Rutetjek: Er dette Europas korteste flyvetur?

Distancen er sølle 60 km og turen varer små 12 minutter. Tag med på en af de korteste flyruter i Europa, som går mellem to portugisiske øer.

Tekst og foto: Flybranchen.dk

Der er blot 60 kilometer fra Funchal (FNC) på Madeira til naboøen Porto Santo (PXO). Vi er i Atlanterhavet ud for Marokko og lidt nord for de Kanariske Øer. 

Der er to måder at komme mellem de to portugisiske øer på, så enten tager du færgen, som tager et par timer, og ellers hopper du på Binter Canarias flyet.

Madeira og Porto Santo er begge kendt for naturskønne vandrestier og kuperet terræn. Madeira er klart den største af de to, og Porto Santo er blot på størrelse med Fanø, men begge destinationer er skønne for den aktive rejsende.

Billede: Porto Santo er på størrelse med Fano og er naboø til Madeira i Atlanterhavet

Afgang fra Porto Santo

Porto Santos lille lufthavn – Aeroporto de Porto Santo (PXO) – er ikke stor. Herfra afgår fly til den portugisiske hovedstad Lissabon, der er afgange til naboøen Madeira og i højsæsonen også enkelte charterfly.

Billede: Lufthavnen på den lille Atlanterhavsø, Porto Santo
Billede: Der er kun få mennesker i lufthavnen i Porto Santo denne morgen

Binter Canarias rute NT931 fra Porto Santo til Madeira er en morgenafgang. Der er planmæssig afrejse kl. 08:30, men lufthavnen er så godt som tom denne morgen, og hverken check-in eller sikkerhedskontrol tager nogen tid.

Dermed er der masser af tid til en god kop kaffe. Det skønne ved Sydeuropa er, at kaffen er til at betale. Så en velbrygget kop espresso i lufthavnen koster blot 1,40 euro (ca. 11 danske kroner).

Der er gratis wifi i lufthavnen, og hastigheden er god. Det skyldes nok også, at vi kun er ganske få rejsende i lufthavnen og dermed heller ikke mange om at trække på netforbindelsen.

Billede: En god kop kaffe i lufthavnen koster blot 11 danske kroner

42 passagerer og en baby

Billede: Der er afgang fra Porto Santo til Madeira klokken halv ni om morgenen

Flyet som skal tilbagelægge den korte rute er en ATR 72-600 propelmaskine. Maskinen vil være i luften i små 12 minutter inden det rammer landjorden igen.

Destinationen er Cristiano Ronaldo International Airport, som er det officielle navn for lufthavnen på Madeira.

Vi er 42 passagerer og en baby, som skal ud at flyve denne morgen. Det særlige ved ATR-flyene er at indstigning foregår fra bagenden på disse maskiner.

Billede: Den lille Aeroporto do Porto Santo
Billede: Binter Canarias flyet er klar til afgang. Der er indstigning fra bagenden på ATR-flyet.

På vej til Madeira

Der er to sæder i hver side af maskinen. Med alle passagerer på plads er vi klar til afgang og nu går det stærkt.

Klokken 08:24 starter propellerne og flyet bevæger sig væk fra sin standplads. Tre minutter senere holder vi på startbanen, og præcis klokken 08:31 løfter hjulene sig fra landjorden. Vi er i luften!

Billede: Komforten er ikke overdådig, men på en 15 minutters flyvetur betyder det ingenting
Billede: Der er to sæder i hver side af det lille ATR propelfly
Billede: Det er småt med benpladsen på Binter Canarias flyet
Billede: Der ligger en sikkerhedsinstruktion samt et inflight magasin i stolelommen

Hele turen er så kort, at vi blot når at være 12 minutter i luften. Flyet når aldrig højere end 2850 fod – eller 914 meters højde.

I luften i 12 minutter

Hele turen er så kort, at du misser det meste af den, hvis du er uopmærksom bare et kort øjeblik. Tag et kig på tiderne herunder, så får du en fornemmelse af HVOR kort flyrejsen egentlig er.

08:24 Propellerne starter
08:27 Holder på startbanen
08:31 Vi er i luften!
08:38 Hjulene bliver foldet ud
08:43 Landing på Madeira
08:45 Flyet parkerer

En bus holder klar og kører alle passagererne ind til terminalen og kl. 08:57 står vi ved bagagebåndet. Dermed er en af Europas korteste flyveture slut for denne gang.

Billede: Binter Canarias flyet nærmer sig Atlanterhavsøen Madeira
Billede: Velkommen til Madeira efter 12 minutters flyvning

Er dette Europas korteste flyrute?

Selvom turen mellem Madeira og Porto Santo er kort, så er det dog langt fra den korteste indenfor Europa. Den ære tilfalder ruten mellem de Orkney-øerne Westray og Papa Westray. Her er distancen blot 2,7 km og turen varer helt ned til 53 sekunder.


Posted

in

, ,

by