Aman er kendt for at finde ekstraordinære lokationer til deres hoteller, og hvordan de gør er lidt en gåde, for det er virkelig ikke almindelige steder, de indretter til logi.

Tag Aman i Kinas hovedstad Beijing, hvor de havde fået lov til at indrette en del af det magiske Sommerpalads som hotel. De har tilmed en egen dør ind til paladset, så man kan snige sig derind i timerne inden dørene bliver åbnet for “almindelige” turisterne. Wow!

Det er den slags Aman kan – og så kombinerer de det med en luksus af en anden verden. Det er altså ikke uden grund at mange peger på Aman som verdens ypperste hotelkæde.

Underspillet luksus

Amantaka ligger i hjertet af kulturbyen Luang Prabang i Laos. Byen bliver ofte kaldt Mekongflodens juvel, og hjertet af denne prægtige destination er noget af det mest charmerende, du kan finde i Asien netop nu.

Den historiske bykerne er på UNESCOs liste over verdens kulturarv, så naturligvis har Aman indrettet et hotel i en 100 år gammel bygning her.

Receptionen på Amantaka i Luang Prabang, Laos (foto: Kenneth Karskov)

Jeg møder Tom Rutherford i receptionen på dette ekstraordinære hotel. Han er General Manager og sørger for at alt kører på skinner her.

“Velkommen til Amantaka,” siger han og gør mine til at følge efter. Bygningerne stammer fra den franske kolonitid og emmer af historisk storhed. Her er højt til loftet, indretningen er klassisk og alt er lækkert på en vidunderlig nedtonet facon.

Bygningerne er lave, men området er til gengæld stort. Hotellet omkranser et kæmpe haveanlæg, hvor hotelværelserne ligger, og selv de mindste rum på Amantaka er kategoriseret som “suiter”.

Den store have er hjertet i Amantaka (foto: Kenneth Karskov

Suiterne er indrettet med materialer, der tydeligvis er kostbare, men på ingen måde flashy. Her er ingen guld, glimmer eller lysekroner, men bare god stil og lækre detaljer. Det er underspillet luksus.

De mindste rum er på 70 kvadratmeter. Her er et soveværelse, hvor den store dobbeltseng er centrum, et kæmpe badeværelse med badekar, egen terrasse samt en lille gårdhave.

Næste kategori af hotelværelser har privat pool, og hvis ikke Amantaka ikke allerede var dyrt nok i forvejen, så skal du lige smide et par eksta tussebasser på bordet for en af pool-suiterne.

Selv de mindste rum er på 70 m2, så her er god plads (foto: Kenneth Karskov)

Det kan selvfølgelig være rart med egen pool. Omvendt er her også en 26 meter lang fællespool, som næsten ikke bliver brugt. De, som har betalt for en privat pool, kommer ikke herned, og mange af hotellets øvrige gæster er på sightseeing i løbet af dagen.

Amantaka rummer kun 24 værelser, så selv når hotellet er fuldt booket, vil her aldrig føles trangt. Så stilheden er nærmest larmende ved solsengene omkring den fælles pool.

Velsignelse og tempelbesøg

Luang Prabang er et kinder-æg af kultur, historie og oplevelser. En prægtig destination, der endnu ikke er overturistet, og som får et særligt skær fra dens tredive gyldne templer.

Tidligt om morgenen går de orangeklædte munke igennem den historiske bydel og indsamler almisser. Det er Asien i al sin enkelthed og al sin storslåethed på én gang, og denne spirituelle stemning går igen på Amantaka.

“Alle gæster får en invitation til et af de lokale tempel, når de ankommer her,” fortæller Tom Rutherford. “En af vores første opgaver er, at tilbyde dem følgeskab til et lokalt tempel, hvor de vil blive velsignet og lære om de lokale traditoner her”.

Et videokig ind i værelserne på Amantaka (video: Kenneth Karskov)

Mange der arbejder på Amantaka har i kortere eller længere perioder selv været tilknyttet et tempel i Luang Prabang. Det er helt normal skik i Sydøstasien, så det virker heller ikke påtaget, når de ansatte tager gæsterne med på tempelbesøg.

“Ofte går de hen til det tempel, de selv har været tilknyttet, hvor de har et stærkt tilhørsforhold”, forklarer Tom og tilføjer: “Man kan sagtens opleve, at forskellige medarbejdere tager dem til forskellige templer. De har ikke noget manuskript. De fortæller ud fra deres egne, personlige oplevelser.”

En destination i sig selv

Så Amantaka er på alle måder mere end bare end seng at sove i. Her er også et spa, et biblioteket og en fremragende restaurant, men det er ikke det vigtigste. Amantaka er et sted, der giver dig lyst til at foretage bedre valg i livet. Du kommer ned i gear, forsvinder væk fra dagligdagen, bliver fortryllet.

Alt er lækkert på Amantaka – også maden i restauranten (foto: Kenneth Karskov)

“Vi har lavet et samarbejde med en række lokale templer, så munkene kommer herop og laver private sessions,” forklarer hoteldirektøren. “Munkene taler faktisk godt engelsk og er velbevandret i verden, så de vil gerne fortælle om deres syn på tilværelsen”.

Han viser ind til et rum, der indeholder få, simple ting. Det er her munkene og gæsterne sætter hinanden stævne. “Vi ser folk, der bliver helt rørt af oplevelsen og nogle ender endda med at få et godt råd med til deres eget liv”, siger Tom Rutherford.

På den måde er Amantaka en hel destination i sig selv. Det er elegant, underspillet og absurd lækkert. Amankæden er dog også en af verdens dyreste, så en overnatning her starter ved kr. 6.650,- for den billigste suite. Så skal du lægge 2.000-3.000 kroner oveni, hvis du også vil have privat pool, og kommer du her i højsæsonen er prisen endnu højere.

Den store have rummer en 26 meter lang fællespool (foto: Kenneth Karskov)
enclosure:
https://www.flybranchen.dk/wp-content/uploads/Amantaka-Laos.mov 8186747 video/quicktime