Austrian Airlines kabinepersonale (foto: Austrian Airlines)

Ikke under 300 kroner: Østrig indfører mindstepris på flybilletter

Af Kenneth Karskov

I fremtiden må en flybillet i Østrig ikke koste under 40 EUR eller ca. 300 danske kroner. Det har den østrigske regering meldt ud i forbindelse med lanceringen af en hjælpepakke til flyselskabet Austrian Airlines.

Minimumsprisen på 40 EUR er udregnet efter hvad skatter og afgifter koster i Østrig, og det vil fremover ikke være tilladt at sælge flybilletter til under denne pris. Initiativet skal være et værn mod social dumping i luftfarten.

“Dette gør os til pionerer i Europa,” udtalte den østrigste miljøminister Leonore Gewessler på en pressekonference mandag ifølge Aerotelegraph.

Den østrigske regering løftede samtidig sløret for hjælpepakken til flyselskabet Austrian Airlines, der ligesom resten af verdens flyselskaber har været hårdt ramt under Corona-krisen. Den østrigske hjælpepakke er på 600 millioner euro (ca. 4,5 milliarder danske kroner), men den kommer ikke uden betingelser.

For det første vil alle flyvninger fra Østrig fremover blive pålagt en 12 euro skat. Skatten var tidligere 3,50 EUR for korte flyvninger, 7,50 EUR for mellemlange ruter og 17,50 EUR for de oversøiske destinationer. Det bliver nu ensartet skat på 12 euro for alle ruter.

Afgiftsændringen vil påvirke de korte ruter mest, og baggrunden er, at den østrigske regering vil gøre det dyrere at flyve på de korte ruter. Det bliver understreget af, at skatten faktisk er skruet helt op på 30 EUR for flyvninger under 350 km.

Austrian Airlines flyver f.eks. mellem Graz og Wien i Østrig, hvilket er en flyvetur på 150 km. Den samme tur med bil eller tog tager ca. to timer. Denne rute kan blive dyrere at flyve med den nye minimumspris.

Det er også tanken, at støj og udledning skal danne grundlaget for udregning af skatter og afgifter til staten i forbindelse med flyrejser fra Østrig i fremtiden.

Samlet set skal initiativerne gøre flyvning grønnere og samtidig forhindre social dumping. Det skal ikke længere være muligt for flyselskaber at dumpe priser på flybilletter til et urealistisk lavt niveau på klimaets eller de ansattes bekostning.


Posted

in

by