JW Marriott Mauritius Resort er et af de fem-stjernede luksusresorts på øen. Hotellet ligger med en nærmest perfekt strand foran sig og det karakteristiske Le Morne-bjerg - symbolet på Mauritius - bag sig (foto: Kenneth Karskov)

Mauritius er Afrikas stjerne – og fås i alle prisklasser

Mauritius ligger i Det Indiske Ocean og byder på smukke sandstrande, flotte koralrev samt spændende kultur og historie. Dette er selve drømmen om Paradis, og det bedste er, at prisen er til at have med at gøre.  

Af Kenneth Karskov

Det er de palmesmykkede strande og turkise laguner, som får kæben til at ramme gulvet. Wauw, hvor er her flot. Det her er jo vitterligt så smukt som på billederne. 

Mauritius er mindre end Fyn og rummer 1,2 millioner indbyggere. Med sin beliggenhed i Det Indiske Ocean er stedet fra naturens hånd begavet med krystalklart vand, skønt klima og nogle guddommelige sandstrande. 

Det er sådan et sted, hvor man drømmer om at stikke hovedet ned under vandoverfladen for at se, hvad der gemmer sig nede i korallerne.

Hygge med lange stranddage og se solen gå ned. Nyde en drink, læse en bog og få fyldt på med D-vitaminer fra solen. 

Mauritius i alle prisklasser

Man tør næsten kun drømme om den her slags eventyr, men den gode nyhed er, at Mauritius er til at betale.

Hvis man sammenligner med de to andre store destinationer i Det Indiske Ocean, så er Mauritius med afstand den billigste.

Fair nok, alt omkring priser relativt, men både Maldiverne og Seychellerne er markant dyrere at opholde sig på. De to destinationer kræver det helt store feriebudget. 

Mauritius, derimod, kan gøres i alle prisklasser. 

Billede: Mauritius har både lækre hoteller i topklasse til flere tusinde om dagen samt billige lejligheder, du kan leje for ned til 200 danske kroner pr. nat  (foto: Kenneth Karskov)

Meget mere end dovne dage på stranden

Mauritius er dog meget mere end dovne dage i sandet. Det er også natur, kultur og historie. Golf, sejlture og romsmagning. Den perfekte start på eventyret er en dag eller to i en lejebil. 

Der er nogle få ting, du bør vide, inden du kaster dig ud i trafikken på en tropeø. For det første er trafikken lettere kaotisk.

For det andet kører de i venstre side af vejen, fordi Mauritius hørte under den britiske krone, da bilen blev opfundet. 

Venstrekørsel på Mauritius

Det kræver lige et par kilometers tilvænning med venstrekørsel, men hav en god, gammel huskeregel i baghovedet: Rattet skal altid vende inde mod midten af vejen.

Så går det aldrig galt – uanset hvor i verden du er.

Det er faktisk sværere er det at væne sig til, at alting sidder spejlvendt omkring rattet. “Er det begyndt at regne”, lyder det spydigt fra passagersædet, da vi holder i et kryds.

Slip for spydige kommentarer

Armen til viskerne sidder nemlig dér hvor blinklyset er i en dansk bil. Så forvent som minimum én gang at tænde viskerne, når du prøver at vise dine medtrafikanter, hvor du er på vej hen. 

Jeg forestiller mig, hvordan lastbilschaufførerne på Mauritius også er blevet træt at kommentarer under kørslen og har taget den direkte konsekvens af det.

Det er i hvert fald bemærkelsesværdigt hvordan flere af dem undlader at bruge blinket og i stedet viser med en arm ud igennem vinduet, hvilken vej de agter at dreje køretøjet. 

Billede: Det er strandene, som er det egentlige trækplaster på Mauritius. Men øen byder også på smukke sejlture, hiking, snorkling og golf i verdensklasse (foto: Kenneth Karskov)

Smukke Mauritius

Nuvel, det er når man kører ad de små veje på Mauritius, at landets skønhed for alvor går op for en. De frodige marker, de livlige landsbyer og de smukke gamle plantageejendomme med den dystre fortid. 

Bilen bevæger sig langsomt frem ad de snoede veje i selskab med fyldte busser, hidsige motorcykler og små lastbiler.

Dagens første stop er selve symbolet på Mauritius, nemlig Le Morne klippen, som er placeret på en lille halvø, der stikker ud i det klare havvand. Monolitten rejser sig ud af ingenting og op i 556 meters højde.

Slaveriets historie

Le Morne er mere end blot et betagende syn, det er også et punkt på listen over UNESCOs Verdensarv.

Klippen rummer slaveriets dystre historie, for da Mauritius var underlagt fransk kolonistyre fra 1715 til 1810 blev der importeret tusindvis af slaver fra Afrika til at arbejde i sukkerplantagerne.

Billede: Le Morne klippen er selve symbolet på Mauritius. Det er både smuk natur og gribende historie. Du kan komme helt op til toppen hvis du vil, men det er udfordrende (foto: Kenneth Karskov)

De mest desperate slaver flygtede op på Le Morne klippens flade top for at gemme sig. Da slaveriet blevet ophævet, rykkede det lokale politi ud til klippen for at overbringe den gode nyhed, men deres tilstedeværelse blev fejltolket.

Le Morne klippe

De tidligere slaver var rædselsslagne for at blive arresteret og sendt tilbage, og flere valgte at kaste sig i døden fra toppen af klippen.

Derfor bliver d. 1. februar hvert år markeret som mindedag for slaveriets ophør på Mauritius.

Du kan bestige Le Morne, men det er udfordrende. Klippen er stejl, og selvom stien starter relativt nemt, så ender du med at skulle bruge både hænder og fødder for at komme op.

Undervejs møder du et skilt med teksten “Dangerous Climbing”, så book en guide, hvis du agter at gå hele vejen til toppen. 

Mauritius naturlige skønhed

Mauritius er i det hele taget fuld af naturoplevelser. Nationalparken med det dramatisk navn, Den Sorte Flods Kløft, rummer et stisystem på over 60 km, hvor du kan opleve 300 forskellige slags planter samt fugle, aber og flyvende hunde på nærmeste hold

(Og bare for en god ordens skyld, så er flyvende hunde en flagermus, der spiser frugt og hvis hoved siges at ligne en hunds. Så nej ingen flyvende labrador-hvalpe eller lignende)

Billede: Vandliljer i den botaniske have på Mauritius (foto: Kenneth Karskov)

Kig også forbi den 250 år gamle botaniske i Pamplemousses på den nordlige side af øen. Haven blev brugt til at eksperimentere med planter fra hele verden for at se, hvordan de ville klare sig på disse breddegrader.

Der er stille og fredfyldt i den botaniske have, og det store bassin med vandliljer er et decideret smukt syn. Her findes også kæmpestore landskildpadder, som trasker omkring, hvilket er sjovt for både børn og voksne.

Hvor der er sukkerrør, er der rom 

En sejltur med enten speedbåd eller katamaran er en anden skøn udflugt. Lad f.eks turen gå til den lille ø Ile aux Cerfs, hvilket er en heldagstur på vandet med solskin, snorkling og grillmad. 

Billede: Vandet er krystalklart i Det Indiske Ocean, så en bådtur er en spektakulær aktivitet. Tag eventuelt en tur med en båd med glasbund, så man kan kigge direkte ned i koralrevet og opleve det fascinerende dyreliv (foto: Kenneth Karskov)

De gamle plantager på Mauritius er ‘et must’ at besøge. Château de Labourdonnais blev bygget i 1856 og formidler oplevelsen af livet på Mauritius i kolonitiden.

Du kan både besøge ejendommen, haverne, frugtplantagen samt destilleriet. For hvor der er sukkerrør er der også rom, og Château de Labourdonnais laver glimrende rom. 

Smagen af troperne

Der er faktisk flere steder at smage god rom på Mauritius. Overvej stærkt at rulle forbi Rhumerie de Chamarel og få en klassisk destilleritur med først et kig på produktionen og derefter noget godt i glasset.

Chamarel laver rom, der smager af troperne, og deres XO rom får flotte ord med på vejen rom-kendere. Den er lagret i 6 år på franske egetræsfade, og forhandles faktisk også af førende danske vinhandlere, hvor en flaske typisk koster kr. 599,-.

Det er skønt på denne måde at opleve Mauritius i egen bil. Det er dog værd at bemærke, at der er nul-tolerance overfor spirituskørsel. Så ingen rom-smagning, hvis du skal føre køretøjet tilbage til hotellet. 

Mauritius er en smeltedigel

Billede: Hovedstaden Port Louis er et hyggeligt bekendtskab i et par timer. På strøget langs havnefronten hænger farvede paraplyer hen over gaden og i butikkerne kan købes lokale souvenirs (foto: Kenneth Karskov)

Natur, historie og kultur smelter sammen, når du bevæger dig rundt på Mauritius. Indenfor et ganske lille område kan du foretage en rejse på flere tusinde kilometer.

Det ene øjeblik står du i Afrika, så er du pludselig i Kina, for at blive bragt videre til Caribien. Et smut forbi Indien, videre til Frankrig og så til England. Det her er en smeltedigel af kulturer, religion og sprog. 

Du drikker rom lavet på sukkerrør, som hollænderne bragte hertil. De kører i venstre side af vejen som i England. Folk taler fransk, spiser indiske karry-retter, hører kreolsk sega-musik, og hvis du tilsætter et par kinesiske handelsfolk, så har du historien om Mauritius kort fortalt. 

Billede: I hovedstaden Port Louis folder tropeudgaven af storbylivet sig ud. Hovedstaden har 150.000 indbyggere og byder på shopping i det små, enkelte madsteder samt et ishus (foto: Kenneth Karskov)

Kridhvide sandstrande

Langt de fleste turister kommer dog hertil for at nyde de kridhvide sandstrande og det turkisgrønne hav. Alt andet synes at være en bonus for de fleste, mens sand, sol og vand er er de primære argumenter for den lange rejse hertil. 

Mauritius er da også perfekt til afslapning. Selv på strandene er der dog gjort alt for, at der også kan komme fart på oplevelserne, så det aldrig bliver kedeligt.

Alle aktiviteter, der kan gøres i badetøj, er på programmet, så kan du lide at stå på ski, så prøv vandski. Er du cykelinteresseret, så tag en vandcykel.

Hvis du indlogerer dig på et af de fire-fem stjernede resorts på Mauritius, er de fleste aktiviteter på vandet tilmed gratis – og det klare havvand giver en lyst til at give sig i kast med det hele. 

Billede: Mauritius er perfekt til afslapning, en god bog og lange stranddage. Men øen byder også på masser af kultur, natur og historie (foto: Kenneth Karskov)

Både vild luksus og billige overnatninger

Mauritius kan passe til de fleste feriebudgetter. En tur til Det Indiske Ocean behøver ikke være meget dyrere end en rejse til Thailand. Mauritius kan være luksuriøst i yderste potens, men det kan også være en billig og charmerende ferie. 

Hvis du booker dig ind på de store resorts, er der ingen grænser for hvor komfortabelt og luksuriøst dit ferieliv kan blive.

Trou aux Biches Beachcomber er godt eksempel på luksus fra øverste hylde med en 35 hektar tropisk have, syv pools og lige så mange restauranter.

Med en palmesmykket strand, turkist hav, oplyst tennisbane og gratis vandski. Det er et godt afsæt for nogle uforglemmelige feriedage med både afslapning og aktiviteter.

Billede: Vågn op til en skøn morgen på et af Mauritius’ lækre femstjernede resorts, som her på Trou aux Biches Beachcomber (foto: Kenneth Karskov)

Billige ferielejligheder

Du kan også finde steder som er paradis for børnefamilier med all-inclusive og pool. Eller voksen-hoteller som Paradise Cove, hvor aldersgrænsen er 18 år.  Hvis du spiller golf, så tjek Belle Mare Plage ud, for hotellet er omgivet af øens bedste 18-hullers championship golfbaner, Links og Legends.

Men du kan også finde billige bed & breakfast og små lejligheder ned til 200 kroner pr. nat. Så kan du selv lave nogle af måltiderne og barbere dit budget helt i bund.

Gå på markedet efter spændende frugt og grønt, hent lidt brød, pålæg og den lokale Phoenix øl i supermarkedet, og så er du godt kørende på et lille feriebudget. 

Strandene på Mauritius er nemlig offentlige. Så uanset hvor du bor, kan du altid komme ned og folde dig ud på en lækker strand. På den måde lever drømmen om Mauritius og Det indiske Ocean i alle prisklasser.

Fakta: Du kan rejse til Mauritius året rundt

Du kan besøge Mauritius året rundt, og du har altid 6-8 solskinstimer dagligt samt et behageligt subtropisk klima.

  • April og maj er de bedste måneder sammen med oktober og november, fordi her er nedbøren mindst og temperaturen ligger omkring 30 grader, 
  • Den danske sommerferie kan også være god til et besøg på Mauritius. Temperaturen falder en smule, men det er stadig skønt vejr.
  • Den danske vinter, altså perioden fra december til marts, er den varmeste på Mauritius, men også den mest regnfulde. Denne tid tiltrækker mange nordeuropæere, som flygter fra kulden og mørket på vore breddegrader.

Husk dog at vejret generelt set bliver stadig mere uforudsigeligt. Ovenstående er baseret på historiske data, så det er langt fra en garanti for godt vejr.  

Fakta om Mauritius 

  • Areal: 2040 km2
  • Indbyggertal: 1,2 mio indbyggere
  • Hovedstad: Port Louis
  • Tidsforskel: +2 om sommeren og +3 om vinteren
  • Officielle sprog: Engelsk, fransk og mauritisk kreolsk
  • Regeringsform: Republik
  • Valuta: Mauritisk rupee (forkortes MUR)
Billede: Palmesus og krystalklart vand er to af de store attraktioner ved Det Indiske Ocean. Den gode nyhed er, at Mauritius kan du gøre på ethvert feriebudget (foto: Kenneth Karskov)

Posted

in

,

by