Billede: Kom med ombord på tressernes langdistancefly. For var alting virkelig bedre i luftfartens gyldne tidsalder

Se video: Var alting bedre “i flyvningens gyldne tidsalder”?

Alting var bedre i gamle dage, siger man. Og mange mener, at det særligt gælder flyvning. Bedre mad, bedre plads og mere luksus – men er det hele sandheden? Kig med på denne reklamefilm fra en oversøisk maskine fra flyvningens gyldne tidsalder.

Af Kenneth Karskov

Vi er i slutningen af tresserne. Den tidsperiode som bliver kaldt flyvningens guldalder. Folk tog pænt tøj på, når de skulle ud at rejse, for det var noget ganske særligt at sætte sig ombord på et fly.

På turen på tværs af kontinenterne blev der serveret et overdådigt måltid med flere lækre serveringer og fine vine. Efter maden kunne man nyde en cognac og en stor cigar.

Og hov, allerede dér er der noget man måske har glemt. For var det virkelig så fantastisk dengang man måtte ryge på flyet? Det var i hvert fald helt normalt i tresserne, hvor man også røg på kontoret, hjemme i privaten og i offentlig transport.

Bedre plads på Economy Class

Rygningen ser man ikke noget til på denne reklamefilm fra 1960’erne. For der er ingen passagerer ombord på flyet, da kameraet ruller igennem kabinen på et af tressernes langdistancefly.

Til gengæld giver den korte film et meget præcist indblik i, hvordan komforten var i flyvningens gyldne tidsalder. Og en ting står hurtigt klart. Der var bedre plads på Economy Class dengang.

At billetpriserne da også var mange gange højere end de er i dag er en anden snak. Der var ingen billige billetter til London for nogle få hundrede kroner. Der var ingen lavprisselskaber. Der var meget lidt konkurrence i flybranchen dengang. Faktisk var komfort og forpjening et væsentligt konkurrenceparameter mellem selskaberne.

Billede: En Vickers VC-10 I Heathrow lufthavn (foto: British Airways)

Mere end blot transport

Faktisk gik konkurrencen mest på servicen ombord. Hvem kunne tilbyde de rejsende den mest komfortable rejse? De nyeste jetfly, den bedste service og måske endda biograf i luften. Det var den slags, der var fokus på.

Måske er det også derfor, at mange husker de gode gamle dage så rosenrødt. For dette var tidspunktet, hvor man bevægede sig væk fra at flyvning blot var transport til at det nu skulle være en oplevelse at sidde i et langt metalrør, mens man flyver til den anden side af kloden.

Det er gået stærkt ned ad bakke siden. Det er faktisk mindre end 20 år siden, at man fik serveret et par stykker smørrebrød og en kold øl på en times flyvning til Amsterdam med SAS. Den tid er endegyldigt forbi. Nu er vi faktisk ved at være tilbage til, at flyvning igen blot er transport.

Da flyvning var glamour

I denne video skal vi endnu længere tilbage. Vi skal ombord på en VC10 fra BOAC, British Overseas Airways Corporation. I det meste af sin levetid var BOACs direkte konkurrent det sagnomspundne amerikanske flyselskab Pan Am. Og så er vi virkelig tilbage til flyvningens gyldne tidsalder, hvor en flyrejse var lig med glamour.

BOAC blev senere fusioneret med British European Airways (BEA), hvorved man skabte det nuværende British Airways. Men nu fortaber vi os i historien.

Lad os hellere komme ombord på flyet, en Vickers VC 10. En flytype, som BOAC bl.a. brugte på ruterne over Atlanten til USA og til Asien.

Passagerne elskede flyet

Passagererne elskede Vickers VC10 flyet. Kabinen var ekstraordinært stille, fordi motorerne sad bagerst på flyet. Og flyet havde gode flyveegenskaber, så den nærmest sejlede igennem turbulens. Det var et populært valg på de lange ture.

Når du nu tager turen igennem tressernes langdistancefly, så vil du bemærke at luksusklassen forrest på flyet er mindre luksuriøs end i dag. Der var ikke noget med flat beds dengang. Det var store brede lænestole, men ikke vildere end det.

Billede: Så god var pladsen på Economy Class i flyvningens gyldne tidsalder i 1960'erne
Billede: Så god var pladsen på Economy Class i flyvningens gyldne tidsalder i 1960’erne (foto: skærmprint fra Youtube)

Flat beds kom først omkring årtusindeskiftet – eller mere end 30 år efter denne film. Så på luksusklassen er der virkelig sket meget siden. Her er produktet i luften i dag bedre end nogensinde. Men når man ser sæderne i Economy Class kan man godt blive misundelig på tressernes flyrejsende.

Ville du bytte?

For benpladsen var virkelig generøs på Economy Class på denne Vickers VC10. Det vil du bemærke, når manden – som ser ud til at være i gang med at støvsuge flyet – sætter sig i et af sæderne til ære for kameraet. Manner, der er god plads til benene.

Læg også mærke til at sæderne var polstret med et ordentligt tykt lag, så de var behagelige til den lange rejse. Det er heller ikke tilfældet på Economy Class længere. Her skal sæderne være så tynde som muligt for at klemme flest mulige stole ind i flyet.

Så visse ting var bedre ved flyvning dengang. Det gælder særligt på Economy Class. Men igen, så skal vi huske på at prisen var mange gange højere end i dag. Og de havde altså heller ikke hverken individuelle touch-skærme, internet eller stik til at oplade telefonen. Så mon dog du i virkelighed ville bytte?


Posted

in

,

by