Emirates dominerer billedet i Dubai lufthavn

I 2024 er der flere passagerer i luften end før pandemien

Den internationale luftfartsorganisation, IATA, forventer, at der vil være 4 milliarder flyrejsende i 2024. Det er flere end som rejste med fly før pandemien.

Af Kenneth Karskov

Fyldte fly og travlhed i lufthavnene. Det kan vi forvente, hvis tingene går sådan som den internationale luftfartsorganisation IATA spår.

IATA forventer 4 milliarder flyrejsende i 2024, og dermed er forventningen, at flybranchen om to år er mere end blot tilbage på niveauet fra før pandemien. Faktisk forventer IATA, at vi vil ramme et HØJERE end 2019, som var det sidste “normale” år inden Covid-19.

Luftfarten har været en skygge af sig selv

Mens verden var lukket på grund med af Covid-19 var luftfarten blot en skygge af sig selv. I 2021 var det samlede antal rejsende nede på 47 % af 2019-niveauet. Antallet af rejsende var halveret.

Men det tal forventes at blive forbedret til 83 % i 2022, 94 % i 2023, 103 % i 2024 og 111 % i 2025.

Så vi kigger altså ind i en fremtid, hvor der igen vil være fyldte fly til de fleste destinationer. Endda med endnu flere passagerer end vi har set det før.

Indenrigsfly har stået stærkt under pandemien

Det har været Indenrigsflyvninger i de store lande, som har gjort, at mange flyselskaber har kunnet holde skindet på næsen.

De internationale rejser på tværs af landegrænser har til gengæld været hårdt ramt. Her har indrejserestriktioner sat en effektiv stopper for rejseriet.

Således var tallet for rejser over landegrænser i 2021 helt nede på 27% af niveauet fra før pandemien. Det tal forventes dog også at stige markant, i første omgang til 69 % i 2022, så til 82 % i 2023, 92 % i 2024 og 101 % i 2025.

Flere rejser end nogensinde før

Forventningen fra IATA er således, at vi kommer til at rejse mere. Særligt til andre lande, hvilket jo helt giver sig selv i et land som Danmark, hvor indenrigsflyvningerne er begrænset til nogle få destinationer.

IATA nævner således også, at flyvninger mellem landene indenfor Europa vil være et af de steder, hvor vi vil se en stigning. Derudover vil der være regionale forskelle, og nogle dele af verden vil komme hurtigere tilbage i omdrejninger end andre.

Forudsigelserne tager dog ikke hensyn til, hvad konsekvenserne kan blive af Ruslands invasion i Ukraine. Det har bl.a. medført lukkede luftrum for russiske fly i Europa samt stigende energipriser, hvilket kan påvirke billetpriserne og dermed passagerstrømmene.

Men summa summarum: Flybranchen er på vej tilbage. Forventningen er, at vi er tilbage på niveauet før pandemien indenfor to år. Og ikke bare tilbage, faktisk forudser IATA, at vi kommer til at rejse mere end nogensinde før.

Billede: Vi kommer til at se mere af det her i 2024 end nogensinde før (foto: Kenneth Karskov)

Posted

in

by