Billede: Icelandair flyet i Keflavik lufthavnen ved Reykjavik på Island (foto: Kenneth Karskov)

Island er storslået både sommer og vinter. I de kolde måneder byder Reykjavik på et ægte vintereventyr, og her er 5 ting du kan foretage dig på Island om vinteren.

Af Kenneth Karskov

Når det er koldt og mørkt i Danmark kan det virke decideret vanvittigt at flyve op til et land, som er endnu koldere og endnu mørkere. Men Island kan noget ganske særligt om vinteren.

For ja, der er tre timers flyvning til Island og på samme tid kunne man flyve til Spanien, hvor vejret er mildere. Men mildere vejr er jo ikke noget værd, når drømmen er et vintereventyr.

Så her er fem gode grunde til at besøge Reykjavik om vinteren

1. Den Blå Lagune

Den Blå Lagune er måske Islands mest berømte turistattraktion. Stedet ligger ikke langt fra den internationale lufthavn i Keflavik (så du kan også nå det undervejs på en tur fra Danmark til USA via Island) og rummer et gigantisk udendørs “badekar” med 38 grader varmt vand.

Vandet er trukket op fra to kilometers dybde og er opvarmet fra naturens side af den glohede islandske undergrund. Det siges at være rig på sunde mineraler og dermed godt for din hud.

Billede: Den Blå Lagune er åben året rundt – også på en kold og fugtig januardag som her (foto: Kenneth Karskov)

Du er under åben himmel og her er åbent døgnet rundt. Så du kan både sidde her i solskin, men også på en regnvejrsdag. Hvis det sner vil du opleve at sneen daler ned, men forsvinder når det nærmer sig det varme vand.

Lagunen er omgivet af lavasten. Der er bygget en bar i vandet som serverer drinks – både med og uden alkohol – og området er stort nok til at du sagtens kan være her i 2-3 timer.

Det er ikke et sted du svømmer eller laver andre vandaktiviter. Du hænger ud, sludrer og får en drink. Så det kan bedst sammenlignet med at tage et overdimensioneret, dejligt varmt karbad.

Pris: Fra USD 62 (ca. 425 danske kroner) pr. person
Website: www.bluelagoon.com

2. Nordlys

Den her kan være tricky. For alle, der tager til Island om vinteren, vil se Aurora Borealis – nordlys. Det er det er langt fra alle, som er heldige.

For det første kan dårligt vejr nemt stå i vejen for oplevelsen. Er det fx. overskyet er der intet at se, og du kan sagtens risikere flere dage med overskyet vejr på Island. Så du må ikke basere hele din tur på at se nordlys.

Den islandske vejrtjeneste, Vedur, har et interaktivt kort med “Aurora forecast“, der hele tiden opdateres omkring muligheden for at se nordlys i forskellige dele af landet.

For det andet, så er det sjældent du ser det inde fra selve byen. Du skal ofte ud, hvor lysforureningen er lille, og derfor skal du melde dig på en udflugt, hvor du sammen med en guide jagter nordlyset – og selv dér kan du være uheldig.

Sådan er naturen. Får du til gengæld oplevelsen af Nordlyset vil du aldrig glemme det.

Der er en del firmaer, som tilbyder nordlysture fra Reykjavik. Turene tager fra et par timer til det meste af dagen, hvis du vælger en kombination af nordlys og varme kilder.

Pris: Fra 7.599 ISK (ca 370 danske kroner) afhængig af udflugtstype og gruppestørrelse
Website: Reykjavik Excursions

3. Sightseeing i Vinter-Reykjavik

Islændingene er vant til det er koldt og mørkt om vinteren. De bliver ikke skræmt af den slags, så byen er bygget til sightseeing året rundt – også om vinteren.

Bliver det for koldt, så er der masser af steder du kan sætte dig ind og få varmen. Spise lidt mad, drikke en kaffe, nyde en drink. Og så videre til næste attraktion.

Hallgrímskirkja er Reykjaviks vartegn. Den er særligt kendt for sit smukke og særprægede 74 meter høje tårn. Når det bliver mørkt – og det gør det tidligt i vintermånederne – er kirken oplyst på smukkeste vis.

4. Isbaren “Magic Ice”

“Magic Ice” er en bar i Reykjavik bygget af is, hvor serveres i glas af is og du får udleveret en kappe ved indgangen, så du kan holde varmen. Hvis det ikke er noget andet, så er det i hvert fald anderledes.

Der er delte meninger om isbaren på internettet: “Do not visit, it’s a total scam! Utter and complete waste of money” og “Not worth the money“. Andre er mere positive og skriver “Okay for a drink“.

Jeg synes det er sjovt. Stedet er lille, og du har hurtigt set det hele, så du hænger måske ikke ud i flere timer på dette sted, men du får hurtigt taget et par sjove billeder derinde.

Indgangen er igennem en tøjbutik, hvor du tager en rulletrappe ned til kælderen. Her betaler du entreprisen – som inkluderer den første drink – og så får du udleveret din kappe.

Baren er åben året rundt, så du kan også kommer her om sommeren.

Pris: ISK 4.490,- (ca. 220 danske kroner) pr. person
Hjemmeside: www.magicice.no

5. Den gyldne cirkel

Den Gyldne Cirkel er den mest klassiske rundtur for turister i Island. Det er et Kinder-æg af oplevelser med gejsere, Gullfoss-vandfaldet og Thingvellir.

Det er den perfekte dagsudflugt for alle tre ting ligger inden for en radius af 100 km fra Reykjavik. Og det er lige fascinerende om vinteren som om sommeren – bare to meget forskellige oplevelser.

Gejserne sprøjter vand op fra undergrunden i kæmpemæssigt stråler, der kan blive 70 meter høje. Strokkur er en af de mest kendte, som går i udbrud hvert 6.-10. minut i typisk 15-20 meter høje stråler. Det er et imponerende syn.

Gullfoss-vandfaldet er et imponerende vandfald, hvor to millioner liter passerer i sekundet. Det fosser 32 meter direkte ned i afgrunden. Det er naturkræfter af en helt særlig beskaffenhed det her og imponerende på mange måder. Vandfaldet kan betragtes både fra oven og forneden.

Thingvellir er en nationalpark, hvor islændingene er samlet i snart 1000 år for at diskutere politik og løse stridigheder. Den ligger på selve brudlinjen mellem det amerikanske og den europæiske kontinent, og dens kæmpe kløft er et imponerende syn.

Hotel-tip: Hilton Nordica

Hilton-kædens 4-stjernede hotel i Reykjavik ligger 20-25 minutters gang fra centrum. Hilton Nordica er måske ikke den mest inspirerende bygning udefra, men det bliver bedre når man stikker hovedet indenfor.

Du kommer ind i en stor lobby med både reception, bar og små hyggekroge med sofaer. Her får du udleveret nøglen til dit værelset og spiser morgenmad.

Værelserne er indrettet i det man vel kan kalde en “nordisk minimalistisk stil”. Her er intet overflødigt på rummet. F.eks. er mini-baren tom, for tanken er, at du selv skal hente drikkevarer og snacks i receptionen. Og så afregner du med det samme.

Sengene er til gengæld behagelige, og efter en lang dag på Island får du en glimrende nats søvn her. Her er også et badekar, som kan være decideret rart i den kolde tid på året.

Hilton Nordica er funktionel luksus uden at være ekstravagant. Det mest overdådige er måske den lækre morgenbuffet med både skyr (vi er jo på Island), røræg, bacon, friskbagt brød, ost, frugt og alskens pålæg. Den er værd at tage med, for det er en god start på dagen.

Pris: Fra ca. 1500,- danske kroner for et dobbeltværelse
Website: Hilton Nordica

By Kenneth

Kenneth Karskov er journalist, radiovært og eventyrer. Han har skrevet om rejser i 20 år for de største aviser, magasiner og på Flybranchen.dk