Billede: Singapore Airlines Airbus A380 (foto: Singapore Airlines)

Tillykke, Singapore Airlines!

Over 7.000 gange er et Singapore Airlines fly lettet fra København med kurs mod Sydøstasiens eksotiske rejsemål. Selskabet er kendt for sit høje service-niveau, men er også presset af konkurrenterne.

Af Kenneth Karskov

Første gang jeg rejste til Asien var med Singapore Airlines. Året er 1993 og jeg er på vej til Kina via Singapore.

Rejsen var en kæmpe oplevelse og af samme grund har Singapore Airlines altid haft en særlig status hos mig. Jeg forbinder det med eventyr.

For det var på et Singapore Airlines fly, at det hele startede. På en Boeing 747 Mega Top fra København med mad og drinks i stride strømme serveret af det højt berømmede Singapore-personale klædt i de ikoniske Pierre Balmain batik saronger, kendt som The Singapore Girl.

Konkurrenterne presser på

Meget er dog sket siden dengang. Emirates og Qatar Airways har halet ind på det sydøstasiatiske flyselskab, hvad angår luksus i luften. Tilmed har konkurrenterne ofte meget konkurrencedygtige priser, hvor Singapore altid har været prissat som et luksusprodukt.

Så derfor er det efterhånden syv år siden jeg sidst har fløjet med Singapore Airlines, for alternativerne til Asien er mange. Konkurrencen er benhård i flybranchen.

I dag kan Singapore Airlines alligevel fejre 45 år på ruten til og fra København. Og det er noget af en bedrift.

Første afgang i 1977

Da det første Singapore Airlines-fly landede i Københavns Lufthavn for 45 år siden, åbnede en ny verden sig for danskerne. Ruten gav helt nye rejsemuligheder til destinationer, som dengang ellers var forbeholdt de allermest eventyrlystne rejsende.

Både flyet, ruten og rejsevanerne har ændret sig markant siden 1977. På turen fra København til Singapore er gæsterne gennem årtier blevet forkælet med alt fra lokale specialiteter til Michelin-stjernet flymad og prisvindende service.

Tilbage i 1977 var ruten noget mere kringlet end i dag. Turen gik via Amsterdam, Teheran og Colombo med et Boeing 707-superjetfly.

Via Maldiverne og Dubai

Omkring et ti-år senere var turen lagt om, så den gik via endnu mere eksotiske destinationer. I 1985 kunne man f.eks. opleve at flyve Singapore – Male – Dubai – Wien – København.

Det var noget af en rejse i forhold til nutidens direkte flyvning. Dengang kunne maskinerne ikke flyve de lange direkte ruter, og derfor var de mange stop undervejs en nødvendighed. Samtidig betød det, at man ramte mange kundegrupper med sine ruter.

For tiden flyver Singapore Airlines fem ugentlige afgange mellem København og Singapore i den moderne Airbus 350-900. Direkte, vel at mærke.

Til Asien og Australien

”Singapore er med sin unikke beliggenhed et attraktivt internationalt knudepunkt til at rejse videre ud i verden,” siger Muhammad Raimi, der er flyselskabets nordiske direktør. Han peger på ruterne til Asien og Australien som særligt populære blandt danskerne.

Med 45 års trofast tjeneste i København, så kan Singapore Airlines give et spændende indblik i, hvordan danskernes foretrukne rejsemål har ændret sig over tid. For rejsemønstrene har ændret sig markant. Danskerne er blevet mere eventyrlystne og særligt Asien er blevet populært.

Det skyldes ikke mindst, at priserne på flybilletter er faldt drastisk. I dag er det helt andre billetpriser som selskaberne kan opkræve passagererne end dengang Singapore Airlines startede i København i 1977.

Danskernes favoritrejsemål over seks årtier

For 45 år siden var der ikke mange danskere, der havde hørt om Bali, som i dag er blandt danskernes yndlingsrejsemål i Sydøstasien. I slutningen af 1970’erne var det Colombo i Sri Lanka, der var den foretrukne destination blandt de eventyrlystne danskere.

Herefter hittede Maldiverne, og de sidste 20 år er Australien, Thailand og Bali strøget til tops. Det er sjovt at se, at verden er i konstant forandring, hvilket listen med al tydelighed viser.

• 1970’erne: Colombo
• 1980’erne: Maldiverne og Malaysia
• 1990’erne: New Zealand
• 2000’erne: Australien og Thailand
• 2010’erne: Bali
• 2020’erne: Thailand, Bali og Australien

Singapore Airlines cabin crew
Billede: Singapore Airlines kan fejre 45 års jubilæum i København

Posted

in

,

by