Sønderborg: 5 unikke oplevelser

  • Written by:

STAYCATION: Det er næsten umuligt at planlægge et udlandseventyr i øjeblikket. Rejsevejledningerne bliver hele tiden bliver ændret, og så må man jo ty til de hjemlige rejsemål i stedet. Sønderborg er en af de danske byer, hvor du kan føle dig både forkælet og ‘langt væk hjemmefra’.

Af Kenneth Karskov

“Synnebo”, siger de lokale. “Sonderburg”, siger tyskerne. “Sønderborg”, siger vi andre.

Den smukke by for foden af Dybbøl Mølle kan i år fejre 100 året for genforeningen med Danmark, og det skaber fornyet interesse omkring Sønderjyllands største by. Og al den opmærksomhed fortjener byen da også, for der er virkelig sket meget i Sønderborg over de seneste 5-10 år.

“Vi møder mange som fortæller, at de har været i Sønderborg, da de var børn og på lejrtur med skolen,” fortæller Lisbet Holm Møller fra Sønderborg Konference Service, der viser rundt i byen. “Typisk har de set Dybbøl Mølle, og mindes at Sønderborg var et hyggelig sted. Men ingen havde forestillet sig den grad af forandring, som Sønderborg har gennemgået.”

Sønderborg set fra udsigtsplatformen Point-of-View på 16. etage af det nye Alsik Hotel (foto: Kenneth Karskov)
Sønderborg set fra udsigtsplatformen Point-of-View på 16. etage af det nye Alsik Hotel (foto: Kenneth Karskov)

Sønderborgs forvandling er også bemærkelsesværdig. ‘Forvandling’ er det helt rigtige ord, for siden den verdensberømte arkitekt, Frank Gehry, i 2008 fremlagde en ny plan for byens havn, er stedet næsten ikke til at kende.

At man kunne lokke manden bag Guggenheim-museet i Bilbao til at lave en masterplan for Sønderborg gør stadig folk stolte på disse kanter. For det er ikke det mest oplagte match i verdenshistorien, at en mesterarkitekt fra udlandet tager sig tid til at tænke tanker om en udtjent industrihavn i en dansk provinsby.

Men det skete, og langsomt, men sikkert, er Frank Gehrys plan ved at tage form. En af de seneste tilføjelser til Sønderborg er det 70 meter høje Alsik Hotel & Spa. Et ambitiøst hotelprojekt uanset hvor i Danmark det havde stået, men det forekommer ikke mindre ambitiøst af at ligge i en by med knap 28.000 indbyggere.

Hotellet står som et fyrtårn på havnefronten og som et nyt vartegn for byen. Der er en udsigtsplatform på 16. etage, hele fire etagers spa og wellness samt en restaurant på 17. etage, hvis erklærede mål er at få en Michelin-stjerne. Det skorter altså ikke på ambitioner her i byen.

Alsik Hotel & Spa står som et fyrtårn og vartegn for Sønderborg (foto: Kenneth Karskov)

By fra 1100-tallet

Historien om Sønderborg tager sin begyndelse i 1100-tallet. Sønderborg Slot har ligget her stort set siden byens grundlæggelse og rummer dermed 800 års dramatisk dansk historie. Slottet er strategisk placeret ved indsejlingen til byen, hvorfra skibene sejlede ud til hele Østersø-området.

Søfart har de sidste 500 år været vigtig for Sønderborg, men tiden er løbet fra den industri, som var grundstenen i industrihavnen, så byens forandring er velkommen.

I dag er det hyggeligt at spadsere langs havnefronten og iagttage både nye og gamle bygninger, spise en is og kigge på bådene. Der er langt mellem de de tunge skibe, og størstedelen af bådene er lystsejlere, der er i færd med at manøvrere skibene i det lille sund.

Rundturen igennem Sønderborg fortsætter forbi slottet, videre til et par markante pejlemærker i forhold til den årlige Ringriderfest (der løber af stable hvert år i juli og tiltrækker 40.000 besøgende), og derefter fortsætter vi ad Perlegade med alle butikkerne. Her er både små, hyggelige special-forretninger, større kædebutikker samt et godt udvalg af caféer, restauranter og ishuse.

Således går der hurtigt et par timer i Sønderborg. Slottet, Dybbøl Mølle og Ringriderfesten er traditionelt set de mest kendte attraktioner her, men med tiden har byen fået flere strenge at spille på.

Og dét bringer os videre til listen over “5 ting du SKAL opleve i Sønderborg”. For en række nye, spændende aktiviteter er kommet til, så du snildt kan bruge et par dage i Sønderjylland.

Rådhuset i Sønderborg ligger i smørhullet mellem butikker, restauranter og caféer (foto: Kenneth Karskov)
Rådhuset i Sønderborg ligger i smørhullet mellem butikker, restauranter og caféer (foto: Kenneth Karskov)

#1 Udsigtspunktet på 16. etage

Udsigtspunktet “Point-of-View” er det første sted, du sted du skal besøge i Sønderborg. Fra 16. etage på det nybyggede Alsik Hotel kan du se byen, sundet og området fra en fugls perspektiv. Det giver dig en god fornemmelse af byens lay-out, når du bagefter skal spadsere rundt i den. Udsigtsplatformen er beliggende på en af de øverste etager på det nye Alsik Hotel, men du behøver ikke bo på hotellet, for at besøge “Point-of-View”. Du skal dog bestille billetter på forhånd, hvilket er ganske gratis her: www.alsikpov.dk

#2 Forlystelsesparken “Universe”

“Universe Science Park” omtaler egentlig ikke sig selv som en forlystelsespark, men som “en naturvidenskabelig oplevelsespark”. Pointen er dog den samme, for det gælder om at hygge sig i et par timer sammen med familien omkring forskellige aktiviteter. Her er bl.a. er en Segway-bane, “Sky Trail”-klatrebane samt “Angry Birds 5D simulator” – en biograf med 3D film, bevægelse i sæderne samt et par overraskelser, som ikke skal afsløres her. Universe Science Park har ikke en ballongynge eller rutsjebane i klassisk forstand, men til gengæld en ‘virtual coaster’ samt en række andre aktiviteter, der tager udgangspunkt i naturvidenskaben. Du kan sagtens bruge det meste af en dag herinde: www.universe.dk

Universe Science Park er en forlystelsespark med naturvidenskaben som omdrejningspunkt (foto: Kenneth Karskov)

#3 Sønderjysk kaffebord

Da Sønderjylland kom under tysk kontrol i 1864 havde folk brug for en undskyldning for at samle sig, holde taler og synge danske sange. Det blev starten på det ‘sønderjyske kaffebord’, for folk i Sønderjylland valgte at mødes omkring et overdådigt udvalg af kager. Traditionen lever videre i bedste velgående i dag, hvor et godt sønderjysk kaffebord består af alt fra roulader over kringler og sandkager til lagkager, småkager og tærter.

#4 Nordisk Spa & Wellness

Fire etager. 4500 kvadratmeter. Og du skal sådan set bare slappe af. Alsik Nordisk Spa & Wellness er Danmarks største spa. Tag en dukkert i den udendørs pool med udsigt over Alssund, bliv gennemvarm i den store sauna med udsigt, smør dig ind i en hemmelig eliksir og indtag derefter dampbadet. Det føles vidunderligt! Nordisk Spa & Wellness er mere tiltænkt par end familier, for opgaven er at trække vejret dybt nede i maven og puste ud. Her skal du forkæle krop og sind, så der opstår en indre ro, harmoni og balance: www.alsik-spa.com

#5 Det traditionelle Sønderborg

Selvfølgelig skal du se Dybbøl Mølle, besøge Sønderborg Slot og spadsere langs havnefronten, når du er i Sønderjylland. Og hvis du kommer hertil den anden weekend i juli SKAL du være med til den årlige Ringriderfest. Disse attraktioner er næsten obligatorisk pensum – og præcis alle de ting du så, dengang du var på lejrtur med skolen i Sønderborg.