Du kan overnatte i en atombunker i Brno i Tjekkiet. Bunkerens lange gange fører rundt til de underjordiske værelser (foto: Kenneth Karskov)

Sov i en atombunker: Kodenavn 10-Z

I Tjekkiets næststørste by kan du overnatte i en atombunker. Det tophemmelige bunkeranlæg 10-Z var tiltænkt byens elite under Den kolde krig, og skulle gøre dem i stand til at overleve en atomkrig.

Af Kenneth Karskov

De bar på en hemmelighed, de håbede aldrig skulle afsløres. For hvis den blev offentlig kendt, så var det fordi, at det værst tænkelige var sket; en atomkrig mellem øst og vest. 

Det var kun ganske få udvalgte personer i Tjekkiets næststørste by, som vidste præcis hvad der gemte sig i klippen under byens gamle slot. Helt inde i centrum af byen, men stadig fuldstændig skjult for offentligheden. 

Billede: Bag den diskrete lysegrå jerndør findes en lang trappe, der fører ned i en atombunker fra Den kolde krig i Brno i Tjekkiet (foto: Kenneth Karskov)

Frygten for en atomkrig

10-Z var et tophemmeligt bunkeranlæg i hjertet af byen Brno (udtales “Brenno”). Bunkeren fremgik hverken af kort over byen eller i de offentlige arkiver, og kun byens mest privilegerede ville få adgang hertil. I tilfælde af atomkrig.

De første spadestik til bunkeren blev taget under Anden Verdenskrig. Spadestik er måske så meget sagt, for bunkerens lange gange er sprængt ind i klippen. Da spændingerne under Den kolde krig så tog til, blev bunkeren yderligere udbygget til at kunne modstå et angreb med atomvåben.

For Tjekkiet var dengang en del af det kommunistiske Tjekkoslovakiet og medlem Warszawapagten, den primære fjende for Nato indtil kommunismens sammenbrud i Østeuropa.

Tidslomme

Billede: Værelserne i bunkeren er en tidslomme. De er simpelt indrettet med nogle få møbler, fjernsyn, telefon samt et snydevindue. Fordi ingen dagslys slipper herned (foto: Kenneth Karskov)

Bunkeren i Brno er en tidslomme. Værelse C-16 er simpelt indrettet med to stålsenge, hvorpå armygrønne soveposer er placeret. Madrasserne er tynde og sengenes fjedre larmer. 

To stole er placeret ved et lille bord, som er pyntet med en hæklet dug og glasskål. På et møbel står en drejeskivetelefon og et billedrørsfjernsyn. Alt herinde sender straks tankerne på en tidsrejse. 

Der er fælles bad og toilet på gangen. Højden til loftet er fin, så du får ikke umiddelbart klaustrofobi af bunkerens størrelse. Her ikke heller ikke fugtigt som sådan, med det bliver dog køligt om natten. 

Billede: Du sover i de selvsamme værelser, der var tiltænkt byens elite i tilfælde af en atomkrig (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Der er fælles bad og toilet på gangen i bunkeren 10-Z i Tjekkiet (foto: Kenneth Karskov)

Bunkeren var oprindeligt dimensioneret til 500 personer i tre dage. Byens absolutte elite skulle opholde sig her i tilfælde af atomkrig, men som turist lyder anbefalingen på at tage en enkel nat hernede – eller maksimalt to. 

Du bor her for oplevelsen – ikke for komforten – og efter kort tid kommer du til at savne dagslyset.

Du sover i et museum

Klokken 19 er der officiel rundtur i bunkeren, og en engelsktalende guide viser rundt i de lange gange. 

Skulle bomberne falde over Østeuropa, var planen at byen kunne styres fra dybet. Så her er indrettet et situationsrum, en gammel telefoncentral samt installeret et radioanlæg. Guiden forklarer også detaljeret om bunkerens avancerede luftsystem, som blev drevet af en gammel Skoda dieselgenerator.

Det vrimler med detaljer, gamle plancher og museumsgenstande. Gangene snor sig ind i klippen og store metaldøre bliver lukket bag os. Vi bevæger os igennem de mange sluser, som var etableret for at kunne bremse det enorme tryk som en kraftig atombombe ville kunne udløse. 

Billede: Det gamle radioanlæg skulle gøre bunkeren i stand til at kommunikere med verden udenfor i tilfælde af atomkrig. Tanken var at byen kunne styres hernedefra (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Det gamle radioanlæg skulle gøre bunkeren i stand til at kommunikere med verden udenfor i tilfælde af atomkrig. Tanken var at byen kunne styres hernedefra (foto: Kenneth Karskov)

Rendyrket retro

Hvis ikke det er spændende nok i sig selv at sove i en atombunker, så kan du lægge et par ekstra lag på oplevelsen. 

I det allerbageste rum er der etableret et “escape room”, hvor du mod betaling kan få lov at blive låst inde. Lyset bliver slukket og herefter er det din opgave er at prøve at slippe ud. 

Du kan også sætte ekstra kolorit på oplevelsen ved at booke et af temaværelserne. Så kan du overnatte i fx lægeværelset med briks og gammelt hospitalsudstyr.

Næste morgen bliver dagens første måltid serveret i bunker-køkkenet. Det er det traditionelle tjekkiske køkken, som kommer til sin ret med lyst brød, rustik pølse og Neskaffe. 

Naturligvis anrettet på et langbord dækket af en lysebrun blomstret voksdug. Sådan må det jo nødvendigvis være, for det her sted er så retro, som det næsten kan blive. 

Billede: Du både sover og spiser i bunkeren i Brno. Efter en solid nats søvn bliver der serveret morgenbuffet i madsalen (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Morgenbuffeten i bunkeren er rustik- Der er brød, pølser og Nescafé på menuen om morgenen – og dugen er naturligvis en brun, blomstret voksdug (foto: Kenneth Karskov)

Tip: Sådan booker du bunkeren

Bunkeren bliver drevet som et vandrerhjem. DU har mulighed for at sove på den fælles sovesal eller i private værelser. Et enkeltværelse koster fra kr. 240,-, mens et dobbeltværelse koster fra kr. 342,-.

En køje i en 6-sengs sovesal koster fra kr. 205. Alle priser er inklusive morgenmad i bunkeren. Du kan se mere på hjemmesiden www.10-Z.cz eller booke opholdet på fx www.booking.com

Top 5: Det skal du opleve i Brno

Billede: Brno er Tjekkiets næststørste by og rummer ca. 380.000 indbyggere. Den er mere autentisk end Prag og bliver besøgt af langt færre turister (foto: Kenneth Karskov)

Tjekkiets næststørste by har meget mere at byde på en blot en overnatning i atombunkeren. Her er fem ting du skal skrive på huskesedlen til dit besøg i Brno:


Posted

in

,

by