Her er 7 ikoniske togrejser

Af Kenneth Karskov

Den romantiske togrejse er noget helt andet en en tur med DSB. Her er ingen pulverkaffe og slatten servering, men derimod glamour, gourmet og oplevelser.

Det her er togture, hvor selve rejsen er målet i sig selv. Det handler ikke om at nå hurtigst muligt frem, for på de bedste togrejser bevæger vognene sig langsomt og majestætisk igennem et storslåede landskab og skaber minder for livet.

#1 Orientekspressen

Den mest ikoniske af alle togstrækninger går under navnet Venice Simplon-Orient Express – eller i daglig tale: Orientekspressen. I gamle dage kørte toget fra Paris til Istanbul, men nu om dage hedder strækningen Venedig til London. Det er en rejse i tid – på den måde, at pludselig handler det ikke om at komme hurtigt frem, men om at nyde selve turen. Transporten er selve attraktionen her.

Læs reportage og se billeder fra Orientekspressen her: På Orientekspressen er turen selve oplevelsen

#2 Rovos Rail

”Pride of Africa” bliver kaldt for verdens mest luksuriøse tog, og kører igennem det sydlige Afrika. En af de mest populære ruter er den 1600 km lange tur fra Pretoria til Cape Town i Sydafrika.

Dette er toget, som bedst kan sammenlignes med Orientekspressens luksus, og turen er alt det bedste fra Sydafrika med mad, drikke og service i topklasse.

#3 Den Transsibiriske Jernbane

Hop på toget i Moskva og tag den transmongolske rute til Kinas hovedstad Beijing. Turen på tværs af Rusland, Mongoliet og Kina strækker sig over 7.865 kilometer og tager seks dage.

Ruten går via Sibirien, forbi Bajkalsøen, igennem Mongoliets langstrakte græsstepper og videre til den golde Gobiørken førend toget rammer Kinas frodige rismarker.

Denne togtur bliver sjældent beskrevet som overdådig luksus, men at rejse fra Europa til Asien med tog er dog alligevel noget helt særligt i sig selv.

#4 The Ghan

Rejs fra nord til syd i Australien med det ikoniske tog, The Ghan, som kører tværs igennem Australiens indre. På tre dage skifter sceneriet fra det sydlige Australiens vinmarker, over rød ørken omkring Alice Springs, til de tropiske områder ved Darwin.

#5 Rocky Mountaineer

Tag toget igennem den canadiske ødemark med brusende floder, sneklædte bjergtoppe og måske en bjørn eller to. Toget kører på ruten fra Vancouver og gennem de canadiske Rocky Mountains med store panoramavinduer, der giver uhindret udsyn til den utæmmede natur.

#6 Shinkansen

Shinkansen er en fællesbetegnelsen for de højhastighedstog, der med over 300 km/t forbinder Japans største byer. I et land, hvor personalet beklager dybt, hvis toget ved en fejl afgår 20 sekunder for tidligt, er togrejser noget helt andet end i resten af verden – og deri ligger fascinationen.

Dette er ikke historisk luksus, snarere et kig ind i fremtiden. Turen fra hovedstaden Tokyo til den historiske by Kyoto er på 500 km og tager under 2,5 time med Shinkansen.

#7 Royal Scotsman

“Royal Scotsman” er et søstertog til Orientekspressen, men kører igennem det smukke skotske landskab. Turene her starter i Edinburgh og fortsætter op igennem det smukke skotske højland.

Ombord på toget er blot 36 gæster, og undervejs skal de nyde whisky, høre folkemusik og kigge på slotte. Naturligvis skal de også spise og drikke til de revner i togets overdådige spisevogn, for både mad og vin er inkluderet i rejsens pris.