Porto er Sydeuropas oversete storby - og Portugals guddommelige spisekammer (foto: Kenneth Karskov)

5 tips til Porto: Portugals spisekammer

Porto er den oversete perle i det sydlige Europa. Byen er smuk, vinen er god og det lokale køkken er spændende! Her er fem tips til smagen af havet, kolonierne og det søde liv i Portugals næststørste by.

Af Kenneth Karskov

Porto er pragtfuld. Byens omgivelser er billedskønne, den lokale vin smager vidunderligt og områdets køkken er helt sit eget.  Her er fem tips i alle prisklasser til at spise dig hele vejen igennem Portugals rigeste by.

Tip #1 To-stjernet Michelin mad

Det første du skal gøre, hvis du overvejer at tage til Porto, er at bestille bord hos køkkenchef Ricardo Costa. Så kan du kigge efter flybilletter og hotel bagefter.
 
Det er selvfølgelig lidt firkantet stillet op, men ligesom på de største Michelin-restauranter i Danmark, så skal du være ude i GOD tid for at få plads på den to-stjernede ”Gastronomic Restaurant”.
 
Restauranten er en del af hotellet The Yeatman, og den gastronomiske rejse rundt i det portugisiske køkken starter i baren med de første småretter og et glas vin. I baggrunden ses Portos historiske bydel badet i den blide eftermiddagssol og det er den perfekte ’setting’ til den forestående oplevelse.

En tur i køkkenet

Næste servering foregår i selve køkkenet. Køkkenchefen Ricardo Costa når lige hurtigt at hilse på gæsterne i det orkestrerede kaos af lyde og dufte. Herefter sætter du dig til bordet i restauranten og så tager oplevelsen for alvor fart.
 
Mørket falder på og lysene bliver tændt i Portos historiske bydel i baggrunden, mens pighvar, blæksprutte, østers kommer ind én efter én. Og sådan fortsætter det med kød, grøntsager, vine og gode historier.
 
Michelin-middagen har en fast pris 180 EUR pr. person (ca. 1350 danske kroner). Hertil kommer vinmenu fra 90 EUR (ca. 675 danske kroner).
 
Hvad: To-stjernet Michelin mad
Hvor: The Yeatman Gastronomic Restaurant

Billede: Ricardo Costa er Portos ukronede kulinariske konge. Med to Michelin-stjerner er hans restaurant sandsynligvis byens bedste spisested (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Violette rejer er en af de mange serveringer på Gastronomic Restaurant I Porto. Måltidet er en rundrejse i det portugisiske køkken med tilhørende vine (Foto: Kenneth Karskov)
Billede: Restauranten på hotellet The Yeatman har to Michelin-stjerner. En menu koster 180 EUR (ca. 1350 danske kroner) (foto: Kenneth Karskov)

Tip #2 Den fattige mands vin

“A Taberna” står der på skiltet hen over døren og nedenunder er tilføjet: “Art, food & Friends”. Denne tilføjelse skal tages alvorligt, for dette sted vil mere end blot servere lidt pølse og vin.
 
Taberna Amarante laver sin egen Espadal vin. Tidligere blev denne vin kaldt “den fattige mands rødvin” og blev derfor langsomt udkonkurreret af mere moderne vintyper. Espedal kan være svær at finde nu om dage, hvilket jo faktisk er med til at gøre den interessant.
 
Vinen er en sødlig, let perlende og meget lys rødvin, der skal nydes iskold. Det smager skønt på en varm sydeuropæisk eftermiddag.
 
Nyd et bræt med chorizo, ost, blodpølse, skinke, pimento samt alheira-pølse til vinen. Alheira er en jødisk-portugisisk pølse lavet af kød, brød og krydderier, hvis historie går tilbage til jødeforfølgelsen i Portugal.

500 år gammel opskrift

De portugisiske jøder fik i 1497 valget mellem at konvertere til kristendommen eller forlade Portugal. Mange valgte at konvertere på papiret for at fortsætte deres jødiske tro i det skjulte. Disse konvertitter var i risiko for at blive afsløret af den portugisiske inkvisition, da de hverken spiste svinepølser eller havde dem hængende til skue.

For at kunne blende ind i datidens samfund opfandt jøderne derfor en særlig pølse, hvor kødet – traditionelt kylling eller vildt – blev blandet med brød. På den måde ville de ikke blive afsløret ud fra deres mad. Der er altså fuld fart på historiefortællingen her.

Tavernaens indehaver har også samlet en række sjove, underlige og fine ting, som stedet er dekoreret med. Det giver det en skøn hjemlig stemning. Der er servering både inde og ude.
 
Hvad: Espadal vin og Alheira pølse
Hvor: Taberna Amarante, Rua 31 de Janeiro Nº22, Porto

Billede: Den fattige mands rødvin, blev Espedal vinen kaldt. I dag kan den være svær at finde på barerne i Porto, men på Taberna Amarante laver de deres helt egen (foto: Kenneth Karskov)

Tip #3 Afrikas varme krydderier

Portugal havde kolonier i både Afrika, Asien og Sydamerika. Det de varme krydderier fra Portugals afrikanske besiddelser, som de har specialiseret sig i på det lille sted “Conga”.
 
Udefra ligner det en simpel sandwichbar, men stedet kommer med en varm anbefaling fra en lokal kok. På menukortet er der ”Biffanas” – en simpel sandwich, der gemmer på en hemmelighed.
 
For ”Conga” åbnede i 70’erne, da ejerne rejste fra den tidligere portugisiske koloni Angola. De forlod krigen i Afrika til fordel for Portugals næststørste by og tog Angolas krydderier med sig.

Genialt sammen med kold øl

Dagen lang står to store kogekar og simrer. I gryderne er der en piri-piri-suppe med strimlet kød. Med jævne mellemrum bliver der rørt rundt i gryderne og fisket noget kød op, som bliver fyldt i en lys bolle og serveret. Helst sammen med en stor kold Super Bock, Portugals mest populære øl.
 
That’s it. Et sprødt lille flute og noget kød. Ingen salat, ingen dressing, ingen hokus pokus. Men nøøøørjh, det smager godt. Krydderierne har ædt sig ind i kødet. Saucen har gjort brødet blødt og lækkert. Det er salt, stærkt og krydret på en måde, der gør at man automatisk rækker ud efter en kolde øl. Det er helt perfekt som afslutning på en god dag med sightseeing i Porto.
 
Hvad: Biffana sandwich
Hvor: Conga, Rua do Bonjardim 314 i Porto

Billede: Det ligner en simpel sandwich, men en ”biffana” fra Conga er spækket med Afrikas varme krydderier. Det passer perfekt sammen med en kold øl (foto: Kenneth Karskov)

Tip #4 Det lokale køkken

Et par arbejdsmænd i beskidt tøj sidder ved et lille bord ude foran restaurant “Chafariz”. Her serverer de ukompliceret lokal mad til byens frokostsulte indbyggere.
 
For 6 euro (ca. 45 danske kroner) får arbejdsmændene en frokost med først suppe og derefter en hovedret med kød, ris og salat. Det er simpel mad uden dikkedarer, til gengæld er et glas vin med i prisen – samt en en lille stærk kaffe til at slutte måltidet af. Det manglede da bare.

Snacks fra Nordportugal

Du behøver ikke at tage en hel menu hos Chafariz. Denne lille, lokale restaurant laver også et par klassiske portugisiske snacks, som du kan nyde på farten. Det gælder bl.a. “Iscas de Bacalhau”, som er en klassisk fiskefrikadelle fra det nordlige Portugal.
 
Der er torsk overalt på menukortet på disse breddegrader, både tørsaltet og frisk frisk. Så fiskedunserne hos Chafariz er lavet på udvandet, saltet torsk, der er hakket og blandet med kartofler. En lille sjat øl kommer i dejen, og resultatet er en lækker hapser til den lille sult.
 
Hvad: Lokale snacks og billig frokost
Hvor: Chafariz Da Trindade, Rua de Fernandes Tomás 963, Porto
 

Billede: Den lille restaurant ”Chafariz” serverer simpel, billig frokost og små snacks, der er typiske for det nordlige Portugal (foto: Kenneth Karskov)
Billede: To mænd har taget en pause fra arbejdet og spiser en frokost på den lille, simple restaurant ”Chafariz” i Porto (foto: Kenneth Karskov)

Tip #5 Portos søde liv

Portugals mest berømte kage er ”Pastel de Nata”. Det er små, sprøde portugisiske tærter, der skal nydes i en bid eller to.
 
Pastel de Nata siges at være bagværk, der stammer fra klostrene. Munkene brugte hviderne til at stive tøj med, så æggeblommerne var tilbage. Derfor begyndte man at bage disse cremetærter, hvis smukke gule farve stammer fra de mange æggeblommer i dejen.
 
Pastel de Nata findes overalt i Porto, men på Mangeria kan man se kagerne bliver frembragt.

Nyd dem med et glas portvin

Caféen har et åbent bageri, hvor personalet kreerer disse små mesterværker dagen lang. Du kan få dem helt friskbagte her, og de er perfekte sammen med en kop god, stærk kaffe, hvilket stedet også er leveringsdygtigt i. Eller et glas portvin, for den sags skyld.
 
Nogle vælger at drysse kanel over kagerne, men det er tilsyneladende en ting, som deler vandene i Porto. Så du må prøve dig frem, for afhængig af, hvem du spørger, så er kanel på toppen af Pastel de Nata enten helt galt – eller helt genialt.
 
Hvad: Pastel de Nata
Hvor: Manteigaria, Rua de Alexandre Braga 24, Porto

Billede: Pastel de Nata er en lille sprød tærte, som fås overalt i Porto. Nyd den med en kop kaffe eller som her med et godt glas portvin (foto: Kenneth Karskov)

PRAKTISK: Sådan kommer du til Porto

Rejseinfo: Du kan flyve direkte fra København til Porto med Ryanair. Priserne starter ved kr. 330,- for en returrejse på de billigste datoer. Alternativt kan du rejse fra både København og Billund til Porto med KLM via Amsterdam, Lufthansa via Frankfurt eller Air France via Paris
 
Rejsetidspunkt: Perioden fra maj til september er den bedste tid i Porto. For os danskere vil byen dog også være skøn i både april og oktober, hvor temperaturen stadig er markant over, hvad vi har herhjemme.
 
Overnatning: Porto byder på en række fremragende hoteller. The Yeatman er et af Portos bedste hoteller. Hotellet ligger hævet over byen og har en mageløs udsigt over Douro-floden og den historiske bydel. The Yeatman ligger omgivet af de bedste portvinshuse og rummer en to-stjernet Michelin-restaurant. Priser fra 285 EUR (2140 danske kroner) pr. nat for et dobbeltværelse. Se mere på www.the-yeatman-hotel.com

Billede: Porto er Portugals næststørste by. Her er hyggelige gader, gode spisesteder og en skøn stemning (foto: Kenneth Karskov)

Posted

in

,

by