Vejrø set fra luften (Foto: Vejrø / Fotor)

Besøg milliardærens privatejede danske ø

Vejrø er en lille, isoleret ø, der byder på uforstyrret luksus. Øen er ejet af en dansk rigmand, der har postet en formue i at gøre den til spydspids i kampen for en grønnere fremtid.

Af Kenneth Karskov

Vejrø er en af Danmarks mindste øer på blot 155 hektar. Den ligger i Smålandsfarvandet tæt på Fejø, en halv times sejlads fra Kragenæs på Lolland. Den er både vejrbidt og isoleret, men med masser af liv.

For i 2005 købte Saxo Bank-stifter og rigmand Kim Fournais øen, og siden har han postet millioner og atter millioner i en gennemgribende forvandling af stedet. 

Ambitionen er, at Vejrø skal være en spydspids indenfor bæredygtig og luksuriøs turisme, så du skal spise godt, sove godt og have ren samvittighed, når du opholder dig her.

Målet er, at øen skal kunne drives ved sin egen kraft. Sol og vind skal bidrage med den nødvendige energi, og mark og hav skal sørge for råvarerne til restauranten.

Sandheden er dog, at det kræver mange penge at nå i mål med de ambitioner. For selvom det umiddelbart kan lyde nemt at eje en hel ø, så er det faktisk langt fra tilfældet. 

Billede: Vejrø er en isoleret dansk ø, som er 2,7 km lang og 700 m bred. Øen er ejet af Saxo-bank stifter og ejer, Kim Fournais (foto: Kenneth Karskov)

Paradis for lystsejlere

Historisk set har Vejrø været et isoleret sted, hvor livet var hårdt. Den gamle kirkegård er et interessant sted at besøge, fordi den fortæller historien om, hvordan livet har udfoldet sig på øen.

I 1925 boede her 76 mennesker, og dengang var det nok til både en skole, en købmand og et mejeri, men i 1960’erne blev øen affolket.

Så da Vejrø blev købt i 2005 lå den øde hen. Næsten 100 ton affald havde hobet sig op, bl.a. ting som folk havde efterladt over årene, såsom gamle biler og vaskemaskiner. 

Der forestod et gigantisk oprydningsarbejde de første par år, så det pæne landskab,du ser i dag, har kostet mange kræfter.

Nu om dage ser her nærmest idyllisk ud; fasaner, råvildt og harer springer rundt i landskabet. Markerne står flot, og i det fjerne snurrer en vindmølle, der sammen med et solcelleanlæg sørger for at producere strøm til øen.

Billede: Planen er, at Vejrø skal kunne forsyne sig selv med energi. Det sker ved hjælp af en stor vindmølle og en række solceller (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Det sekskantede, hvide fyr på Vejrø er 14 meter højt. Fyret fra 1846 er stadig i funktion i dag (foto: Kenneth Karskov)

Luksus-ophold

Vejrø er allerede en destination for lystsejlere, jægere og kursusdeltagere, men ambitionen er, at par og vennegrupper skal få lyst til at tage hertil på luksus- og gourmetophold. Den slags ture, der er bygget op omkring god mad, et lækkert hotel og smukke omgivelser. 

Vejrø har Hotel Blæsenborg, som er et ypperligt overnatningssted. Det er indrettet i en bygning, som engang var øens største arbejdende gård.

For en af udfordringerne ved at være ø-ejer er, at fredningsreglerne ofte kommer i vejen for nybyggeri, så på Vejrø skal der tages udgangspunkt i de eksisterende bygninger. Skolen, købmanden og fyrmesterassistentens bolig er således omdannet til gæstehuse, og det samme gælder den gamle gård. 

Den er blevet gennemrenoveret og tryllet om til et hotel, hvor der er tydeligvis brugt mange penge på materialer, for de 34 værelser oser af luksus.

Billede: Du bor lækkert på Hotel Blæsenborg på den privatejede ø, Vejrø (foto: Kenneth Karskov)

Eftermiddagskaffe i orangeriet

Om eftermiddagen bliver der serveret eftermiddagskaffe i Vejrøs smukke orangeri, der er opført i engelsk stil. Midt mellem planterne står et lille bord med en kande kaffe og en skål med bær-crumble. 

Bagværket er pyntet med spiselige blomster, som gør den lille servering til en fryd for øjet. Efter en tur rundt på øen er det lige, hvad der er brug for, og anretningen passer perfekt ind omgivelserne i orangeriet.

Billede: Der bliver serveret eftermiddagskaffe i Vejrøs flotte orangeri (foto: Kenneth Karskov)
Billede: En bær-crumble til eftermiddagskaffen bliver serveret mellem planterne i orangeriet (foto: Kenneth Karskov)

Du har som sådan aldrig travlt på Vejrø. For der er intet du skal nå. Du skal ingen steder hen. Opgaven består i at trække vejret dybt nede i maven og nyde det uforstyrrede ø-liv. Det er naturen, stilheden og de overdådige omgivelser, der er attraktionen.

Bevares, du skal en tur rundt om det sekskantede fyr fra 1846, som stadig er aktivt, og på en lun sommerdag er det oplagt med en tur på stranden. 

Men større er øen heller ikke, så der er masser af tid til at tage stedet ind. Du vil lynhurtigt mærke, at du er meget, meget langt fra det travle byliv på Vejrø.

Billede: Du er langt væk fra byen, når du opholder dig på den isolerede Vejrø (foto: Kenneth Karskov)

Urtehaven “plyndret”

Den ambitiøse kok, Lasse Zacho Andersen, tryller i køkkenet på “Skipperly”, og i løbet af aftenen er det nærmest en tornado af smukke og velkomponerede retter, som rammer træbordene i restauranten. 

Menuen skifter, men i dag står den bl.a. på ‘rimmet makrel med hvid miso og hengemt tomat’ over ‘hvid asparges med karamelliseret fløde og bakskuld’ til ‘sommerbuk med grillede ærter, grønne asparges og morkler’.

Det hele smager fortryllende. Urtehaven er blevet plyndret” til formålet, og bukken er naturligvis skudt på øen for ganske nyligt. På den måde hænger oplevelsen på Vejrø sammen på en helt særlig måde.

Billede: Der er dækket op til et godt måltid på Restaurant Skipperly på Vejrø (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Rimmet makrel med hvid miso og hengemt tomat (foto: Kenneth Karskov)

Hvor langt er Vejrø?

Vejrø er stadig et stykke fra sin erklærede målsætning om at være grøn. Der mangler de sidste 25% for at være selvforsynende med ren energi, og der skal også lægges flere lag på gæsteoplevelsen, men billedet rykker sig hele tiden.

Tag båden som i dag sejler til Vejrø. Den er drevet af fossile brændstoffer, og det duer selvfølgelig ikke, når ambitionen er at være en bæredygtig destination. Så i 2024 introducerer Vejrø sin egen elektriske minifærge. 

Ordresedlen er underskrevet og et styks hydrofoil-båd bliver nu produceret på Tuco Yacht Værft i Faaborg. Når el-båden er klar, vil du kunne lade dig transportere til Vejrø med strøm fra øens vindmølle. 

Det er endnu et skridt i den rigtige retning for den lille ø med de store ambitioner.

Billede: Hotel Blæsenborg er en gammel gård som er tryllet om til et luksuriøst hotel på Vejrø (foto: Vejrø Resort)

Fakta: Sejl til Vejrø i egen båd

Når sejlerne lægger til i den lille havn med 85 bådepladser, er det rendyrket dansk sommeridyl, der møder dem. Med havneafgiften på kr. 350,- betalt er der fri leg på den privatejede ø. Faciliteterne i havnen er i top, og gårdbutikken sælger grøntsager fra øen samt nogle lækre skaftkoteletter fra et nærliggende landbrug. Der er kolde drikkevarer i køleskabet, og stranden er åben for badegæster.

Fakta: Du kan flyve til Vejrø

“Sidste uge havde vi syv helikoptere, som landede her. De kom flyvende fra Holland og spiste et stykke smørrebrød, for så at flyve videre,” fortæller Lasse Zacho Andersen. Du kan vælge at ankomme til Vejrø med helikopter eller fly, for der er både landingsbane og helipad på øen.

Fakta: Det koster en tur til Vejrø

En overnatning på Hotel Blæsenborg koster fra kr. 2.595,- for to personer inklusive morgenmad, mens et såkaldt “signaturophold” inklusive sejllads, frokost, velkomstdrink, 3-retters menu og overnatning koster kr. 6.475,-. Se mere på vejroe.dk

Billede: Det ligner nærmest et maleri, når man kigger ud på landskabet på Vejrø (foto: Kenneth Karskov)

Posted

in

, ,

by