Singapore Airlines er landet med det splinternye Airbus A350 fly i København (foto: Singapore Airlines)

Flyselskab med rekordresultat

Der er tjent virkeligt gode penge i flybranchen det seneste år. De store flyselskaber udsender det ene flotte årsregnskab efter det andet.

Af Kenneth Karskov

Stor rejselyst og få fly i luften er en kombination, der giver flotte tal på bundlinjen hos flyselskaberne. Det er tydeligt nu, hvor de store selskaber sender deres årsregnskaber på gaden.

Nogle steder er det endda rekordernes tid, hvilket blandt andet gør sig gældende hos Singapore Airlines.

Singapore Airlines, der flyver direkte fra København til Singapore fem gange om ugen, kan præsentere både rekordhøj omsætning samt et historisk overskud. 13 milliarder danske kroner lyder det på.

Rekord, rekord, rekord

“Én måde at opsummere årsresultatet på er, at den er fuld af rekorder. Ikke kun i nyere tid, men i hele vores 78-årige historie,” siger Muhammad Raimi, der er General Manager for Singapore Airlines i Norden, i et interview med Flybranchen.dk.

“Det er et rekordstort driftsoverskud, rekordstor omsætning, rekordstort nettooverskud og rekordhøj belastningsgrad på flyene. Det hele er rekorder,” fortæller han.

Høje priser kombineret med høj belægning er enhver flydirektørs drøm, og netop dette scenarie har udspillet sig det seneste år. For det nordiske marked gælder, at efterspørgslen og flyenes belægningsgrad ligger over det generelle europæisk niveau.

Flyene ud af København har stort set været fyldte på samtlige afgange siden sidste sommer. Singapore Airlines oplever tilmed solid booking i de kommende måneder og stigende interesse fra danskere, svenskere og nordmænd i forhold til oversøiske rejser til Sydøstasien, Australien og New Zealand.

General Manager Muhammad Raimi SIA Nordics_ved flyet i CPH Lufthavn (foto: Singapore Airlines)

Book tidligt for billige flybilletter

De flotte regnskabstal kommer dog på bekostning af passagerernes rejsebudget, for billetterne har det seneste år ligget på et tårnhøjt niveau.

“Hovedårsagen til, at folk oplever høje priser, er, at de sandsynligvis ikke bestiller tidligt nok. Hvis du bestiller vinterrejser eller påskerejser for næste år, langt ude i fremtiden, så vil kunne se gode priser. For billetprisernes styres af efterspørgslen, så når udbuddet har været begrænset går priserne op. Budskabet er at bestille så tidligt som muligt,” siger Muhammad Raimi.

Den gode nyhed for de rejsende er, at efterhånden som flyselskaberne sætter mere kapacitet ind i markedet og den opbyggede rejseefterspørgsel aftager, så vil priserne begynde at falde igen.

Kæmpe overskud hos Emirates

Emirates dominerer billedet i Dubai lufthavn
Emirates dominerer billedet i Dubai lufthavn (foto: Emirates /PR)

Også Emirates kan præsentere rekordoverskud. Emirates har forskudt regnskabsår, der løber fra april 2022 til marts 2023, og i denne periode har Emirates haft det mest indbringende regnskabsår nogensinde med et overskud på 19,6 milliarder danske kroner.

Det skal sammenlignes med et tab på 7,2 milliarder danske kroner året før. Også her har de høje priser og den store efterspørgsel været gældende.

Rejselysten er stigende. Der er høj efterspørgsel, men den globale kapacitet er stadig ikke tilbage på fuldt niveau, og det betyder højere flypriser”, sagde Morten Balk, dansk landechef hos Emirates, tidligere på året.

Der tegner sig altså et billede af en branche, som har haft et forrygende år. Forventningen er dog, at niveauet langsomt vil stabilisere sig, og på den lange bane vil flypriserne falde til gavn for passagererne.


Posted

in

by

Tags: