RSS

Ryanair taber til LO

  • Written by:
Af Kenneth Karskov

Sagen mellem LO og Flyvebranchens Personale Union (FPU) på den ene side og Europas største flyselskab Ryanair på den anden side er nu afgjort.

Ryanair tabte.

Dermed kan LO og FPU iværksætte en konfilkt mod Ryanair, og den forventede blokade vil begynde om knap to uger.

Efter dommen har Ryanair meddelt, at selskabet lukker sin base i København. Selskabet vil dog ikke stoppe med at flyve til København, men blot sende fly fra andre baser til den danske hovedstad.

Denne manøvre kan fagbevægelsen ikke stille noget op for det vil fjerne grundlaget for at kræve dansk overenskomst af flyselskabet. For Ryanair er det langt fra ideelt, for det fjerner muligheden for de tidlige morgenafgange, men det vil omvendt betyde, selskabet kan fastholde Københavns Lufthavn på rutekortet.

Sandsynligvis har de første uger i den danske hovedstad vist sig at være ganske lukrative for Ryanair, så selskabet vil finde på mange krumspring for at blive ved med at fragte danske passagerer.

Dommen er således ikke ensbetydende med, at Ryanair vil forsvinde fra Københavns Lufthavn. Grundlæggende betyder den, at en række danske medarbejdere i lufthavnen mister deres – lavtlønnede – job.

Dette er en omkostning, som fagbevægelsen tidligere har indikeret, at den er klar til at tage, og LO-formand Harald Børsting har udtalt, at han er villig til at ofre hele luftfarten i Danmark, hvis ikke lønnen er i orden.

I en pressemeddelelse efter dommen skyder Ryanair med skarpt på både SAS og fagbevægelsen i en pressemeddelelse efter dommen. At blande SAS ind i sagen virker dog blot til at være en manøvre for at tiltrække sig opmærksomhed, for tal fra lufthavnen viser, at den store taber på f.eks. London-ruten ikke er SAS, men et andet lavprisselskab: Konkurrenten easyJet.

For danske passagerer med billetter på Ryanair flyvninger i den kommende tid er situationen dog usikker, og de næste dage vil vise, hvad det dommen og baselukningen vil betyde i praksis.

Ryanair har efterfølgende meddelt, at selskabet flytter basen til Kaunas i Litauen. Her vil flyet starte med en tur fra Kaunas til København, og fra København videre til London, Milano og selskabets andre ruter.

Denne baseflytning koster dog Warszawa-ruten livet, da den polske hovedstad var den sidste på dagens program for Ryanair flyet, og da maskinen nu skal tilbage til Kaunas – hvor det fremover har base – hænger det ikke længere sammen at flyve til Modlin lufthavnen i Warszawa.

 

Flere nyheder

Nyt land på kortet: CPH får rute til verdens næstældste…

Af Kenneth Karskov // Internationale rejsemagasiner nævner det ofte som et af verdens smukkeste lande, men det er samtidig et sted…

Har du set CPHs “hemmelige” venterum?

Af Kenneth Karskov // Den ligger godt gemt væk. Du kommer ikke sådan lige forbi, og du skal nærmest vide at…

1.830 danskere kan GRATIS tage en partner med til USA

Af Kenneth Karskov // Kender du en, som hedder Valentin eller Valentina? Så send dem lige en hilsen og sig, at…

Ville du flyve på skiferie til Japan?

Af Kenneth Karskov // Skolernes vinterferie nærmer sig med hastige skridt, og mens flere og flere søger mod Fjernøsten for at…

Se listen: Disse ruter var CPHs mest populære i 2018

Af Kenneth Karskov // ]>Over 30 millioner mennesker…

6 steder jeg vil ELSKE at rejse til i 2019

Af Kenneth Karskov // Luk øjnene. Træk vejret dybt. Forestil dig så, at du kan vælge et hvilket som helst sted…

Norwegian slår rekord: Flere passagerer i 2018 end nogensinde før

Af Kenneth Karskov // Over 37 millioner mennesker fløj med Norwegian i 2018. Det er ny rekord for det norske lavprisselskab. 35…

Emirates serverer denne danske specialitet til verdens mest eksklusive kundegruppe

Af Kenneth Karskov // Der findes mennesker på denne jord, som gladeligt smider 70-80.000 kroner for en flybillet. For den sum…

Så mange tager lavprisfly mellem København og New York

Af Kenneth Karskov // Det er ikke mange år siden, at eksperterne rystede på hovedet af idéen om oversøiske lavprisflyvninger. Det…