Københavns Lufthavn set fra luften (Foto: Kenneth Karskov)

Lufthavnen: Corona kan udløse dyb krise

Af Kenneth Karskov

Corona-virus har sat sit tydelige aftryk på trafikken i Københavns Lufthavn. I februar betød COVID-19 udbruddet et fald i forhold til sidste år, men den helt store effekt er først kommet her i marts, hvor antallet af rejsende er faldet med en tredjedel i den første halvanden uge.

I februar rejste 1.987.766 passagerer gennem Københavns Lufthavn. Umiddelbart er det kun en lille nedgang på under en halv procent, men fordi det i år er skudår med 29 dage i februar, så er den reelle nedgang på 3,7 pct.

Det er især de lange oversøiske flyvninger, som trækker ned. Her er det Asien med færre flyvninger og mindre efterspørgsel, der bidrager særligt negativt til statistikken. I slutningen af februar blev også Europa-ruterne ramt, og den udvikling er nu accelereret markant i begyndelsen af marts.

“Den første halvanden uge i marts er antallet af flyafgange og rejsende til og fra Danmark faldet med en tredjedel. Det har vi aldrig set før. Det er markant hurtigere og mere voldsomt end under både finanskrisen, 9/11, askeskyen og alt andet, vi har set i luftfarten siden 2. verdenskrig,” siger administrerende direktør Thomas Woldbye.

“Det betyder, at vi ikke blot har en alvorlig sundhedskrise, men nu også kikker ind i en potentiel økonomisk krise, hvor Danmarks tilgængelighed til verden – vores mobilitet – er under voldsomt pres,” mener Thomas Woldbye.

Krisen rammer nemlig ikke kun flyselskaber og lufthavnen, men også erhvervslivet. 32 procent af værdien af Danmarks eksport er via luftfragt, men også hoteller og restauranter kan mærke den faldende trafik.

“Der flyver nu markant færre turister og forretningsfolk til Danmark. Det kan mærkes. Og herhjemme har mange danskere valgt at aflyse flyrejsen. Den manglende efterspørgsel har fået flyselskaber til at aflyse stadigt flere afgange og ankomster,” siger Thomas Woldbye, der advarer om at konsekvenserne af krisen kan blive langvarig og skadelig.

År til dato har 3,95 millioner passagerer været igennem Københavns Lufthavn, hvilket er 0,4 pct. færre end de to første måneder af 2019.

Trafiktal for Københavns Lufthavn februar 2020 (illustration: CPH)


Posted

in

by