Her er verdens bedste flyselskaber i 2021

Hvilket flyselskab er det bedste i verden på bagkant af pandemien? Kan Qatar Airways holde sig på toppen for sjette år i træk? Er Ryanair virkelig bedre end SAS? Årets liste over verdens bedste flyselskaber er fuld af overraskelser – se den her!

Af Kenneth Karskov

Verden åbner sig langsomt og flyselskaber begynder igen at kunne sende rejsende rundt til fjerne egne på kloden. I kølvandet på genåbningen melder spørgsmålet sig igen om, hvilket flyselskab der er bedst på den lange rejse.

For på korte flyvninger indenfor Europa og Skandinavien er forskellene små. Vi er nede på, at KLM og Air France giver en gratis snack undervejs, mens stort set alle andre flyselskaber opkræver penge for mad og drikke. Komforten er stort set den samme hos alle selskaber. Forskellene er i virkeligheden bittesmå.

Der er straks et andet billede, hvis du skal flyve langt. Så bliver forskellene pludselig meget tydeligere.

Hvilket flyselskab er verdens bedste?

For vil du helst sidde på et SAS fly eller på en maskine fra Qatar Airways? Hvis vi kigger udelukkende på oplevelsen ombord, så har du herunder svaret på det spørgsmål, når Skytrax nu præsenterer årets ranking af alverdens flyselskaber anno 2021.

Skytrax laver hvert år en liste baseret på spørgeskemaundersøgelse hos de rejsende. Det findes et utal af kåringer i flybranchen, og den ene påstår at være bedre end den anden, men med årene er Skytrax-listen blevet den dominerende. Det er efterhånden den ultimative liste, som hele rejsebranchen kigger mod.

Der er dog en række kontroverser omkring Skytrax-listen. Den er fuld af problematisk placeringer, men i mangel af bedre er det den liste, vi alle kigger mod. 350 flyselskaber fra hele verden har været til gennemgang, og spørgsmålet er nu, hvem Skytrax har kåret som verdens bedste flyselskab 2021?

For sjette år i træk

Og vinderen er… tadaaaa…..Qatar Airways! For sjette år i træk er Qatar Airways kåret til verdens bedste flyselskab. Dette er den store, overordnede kategori – og den mest prestigefulde af alle kategorierne hos Skytrax. For der er også et væld af underkategorier, såsom bedste Economy Class og bedste underholdning ombord osv.

Billede: Kabinepersonale hos det flyselskab, der for sjette år i træk er kåret som verdens bedste: Qatar Airways (foto: Kenneth Karskov)

Mens Qatar Airways igen indtager førstepladsen, så finder vi Singapore Airlines på andenpladsen og japanske ANA All Nippon Airways på tredjepladsen. På fjerdepladsen kommer Emirates, og derfra skal vi ned på 10. pladsen for igen at finde et selskab, som jævnligt flyver til Danmark, nemlig Air France.

Der er altså en markant overvægt at asiatiske og mellemøstlige selskaber på listen. Dertil kommer en enkelt fra Europa og en fra Australien – men ingen fra hverken USA, Afrika eller Sydamerika.

Her er verdens 10 bedste flyselskaber 2021

1 Qatar Airways
2 Singapore Airlines
3 ANA All Nippon Airways
4 Emirates
5 Japan Airlines
6 Cathay Pacific Airways
7 EVA Air
8 Qantas Airways
9 Hainan Airlines
10 Air France

Kilde: Skytrax World’s Top 100 Airlines 2021

Hvem ligger på lur?

Med den Top 10 fik vi rangeret verdens ti bedste flyselskaber i et snuptag. Overordnet set ser listen rigtigt nok ud – og så alligevel. For problemerne melder sig allerede her: Det er nemlig virkelig underligt med upåagtede Hainan Airlines fra Kina på den Top 10 liste.

Det er et selskab, som ingen andre end Skytrax har en fidus til. Du er umuligt at finde fair og balancerede beskrivelser af flyvninger med Hainan Airlines, hvor folk har armene over hovedet. Så det er virkelig underligt, det her.

Billede: British Airways er verdens 11. bedste flyselskab (foto: Nick Morrish/British Airways)

Hvis vi kigger længere nede ad listen og fokuserer på de store selskaber i Top 30, så gemmer der sig velkendte navne, som vi jævnligt ser i de danske lufthavne. Det drejer sig om flere af de store europæiske selskaber. De er ikke gode nok til at komme i Top 10, men flere af dem ligger og bobler til en plads i det fine selskab.

11 British Airways
13 Lufthansa
14 Aeroflot
16 KLM
18 SWISS
23 Thai Airways
27 Austrian Airlines

Kilde: Skytrax World’s Top 100 Airlines 2021

Hvem er Nordens bedste flyselskab 2021?

For at finde de nordiske flyselskaber, så skal vi endnu længere ned ad listen. Og her er det altså vores finske venner, der løber med æren i kapløbet om at være regionens bedste. Finnair ligger på plads 31, SAS på plads nr. 62 og Norwegian på 75. pladsen. Så det er Finnair, som kan prale af titlen “Nordens bedste flyselskab 2021”.

31 Finnair
62 SAS
75 Norwegian

Kilde: Skytrax World’s Top 100 Airlines 2021

Det interessante her er, at Ryanair faktisk ligger på 57. pladsen på Skytrax-listen. Og dermed fem pladser HØJERE oppe på listen end SAS. Ryanair er altså bedre end SAS. Med al respekt for Europas største flyselskab, så er det jo decideret tåbeligt, når listen handler om service og komfort ombord.

SAS personale i uniform (foto: SAS)
Billede: Uniformeret personale fra Nordens næstbedste flyselskab – og nummer 62 i verden – SAS (foto: SAS)

De andre vindere

Lad os også kaste et hurtigt blik på nogle af de mange underkategorier. Singapore Airlines vinder prisen for ‘Verdens bedste kabinepersonale 2021″, mens Emirates tager førstepladsen i kategorien “Bedste inflight entertainment 2021”.

Kategorien “Verdens bedste lavprisselskab 2021” rummer bl.a. EasyJet og Ryanair. Førstepladsen i denne kategori går til det store asiatiske lavprisselskab AirAsia, og så kommer spanske Vueling ind på fjerdepladsen, easyJet på sjettepladsen og Ryanair på 8. pladsen.

Og det føles nærmest som om der er en pris til alle flyselskaber. For der er både kåring af de helt billige selskaber, der gør en dyd ud af at producere den billigst mulige flybillet med en minimal service, og samtidig også rangeringer af flyselskaberne overdådige luksuskabiner forrest på flyet.

Hvem har den bedste luksus i luften?

I kategorigen “Verdens bedste First Class 2021” indtager Singapore Airlines førstepladsen, efterfulgt af Lufthansa på andenpladsen og Emirates på tredjepladsen.

First Class er luftens ultimative luksusklasse, som er et nøk over hvad man kan opleve på Business Class – og to til tre gange så dyrt som Business Class. Forskellen er bl.a. caviar, en limousine ud til flyet og champagne i 1000-kroners klassen.

Billede: First Class kabinen hos Air France (foto: Air France /PR)

Qatar Airways har verdens bedste Business Class 2021, mens Japan Airlines har verdens bedste Economy Class. Og så har vi slet ikke berørt den bizarre kategori “World’s Most Improved Airlines 2021”, som i øvrigt går til Saudi Arabia Airlines, eller “World’s Best Airline Cabin Cleanliness 2021”.

Så der er mange flere ting at dykke ned i, hvis du er nysgerrig. Men overordnet set er budskabet det samme som de forrige år, nemlig at Qatar Airways er verdens bedste flyselskab. Også i 2021.


Posted

in

,

by