Restaurant ION - The Harbour på Malta

10 grunde til at besøge Malta

Fra 1. juni 2021 er det igen muligt at besøge Malta. Her får du 3.000 solskinstimer årligt, 7.000 års historie og krystalklart havvand. Hvis det ikke er argumenter nok, så er her 10 grunde mere til at besøge Malta. 

Af Kenneth Karskov

Malta og søsterøerne Gozo og Comino kan du besøge året rundt. Her er middelhavsklima med evigt solskin, og Maltas helt store attraktion er strandene og det krystalklare vand. Samt de smukke klipper. Den gode mad. Og alle oplevelserne. For der er meget mere at opleve på Malta end blot sol, sand og vand.

[toc]

1. Malta har solskin året rundt

Maltas beliggenhed tæt på Nordafrika giver et behageligt klima året rundt. Her er 300 soldage hvert eneste år. Aftenenerne er milde og havvandet er varmt. Du kan nyde godt af sommertemperaturer allerede fra tidligt forår til sent efterår. Faktisk er vejret så godt, at selv i januar er udeserveringerne (normalt) velbesøgte.

2. Krystalklart havvand

Det turkisblå hav kan ses til alle sider. Små stier fører ned i det krystalklare vand fra de solopvarmede klipper. Nyd havet fra en lille båd, dyk ned i det dybe blå eller prøv lykken med en fiskestang.

Den blå lagune på den lille søsterø Comino er et paradis for snorklere og windsurfere. Det er en skøn lille dagstur, for Comino er den mindste af de tre øer, så der findes kun et hotel her. Stranden med det kridthvide sand er til gengæld en af ​​Maltas fineste badepladser.

Billede: En båd ligger ud for en hule på øen Cormino (foto: Malta Tourism Authority)

3. Maltas 7000 års historie

Ridderborge, paladser og stenkonstruktioner. Malta er rig på historie og har gennem tiden været beboet af fønikere, karthagere, romere og arabere.

I hovedstaden Valletta, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, er sporene fra korsridderne tydelige. Her kan man gå rundt blandt de sandgule facader i de historiske kvarterer og nyde arkitekturen.

På toppen af byen ligger den frodige have Il Barrakka ta Fuq. Herfra har man udsigt over de tre middelalderbyer Senglea, Vittoriosa og Cospicua, der med sine høje befæstningsmure er populære udflugtsmål.

Historieinteresserede bør også besøge Mdina, der regnes som en af Europas smukkeste byer. Mdina var Maltas første hovedstad og kaldes også for “den stille by”. At slentre rundt i de bilfrie gader henleder tankerne på gamle eventyr.

4. Livets salt

På Maltas søsterø Gozo kan man opleve et fascinerende landskab ved Xwejni Bay på øens nordlige kyst. Her har de lokale igennem 350 år produceret havsalt. Produktionen foregår i firkantede saltpander, der dækker omkring tre kilometer af kysten.

Fremstillingsmetoden er gennem generationer gået i arv blandt de lokale. Faktisk menes dette område at have nogle af verdens ældste fungerende saltpander. Vil man have en spiselig souvenir med hjem, kan man flere steder på øen købe havsalt fremstillet på denne måde.

Foruden det mest ikoniske sted ved Xwejni Bay findes der lignende saltpander omkring Marsalforn, Qala, Dwejra og Xlendi.

5. Maltas Michelinstjerner

Billede: Bahia er en af Maltas nye Michelin-restauranter (foto: Malta Tourism Authority)

Totalt er der 31 restauranter på øerne Malta og Gozo i den nye Michelin-guide. I den seneste udgave af Michelin-guiden kan Malta bryste sig af hele 13 Michelin-restauranter. Restauranterne De Mondion, Noni og Under Grain beholder hver sin Michelin-stjerne. Dette års to nye stjerneskud er Bahia og ION.

Bahia er en charmerende bistro opkaldt efter de appelsiner, området er kendt for. Den talentfulde Tyrone Mizzi skaber velsmagende klassikere med respekt for sæsonens råvarer. Derfor ændres menuen jævnligt. Retterne kan se enkle ud, men når man sætter tænderne i dem, afslører de overraskende kombinationer og dybe smagsnuancer.

ION – The Harbour har en fantastisk terrasse med udsigt over Grand Harbour. Her kreerer kokken Andrew Borg sin menu ud fra de bedste produkter, som de lokale bønder og fiskere bringer til markedet. Maden er klassisk og tager udgangspunkt i Middelhavskøkkenet – men med et moderne twist.

Samtidig har tre restauranter fået udmærkelsen Bib Gourmand som et bevis på, at de serverer prisvenlig mad af høj kvalitet: Terrone, Commando og Rubino. Endelig fremhæver årets Michelin-guide de restauranter, som udmærker sig inden for bæredygtighed – og her er fem Malta-restauranter på listen: The Harbour Club i Valletta, Noni i Valletta, Briju i Gżira, De Mondion i Mdina og Tmun i Mġarr.

6. Gozo er balsam for sjælen

Drømmer man om fred og ro, er Gozo balsam for sjælen. Her føles det på mange måder som om, tiden står stille, og øen er oplagt at udforske til fods eller på cykel.

Samtidig er det dramatiske landskab ideelt til både dykning og klatring. På Gozo kan man overnatte i et såkaldt “farmhouse”. Det er charmerende stenhuse, som findes i forskellige størrelser og prisklasser – fra renoverede traditionelle bygninger til mere moderne huse. Disse traditionelle huse ligger i grønne og frodige omgivelser og findes både med enkel og luksuriøs indretning – samt i mange tilfælde egen pool.

7. Blanding af London og Sicilien

Billede: Malta byder på sol, strand og sand – samt masser af spændende kultur og historie (foto: Malta Tourism Authority)

Med sin 7.000 år lange historie har Malta en rig kulturarv. Det afspejles både i landets arkitektur, kunst, musik, teater og mad.

Gennem årene er Malta blevet influeret af både Italien og England. Derfor kan man på ferien få en fornemmelse af at være både i London og på Sicilien – kombineret med afrikanske og arabiske indslag.

8. Maltas smukke vandreture

Forår og efterår er perfekt til vandring på Malta. Klimaet er ideelt til fysisk aktivitet, og øerne har vandrestier og vandreruter til alle aldre. Ruterne findes i forskellige sværhedsgrader og går langs havet, over bakker og gennem landsbyer.

Der er ruter forbi og igennem byer som Mellie Da, Dingli, Għar Lapsi, Fawwara, Wardija. På sydkysten er der også vandreruter gennem fiskerlandsbyerne og Delimara Point.

På Gozo ligger mange ruter langs kysten – bl.a. omkring Ta ‘Dgiebi nær San Lawrenz, Gordon fyr ved Ghasri, Honoq ir-Rummien ved Qala og San Blas Valley ved Nadur.

Den lille ø Comino, der ligger mellem Malta og Gozo, er kun 3,5 kvadratkilometer og derfor også oplagt at udforske til fods.

Billede: Malta er oplagt til aktiv ferie med klipper og vandreruter (foto: Malta Tourism Authority)

9. Dyk på skibsvrag

Malta er kendt for at være en fremragende dykkerdestination. Nu har Maltas turistråd i samarbejde med Underwater Cultural Heritage Unit (UCHU) skabt en oversigt over de mange historiske skibsvrag, der gemmer sig under havoverfladen ud fra Malta.

Blandt disse vrag er Middelhavets ældste skibsvrag, som er 700 år gammelt. Dertil kommer en række krigsskibe fra 1. Verdenskrig. Alle stederne er markeret på turistrådets hjemmeside. Man kan dog kun dykke på vragene ved at lave aftale med et af de dykkercentre, der er certificeret af UCHU og kvalificeret til denne type dyk.

10. Middelhavets Hollywood

Malta er et populært sted at indspille film. Den smukke kystlinje, varierede natur og verdensarvs-arkitektur gør det til en attraktiv kulisse i både tv-serier og biograffilm. London Times har endda døbt øen”Middelhavets mini-Hollywood”.

Eksempelvis er dele af første sæson af den ikoniske hit-serie Game of Thrones indspillet på Malta. Blandt indspilningsstederne kan nævnes Mdina, St Dominic’s Convent i Rabat og Mtahleb-klipperne.

Af film, der er indspillet på Malta, kan nævnes Gladiator, Troja, Captain Phillips, Da Vinci Mysteriet, World War Z og Kon Tiki. Så taler vi altså om stjerner som Russel Crowe, Brad Pitt og Tom Hanks, der har været forbi Middelhavets Hollywood for at optage. I selskab med top-instruktører som Steven Spielberg, Ridley Scott og Michael Bay.

Jurassic World, der får premiere denne sommer, er blandt de seneste produktioner på øen. Her har man indspillet scener både i Valletta, Vittoriosa, Mellieha og Pembroke. 

Fakta: Regler for at rejse til Malta i 2021

Billede: Valleta er hovedstad på Malta (foto: Malta Tourism Authority)

Rejsevejledninger og indrejseregler opdateres løbende her: www.visitmalta.com/en/covid-19

  • Malta åbner for turister den 1. juni 2021
  • Man skal fremvise en negativ PCR-test forud for ombordstigning på fly fra Danmark til Malta. Testen må max være 72 timer gammel.
  • Man behøver ikke fremvise en negativ PCR-test forud for ombordstigning på fly tilbage til Danmark.
  • Man skal testes, når man lander i lufthavnen i Danmark.
  • Der er ikke længere krav om isolering ved hjemkomst til Danmark efter rejser til Malta.
  • På Malta må der fra den 7. juni være seks personer sammen i gruppe eller ved det samme bord på restaurant.
  • Man skal bruge mundbind ombord på flyet og på offentlige steder på Malta – dog ikke på stranden eller ved poolen.

Der er direkte fly fra Danmark til Malta i sommeren 2021. Ryanair flyver fra Billund og Norwegian fra København.


Posted

in

,

by