SkyTeam fylder 10 år

SkyTeam alliancen kan fejre 10 års jubilæum. Ofte omtalt som den mindste af de tre alliancer – Star Alliance og oneworld er de to andre – og for de fleste danske passagerer så afgjort også den mindst interessante.

Danmark er Star Alliance territorium, og med SAS og Lufthansa som to store spillere i dansk luftrum, så er det ikke så mange miles vi får samlet hos SkyTeam medlemmerne. Hvis vi derimod havde boet i Frankrig eller Holland, så havde sagen været en helt anden med den store rolle som Air France / KLM indtager i SkyTeam samarbejdet.

Alligevel skal man ikke helt afskrive SkyTeam i Danmark. Air France/KLM har et utal af daglige fly ud af Danmark (både København og Billund), CSA Czech Airlines har over tyve ugentlige flyvninger fra København til Prag, Delta flyver direkte til New York og Atlanta og Aeroflot har direkte forbindelse til Moskva. Så helt uinteressant er SkyTeam ikke i Danmark – især ikke når man har i baghovedet at Air France / KLM sidder på 13% af det danske marked.

SkyTeam virker dog stadig lidt som det tynde øl hvad angår fly-alliancer. Star Alliance var den første, den store og med mange prestigefyldte selskaber som Singapore Airlines, Lufthansa og Thai Airways. oneworld (ja, det skal skrives ud i et og med udelukkende små bogstaver) tæller mastodonter som British Airways, American Airlines og Cathay Pacific.

Og så kommer resten i SkyTeam: Air France, KLM, Delta, Aeroflot, CSA, China Southern Airlines, Aeromexico, Air Europa, Kenya Airways, Korean Air, Alitalia og så de to nye: Rumænske Tarom og Vietnam Airlines. Det er en række af selskaber som umiddelbart ikke virker lige så fine og vigtige som de andre, men der er et par interessante forhold.

For det første er China Eastern på vej ind i SkyTeam. Det er bemærkelsesværdigt, for det er sker i tillæg til China Southern, som lige nu er ‘associeret medlem’ og på trapperne til at blive fuldt optaget. Det er to af de tre store kinesiske flyselskaber, der lige pludselig er samlet der, og så står SkyTeam stærkt i ‘Riget i Midten’.

Og så skal man heller ikke forklejne Delta – verdens største flyselskab – eller Air France/KLM, der er en af de tre store spillere i Europa (sammen med Lufthansa og British Airways). På samme måde er Aeroflot heller ikke uinteressante som de sidder på det russiske marked.

Så SkyTeam er på vej. De første ti år er gået med at indtage sidstepladsen i feltet, men tingene begynder langsomt at udvikle sig. Fortsætter trenden og sætter SkyTeam sig på flere af de store selskaber, så vokser alliancens prestige også. Og flere flyselskaber vil komme til, og lige nu peger pålidelige rygter på at Garuda (som igen er begyndt at flyve til Europa efter at have været bandlyst af EU) og taiwanesiske China Airlines er på vej ind i SkyTeam.

Det skal blive spændende at følge, for lige nu går tendensen klart hen imod samarbejder indenfor alliancer blandt de store ruteselskaber. Så mens de første ti år har været stille vil alliancernes betydning vokse støt i løbet af de næste ti år.