Saga Class blev introduceret i 1984 hos Icelandair (foto: Icelandair)

Luksusklasse fylder 40


Icelandair fejrer fire årtier med luksus-konceptet Saga Class, der blev lanceret i april 1984. Det er den islandske version af Business Class.

Af Kenneth Karskov

For 40 år siden så flybranchen helt anderledes ud end i dag. Dengang havde hvert land sit eget flyselskab, markedet var stærkt reguleret, og billetprisen var markant højere end i dag.

Det var en tid, hvor SAS havde First Class på flyene, og markedsføringen gik på, hvor mageligt og luksuriøs en rejse kunne blive.

Det var i dette klima, at Icelandair skabte Saga Class. Ud fra tanken om, at nogle rejsende havde behov for mere end blot et sæde. De ville have luksus i luften.

Siden er navnet skiftet til Saga Premium, men grundtanken er det samme: Det skal være mere behageligt oppe på de forreste pladser.

Dét koncept kan nu fejre 40 års fødselsdag.

Billede: Bredere sæde og mere plads på Saga Premium hos Icelandair (foto: Icelandair)

Saga Class i 40 år

Saga Class blev lanceret med eksklusive serveringer og ekstra fokus på kvalitet og service. Senere blev konceptet udvidet med øget komfort i form af bredere sæder og ekstra benplads.

I 1988 kom endnu en nyskabelse til, nemlig Saga Lounge i Keflavík Lufthavn.


Som tiden er gået, har passagerernes forventninger til den gode flyoplevelse ændret sig. Der skal ganske enkelt mere til at imponere folk.

I 2018 førte det til en opgradering af Saga Class til Saga Premium. Jeg prøvede Saga Premium i 2023 på en rejse til Detroit (læs mere her). Her var min konklusion, at det er et stærkt produkt til prisen.

Billede: Den lækre Saga Lounge i Reykjavik lufthavn (foto: Icelandair)

Gastronomi og wifi

Icelandair tilbyder ingen gratis mad på deres flyvninger i Economy Class. På Saga Premium er det til gengæld en helt anden snak.

Her vil islændingene gerne forkæle de rejsende med god mad, som tager udgangspunkt i islandsk gastronomi. Måltider og drikkevarer er inspireret af den islandske madkultur og lavet af friske lokale råvarer.

Saga Premium tilbyder også gratis Wi-Fi, underholdning, støjreducerende hovedtelefoner og en lille toilettaske på transatlantiske rejser.


Billede: Alla passagerer på Saga Premium får en lille toilettaske med “travel essentials” til turen (foto: Kenneth Karskov)

Ansat siden 1979

Mange ansatte har været ansat hos Icelandair i årtier, og et godt eksempel er Erna Sigurðardóttir, som har været ansat siden 1979.


“Fra det øjeblik vores passagerer går ombord på flyet, stræber vi efter at krydre deres rejse med lidt magi. Nogle er på forretningsrejse og har brug for at fokusere på deres arbejde, mens andre vil nyde flyveturen og slappe af”, fortæller Erna.

“Gennem årene har jeg lært, hvordan små handlinger, et varmt smil og blik for detaljen kan forvandle flyveoplevelsen. Det handler om at skabe en relation, få vores passagerer til at føle sig godt tilpas og vise dem den unikke islandske gæstfrihed,” siger hun.


Icelandair tilbyder direkte flyforbindelser til mere end 50 destinationer i Europa og Nordamerika. I 2023 transporterede selskabet 4,3 millioner passagerer.

Læs også: Rutetjek: Icelandair Saga Class til USA

Billede: Menu og vinkort på en tur med Icelandair til Nordamerika på Saga Premium (foto: Kenneth Karskov)

Posted

in

,

by