Wuhan i Kina: Her er hvad du skal opleve

Af Kenneth Karskov

En ny undersøgelse blandt 15.000 rejseglade mennesker er kommet frem til en overraskende konklusion, skrev flere danske aviser i maj. Drømmedestinationen viser sig at være årets mest omtalte kinesiske by og selve corona-pandemiens epicenter: Wuhan.

Flere medier har gengivet undersøgelsen, og det hører selvfølgelig med til historien, at de 15.000 respondenter i undersøgelsen alle sammen er kinesere. Og ligesom vi herhjemme begynder at indstille os på en sommer i Danmark, så gør rejseglade kinesere det samme (og skulle de endelig få chancen for at rejse til udlandet, så vil de allerhelst til Thailand, viser selvsamme undersøgelse).

Men lad os prøve lige at tage historien et nøk længere end de andre medier, for har du overvejet, hvad der mon er at opleve i Wuhan?

Lad os lege med tanken, at du en dag i fremtiden kommer forbi byen, som en stor del af verdens befolkning for altid vil forbinde med en dødelig virus. Hvad har den så at byde på?

Det kan jeg svare på. For jeg besøgte Wuhan i forbindelse med en opgave for Jyllands-Posten for nogle år siden.

Friskdampede grøntsager og wokstegt kød. Maden i milionbyen Wuhan i Kina minder på ingen måde om maden fra de kinesiske grillbarer i Danmark (foto: Kenneth Karskov)

Hvad skal du opleve i Wuhan

Wuhan har faktisk en række attraktioner, der godt kan retfærdiggøre et stop i byen i et par dage. Det er et gigantisk sted, for man skal huske på, at Wuhan er provinshovedstad i Hubei provinsen i det centrale Kina og huser 11 millioner indbyggere. Typisk er dette et område som udenlandske turister kommer forbi i forbindelse med et flodkrydstogt på Yangtze.

Wuhan har dog en en central plads i kinesisk historie og bevidsthed, så her er flere interessante ting at sætte på sightseeing listen for den nysgerrige turist. Og den lokale nudelret er heller ikke noget man skal kimse ad – selvom navnet kræver en forklaring.

1. Den Gule Tranes Tårn 黄鹤楼

Spørger man Wuhans 10 millioner indbyggere, hvad man bør se, peger de dog alle på ét sted: Den Gule Tranes Tårn (黄鹤楼). Det 51 meter høje tårn er Wuhans største store attraktion, og stedets historie er da også fascinerende.

Tranetårnet blev opført for over 2.200 år siden. Det står midt i et nydeligt grønt område i millionbyens centrum, og det er tydeligvis populært blandt både de lokale samt kinesiske turister.

Tranetårnets markante plads i den kinesiske bevidsthed skyldes et digt af en af nationens store digtere i det 8. århundrede. Desværre er det ikke det originale tårn fra år 223 fvt. som troner på den attraktive beliggenhed i Wuhan, for over et par årtusinder er bygningen blevet ødelagt ad flere omgange af krige, hærgen og brand.

Hver gang er det bygget op efterfølgende. Den nuværende konstruktion er ikke ældre end fra 1981, og det snyder lidt, for tårnet ser ældre ud ved første øjekast.

Tranetårnet i Wuhan er omgivet af en hyggelig park, der er udflugt værd (foto: Kenneth Karskov)

2. Kejserdømmets fald

Den sidste kejser i Kina blev afsat i 1911. Det var i Wuhan, at det blev besluttet, at man skulle forsøge at vælte Kinas sidste kejser, og ‘Museet for Wuchang opstanden i 1911’ (辛亥革命武昌起义纪念馆) markerer det sted, hvor det kinesiske kejserdømmes skæbne blev beseglet.

Museet ligger i en 10.000 m2 stor rød murstensbygning i centrum af Wuhan. Den sidste kejsers fald var en af de største omvæltninger i Kinas historie, og derfor er dette et sted, hvor det hjælper, hvis man kender hovedtrækkene i Kinas historie.

Med kejsertidens afslutning faldt Kina langsomt fra hinanden. De efterfølgende knap 30 år var præget af krig og interne stridigheder, og det sluttede først med kommunisternes overtagelse af magten i Kina i 1949. I spidsen for den kommunistiske revolutionen stod en mand, der skulle etablere en storslået sommerresidens i Wuhan, hvilket elegant bringer os videre til den næste attraktion…

3. Formand Maos sommerhus

Det gamle udsagn om, at ‘under kommunismen er alle lige, men nogle er lidt mere lige end andre’, kommer for alvor til sin ret i Wuhan.

I den allermest voldsomme del af Kinas revolutionære historie nød Kommunistpartiets leder, Mao Zedong, sommerferierne i sus og dus i Wuhan. Mens resten af Kina sultede og var optaget af revolutionære kampe, så tilbragte Den Store Rorgænger flere måneder om året i en overdådig sommerresidens beliggende helt ned til den lokale sø.

Villaen blev bygget i 1958. Det var samtidig med at Mao havde lanceret kampagnen “Det Store Spring Fremad”, som forskere efterfølgende mener kan have kostet op mod 45 millioner mennesker livet.

Maos villa er bevaret, og det er muligt at få et glimt af de mange rum, som er fyldt med tidstypisk 1960’er møblement. Her er også en stor indendørs pool med enorme panoramavinduer. Det vidner alt sammen om, at kun det bedste har været godt nok for manden, der stod i spidsen for den kommunistiske revolution i Kina.

5. De Tre Slugters Dæmning

Ikke langt fra Wuhan findes det kontroversielle anlægsarbejde ‘De Tre Slugters Dæmning’. Dette gigantiske projekt skabte verdens største kraftværk, hvilket er en imponerende teknologisk bedrift.

Ved opførslen blev et område, der tidligere husede knap en million mennesker, dog oversvømmet. Derfor er De Tre Slugters Dæmning stadig et omdiskuteret projekt, der vækker følelser blandt de lokale.

6. Wuhans berømte nudelret 热干面

Kineserne har ry for at spise mange underlige ting, men der er intet underligt ved Wuhans bidrag til det kinesiske køkken. Navnet på den lokale nudelret kræver dog en forklaring, for 热干面 (règānmiàn) betyder ‘lune tørre nudler’.

Ofte bliver nudler i Asien serveret i en suppe, men Wuhans lokale nudler er “tørre”. De bliver serveret ikke serveret i en suppe, men i en skøn sauce

Den lokale nudelret fås overalt i byen til næsten ingen penge. Det er et virkelig billigt måltid, der er både lækkert og mættende. Perfekt!

Kina er et overflødighedshorn af kultur og historie (foto: Kenneth Karskov)

Og til sidst… verdens mest omtalte fiskemarked

Lad os slutte med det mest berømte og berygtede sted i Wuhan. Et sted der uden tvivl vil dukke op i enhver omtale af denne kinesiske millionby de næste mange år.

Wuhan har verdens mest omtalte fiskemarked, som menes at være selve oprindelsesstedet for corona-virusen: Huanan fiskemarked.

Wuhan er sluppet – relativt – nådigt fra corona-virussens hærgen. Byen kom hurtigt under lock-down, og Wuhan registrerede officielt 3.869 døde i en by på knap 11 millioner mennesker. Omend der er grund til at være skeptisk overfor de officielle tal.

Huanan Fiskemarked er lukket helt ned og området er spærret af. Det er tvivlsomt om det nogensinde åbner igen, men på den anden side elsker kineserne disse store fødevaremarkeder, og ‘dark tourism’ er bestemt en ting. Folk valfarter til Tjernobyl i Ukraine og andre steder, hvor ulykker har ramt. Lige nu er det en nærmest ubærlig tanke, at der måske en dag vil sidde en instagrammer med en selfiestang lige her, men hvem ved, hvad fremtiden bringer for Wuhans berygtede fiskemarked.