Venedig ligger ved en lagune i Adriaterhavet og er spredt over 118 øer. Der er ca. 260.000 indbyggere. (foto: Kenneth Karskov)

Her er Udenrigsministeriets nye rejsevejledninger

Af Kenneth Karskov

Regeringen har præsenteret nye retningslinjer for, hvilke lande, vi danskerne må rejse til. De nye retningslinjer gælder fra d. 27. juni 2020, og åbner for det meste af Europa – undtagen Sverige og Portugal.

“De nuværende indrejserestriktioner erstattes af en model for åbning for EU- og Schengenområdet samt UK baseret på objektive kriterier, som tager udgangspunkt i den sundhedsmæssige situation i de pågældende lande og bygger på et forsigtighedsprincip,” skriver Udenrigsministeriet.

De nye anbefalinger er baseret på antallet af nye smittede i de respektive lande. Der skal være under 20 nye smittede per 100.000 indbyggere per uge for at landet kan kategoriseres som “åbent” for danske rejsende.

Listen vil dog ikke basere sig på smittetal alene. Der vil komme en række kriterier for, hvordan man tester for corona-smitte i de forskellige lande.

Statens Serum Institut vil offentliggøre en liste over åbne og lukkede lande d. 25. juni, og de nye rejsevejledninger træder i kraft to dage senere, altså d. 27. juni 2020.

EU-landene er Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Østrig – og selvfølgelig Danmark.

Schengen inkluderer de 22 EU-lande samt fire lande udenfor EU. Det drejer sig om Island, Norge, Schweiz og Liechtenstein. Dertil kommer Storbritannien.

Portugal er skuffet

På Portugals Ambassade og i landets nationale turismeorganisation, Turismo de Portugal, er de skuffede over de nye rejsevejledninger.

“Vi er desværre ikke overraskede, for det samme er sket med rejsevejledningerne i enkelte andre lande. I vores optik anvender man hlet forkerte kriterier i sammenligningen mellem de enkelte lande,” siger Stig Sommerfeldt Kaspersen, Turistchef for Portugal i Norden.

“Smittetrykket i Portugal er lavt, og antallet af dødsfald per indbygger er blandt de laveste i Europa. Til gengæld tester man i Portugal langt mere end i næsten samtlige andre lande, og på det seneste har man foretaget meget målrettet testning med det formål at minimere den potentielle smittespredning. Af denne årsag er antallet af nye registrerede tilfælde per indbygger højere end i andre lande. Omvendt er det såkaldte mørketal næsten ikkeeksisterende i Portugal,” forklarer turistchefen.

Portugal har registreret 149 dødsfald per én million indbyggere, mens adskillige andre lande i Sydeuropa ligger langt over 500. I Danmark er der til sammenligning registreret 104 dødsfald per én million indbyggere.


Posted

in

by