Anmeldelse: Danmarks nye luksushotel i Sønderborg

  • Written by:

ANMELDELSE: “Danmarks nye luksushotel i hjertet af Sønderborg,” er de ord, folkene bag Alsik Hotel & Spa i Sønderborg, selv bruger på deres hjemmeside. Det er da også et imponerende hotelprojekt, de har stablet på benene i Sønderjylland, men ikke alting lykkes.

Af Kenneth Karskov

70 meter, 18 etager, 190 værelser, fire stjerner. ‘Steigenberger Alsik Hotel & Spa’ er det officielle navn på Sønderborgs nye vartegn – et ambitiøst hotelprojekt i luksusklassen i en by med færre end 28.000 indbyggere.

Alsik – som stedet hedder i folkemunde – har mange gode ting kørende for sig. Hotellet huser Danmarks største spa samt en ambitiøs fine dining restaurant på 17. etage (husk endelig at bestille bord i god tid!), og dertil kommer en udsigtsplatform på 16. etage med et skønt kig ud over Sønderborg havn.

Hotellet er således en hel destination i sig selv. Og så er der jo lige hotelværelserne, som er lyse, moderne og perfekte til en god nats søvn. Så langt, så godt.

Store ambitioner

Når man taler med folkene bag Alsik, så viser det sig hurtigt, at de har store ambitioner for stedet. Der er en helt klar idé om, hvilken oplevelse folk skal have med sig fra et besøg på Alsik.

Tag maden til en start. Hotellet har tre restauranter: Fine dining på ‘Syttende’, den klassiske spisestue ‘Freia’ samt den uformelle ‘Restaurant Alsik’. På alle tre restauranter er der taget udgangspunkt i, hvad lokale landmænd kan levere til køkkenet.

Så for eksempel er der ikke appelsinjuice på morgenbordet. Appelsinlunde er der ikke mange af i Sønderjylland, men til gengæld kan de nærliggende gårde skaffe masser af lækre æbler. Så i stedet for appelsinjuice kan du finde en god, lokal friskpresset æblemost på morgenbuffeten.

Med sine 18 etager rager Alsik hotellet godt op i landskabet i Sønderborg (foto: Kenneth Karskov)
Med sine 18 etager rager Alsik hotellet godt op i landskabet i Sønderborg (foto: Kenneth Karskov)

Den slags kan man kun have respekt for. På denne måde tapper Alsik Hotel ind i flere af tidens vigtige strømninger. Det samme gælder hotellets kæmpestore spa & wellness område, der optager fire etager (!) og 4500 kvadratmeter.

I “Nordisk Spa & Wellness” er der fuld fokus på det moderne, travle menneske, som skal ned i gear under sit ophold på Alsik. Mens livet går sin vante, travle gang udenfor de store vinduer, så er her en ypperlig ro indenfor.

I spa-området kan du sidde i saunaen og blive gennemvarm, mens du kigger ud over Alssund. Du kan smøre dig ind i forskellige scrubs og mærke varmen og fugten arbejde med din hud i dampbadet. Du kan finde indre ro på en af de store afslapningsbrikse, mens et lydtapet af blid wellness-musik spiller diskret i baggrunden.

Der er lyst og lækkert på Alsik Hotel & Spa i Sønderborg. Her i caféen i lobbyen (foto: Kenneth Karskov)
Der er lyst og lækkert på Alsik Hotel & Spa i Sønderborg. Her i caféen i lobbyen (foto: Kenneth Karskov)

Spa koster ekstra

Det er alt sammen fantastisk, men bestemt også en oplevelse som er målrettet til par, mere end det er til familier (lige pt. må børn slet ikke komme i pool og spaområdet, hvis de er under 16 år pga. coronaen).

Der mangler måske en medarbejder i spa-området til at guide rundt mellem de forskellige ting. For man er overladt til sig selv, og skal man gå i saunaen eller tage dampbadet først? Who knows…

En anden kritik, som jeg kan se går igen flere steder, er at mange forventer, at spa-oplevelsen er inkluderet i hotelovernatningens pris. Det er den IKKE. Nordisk Spa & Wellness koster ekstra.

Standard-værelsesprisen vil typisk have en beskrivelse som hedder: “Inkl. adgang til Alsik Spa Pool & Fitness”. Oversat betyder det, at du har gratis adgang til fitnessrum samt poolområdet med indendørs og udendørs pool, men IKKE til det store spa og wellnessområde med behandlinger, dampbade, sauna etc.

Der er som udgangspunkt ikke noget fordækt i det. Du skal bare være klar over det, når du booker overnatningen på Alsik.

Vil du have den fulde spa & wellness oplevelse skal du betale ekstra. Og et sidste tip: Bestil tid i Nordisk Spa & Fitness, inden du ankommer, for her kan sagtens være fyldt på dagen, og den skuffelse vil du gerne være foruden.

Lyst og nordisk indrettet

På familieværelserne er der plads til to voksne og to børn. Det er smart for familier, som dermed ikke behøver bestille to værelser (foto: Kenneth Karskov)

Tilbage til selve hotellet. Når man træder ind i lobbyen er første indtryk positivt. Hotellet er indrettet i en moderne nordisk stil med fuld fokus på lyset i rummet og rummenes funktionalitet. Det vælter ind med masser af dagslys, og der er tydeligvis brugt mange penge på både lamper, møblement og udsmykning.

Hotelværelserne er på samme måde pæne og moderne. De er indrettet på denne typiske, nutidige facon, hvor lækkerheden i valget af materialer vinder over overdådigheden. Her er ingen guldvandhaner, men lækre lyse træflader.

Standardværelserne er på 25 m2. De er indrettet med ekstra lange senge, badeværelse med naturfliser, et skrivebord samt en lænestol. På væggen hænger en 49 tommer fladskærm og på bordet står Nespresso kaffemaskine. Det sidste er efterhånden standard på mange tilsvarende luksushoteller i udlandet, men faktisk en sjældenhed i Danmark. Jeg er tjekket ind på flere hoteller i samme prisklasse herhjemme, hvor der hverken er køleskab eller en elkeddel til at lave en kop pulverkaffe. Så ros for at have begge dele her, Alsik!

Steigenberger Alsik Hotel & Spa skal også have ros for at have indrettet en række værelser særligt med henblik på familier. På familieværelserne kan to voksne og to børn bo i samme rum. Her tryller de en sofa om til en folde-ud-seng, og så slipper man for at skulle have to hotelværelser til familien. Det er der mange hoteller, som kunne tage ved lære af.

Der er kaffemaskine, minibar og fladskærms-tv på alle værelser (foto: Kenneth Karskov)
Der er kaffemaskine, minibar og fladskærms-tv på alle værelser (foto: Kenneth Karskov)

Skidt lobby-arbejde

Som det fremgår, så har Steigenberger Alsik Hotel & Spa har mange gode ting kørende for sig. Alligevel mangler lige det sidste, hvis hotellet helt op i topklassen.

Jeg ankommer til Sønderborg ved 13-tiden. Det regner udenfor, så folk er søgt indenfor og der synes at være mennesker overalt i lobbyen. De sidder i sofaerne og lænestolene med deres jakker, paraplyer og tasker omkring sig. De stirrer ned i deres telefoner og ser modløse ud, mens de venter på at få deres værelsesnøgler udleveret.

Det samme kommer jeg til at gøre. “Check-in er fra kl. 15”, får jeg pænt at vide. Der er to timer til. Jeg må gerne få opbevaret min bagage i mellemtiden, men værelset må jeg altså vente et par timer på. Det er dog stort set umuligt at opdrive en siddeplads.

Hotellet er stort set fuldt på denne dag, så her sidder MANGE og triller tommelfingre. Der står sikkert et sted på reservationen, at tjek ind først er fra kl. 15, så hotellet har sikkert deres på det tørre, men det efterlader et mindre godt første indtryk hos alle disse mennesker.

Der findes et hav af måde at tackle dette problem på. Alsik er hverken det første eller sidste hotel, som oplever at have fuldt hus. Når en masse skal ind og ud af deres værelser indenfor få timer bliver systemet maksimalt presset, men det er måden man håndterer det på, som viser klassen.

Jeg har boet på hotellet, hvor de løbende uddelte værelsesnøglerne til gæsterne efterhånden som rengøringen havde dem klar. En fleksibel løsning, som virker mere imødekommende fremfor at holde hårdt på først at give folk deres værelsesnøgler klokken 15.

Andre hoteller ville uddele en voucher til en kop kaffe i restauranten eller en sodavand baren, med den simple bagtanke, at folk kommer væk fra lobbyen. Så er det første indtryk af hotellet ikke den triste stemning af modløse mennesker, der sidder i venteposition i deres våde tøj.

En-eller-anden form for løsning er i hvert fald savnet i lobbyen på Alsik.

Og så til alt det gode: Morgenbuffeten er lækker og råvarerne af høj kvalitet – og faktisk også en nøk højere end hvad man ser på andre danske hoteller i samme prisklasse. Alsiks hotelværelser er fine, restauranterne holder et højt niveau og poolområdet er lækkert med både en stor indendørs pool samt en udendørs saltvands-infinity-pool. Udsigtsplatformen på 16. etage giver en god fornemmelse af Sønderborg, som i disse år gennemgår en dramatisk forvandling, og spa & wellness områder er vidunderligt afslappende.

Så Alsik er ikke noget dumt sted at opholde sig. Der mangler lige det sidste for at nå et højt internationalt niveau, men det ændrer ikke på at både hotellet og Sønderborg et skønt sted at hænge ud i en dag eller to. Det er et oplagt mål for en lille getaway, når det i denne tid kan være svært at planlægge en rejse til udlandet.

Læs også artiklen: Sønderborg – 5 unikke oplevelser