5 tips til Shanghai: I Kina mødes nyt og gammelt

Shanghai er en fremadstormende metropol med knap 25 millioner mennesker. Det er Kina i en nøddeskal med nyt og gammelt blandet på de mest overraskende måder. Her er guiden til Shanghais største seværdigheder. 

Tip #1 Shanghais svar på Wall Street

Enhver by med respekt for sig selv har én seværdighed, som man bare SKAL se som turist. Eiffeltårnet i Paris, Pyramiderne i Cairo og Den lille havfrue i København. Når det kommer til Shanghai så er det havnepromenaden ‘The Bund’ som fortjener betegnelsen “obligatorisk”.

The Bund var Shanghais svar på Wall Street. Før Anden Verdenskrig var den kinesiske storby opdelt i forskellige internationale zoner, og denne del af Shanghai blev kørt som en britisk koloni.

Her boomede handlen, og mange af de flotteste og største byggerier langs The Bund går tilbage til denne tid. Det emmer af fortidens Shanghai langs den brede boulevard, som følger Huangpuflodens løb igennem byen.

Tip #2 Det nye Shanghai

På den modsatte side af floden kan man se det moderne Kina i fuldt flor. En imponerende skyline er skudt op på få årtier i bydelen Pudong.

For 50 år siden var her rismarker og kun få bygninger. I løbet af de mellemliggende årtier har Kina rejst sig som en økonomisk supermagt med en hast som ikke tidligere er set i historien. Og det bliver for alvor tydeligt her.

Pudong er Shanghais finansdistrikt. Så her er glas, stål og moderne design overalt. Det er det ambitiøse og fremadstormende Kinas nutid som vises frem for verden her.

Om aftenen er højhusene oplyst, hvilket ses bedst fra The Bund på den modsatte side af floden. Men om dagen kan man komme op i højderne og overskue byen fra oven. Flere steder er der bygget udsigtsplatforme som er åbne for turister, bl.a. Shanghai Tower, som er verdens næsthøjeste bygning.

Tip #3 Livet i Shanghais parker

Du må ikke snyde dig selv for en tur i Shanghais parker – allerhelst tidligt om morgenen eller i weekenden. Her kommer Kina til live på en helt særlig facon, og pludselig vil du opleve at befinde dig midt i et både overraskende og charmerende leben af mennesker, som danser, spiller badminton og øver tai chi.

Du kommer helt tæt på den kinesiske folkesjæl i parkerne. Med et åbent sind vil du endda opleve at blive inviteret til at være med i løjerne.

I Shanghai bor mange mennesker småt, så de mødes i parkerne for at holde deres kroppe i gang. Det gælder særligt de ældre kinesere, som her bruger tid og kræfter på selvforsvar, kinesisk musik og et slag kinaskak.

Folkets Park i Shanghai kan anbefales. Det får en oplevelse, som ikke findes magen til i noget andet land – og du vil gå herfra med et smil på læben.

Tip #4 Shopping på kinesisk

Kina har altid haft ry for at være et fantastisk sted at shoppe. Tidligere var det primært fordi prisniveauet i Kina er markant lavere end i Danmark, men i dag spiller en anden faktor også ind: Udvalget er markant større.

Det gælder også når det gælder internationale mærkevarer. Kineserne har fået flere og flere penge mellem hænderne, og de bruger dem gerne på luksusvarer. Så i en by som Shanghai med knap 25 millioner shoppeglade indbyggere er der grobund for mange spændende butikker med et stort udvalg.

Shanghais mest berømte shoppinggade er Nanjing Donglu – også kaldet Nanjing Road på engelsk. En del af strækningen er gågade og her vrimler det med mennesker. Her findes også en række kinesiske kædeforretninger, som vi ikke ser i Europa, og disse kan være spændende at besøge.

Tip #5: Lev det glamourøse liv i Shanghai

Shanghai er fuld af gode hoteller i alle prisklasser. Du kan bo relativt billigt, du kan bo godt og du kan bo dyrt. Det er faktisk mest af alt et spørgsmål om, hvor meget du har lyst – eller råd – til at betale.

Vil du have den fulde oplevelse af det glamourøse liv i ‘Det Gamle Shanghai’ skal du indlogere dig på Peace Hotel, som er et luksuriøst Art Deco mesterværk på The Bund.

Værelserne er overdådige, udsigten er fantastisk og den autentiske stil er lige i øjet. Det er det perfekte sted for dig, som gerne vil have at dit hotel skal være mere end bare en seng at sove i.

Peace Hotel har også en legendarisk jazzbar. Den har ligget her i hen ved 100 år, men blev på brutal vis lukket ned af Maos kommunistiske hær, og genåbnede først da Kina igen åbnede sig mod verden i 1980’erne. Her spiller et jazzorkester hver aften, og de ældste medlemmer af bandet har været med i en menneskealder og er i dag over 80 år gamle.

Bedste kinesiske rejsetip: Besøg flere byer i Kina

Kina er et gigantisk land med alskens forskellige oplevelser. I byen Xiamen i det sydlige Kina oplever du et helt andet land. Her er der palmer, sandstrande og en helt anden atmosfære end i Shanghai.

Du kan også besøge millionbyen Wuhan. Traditionelt har Wuhan været mest berømt for Det gule tranetårn samt ‘De Tre Slugters Dæmning’ – et gigantisk projekt som skabte verdens største kraftværk. Det har coronaen dog lavet om på, så i dag forbinder de fleste Wuhan med en helt bestemt sygdom.

Uanset hvilken by du besøger, så er anbefalingen herfra at sammensætte din Kina-rejse med flere forskellige oplevelser. Der er SÅ meget forskelligt at opleve i Kina, at du ikke må begrænse dig til kun ét sted.

Billede: Wuhan er et helt andet Kina end Shanghai (foto: Kenneth Karskov)

Posted

in

,

by