LISTE: Flyselskaber med First Class

Det er kun få flyselskaber, der tilbyder den ultimative luksus på First Class. De heldige passagerer kan se frem til en oplevelse, der tager dem tættere på himlen (opdateret 2024)

Af Kenneth Karskov

Det er en eksklusiv lille klub af flyselskaber, som tilbyder First Class på flyene. Rundt omkring i verden er det faktisk kun ganske få, som giver sig i kast med den ultimative luksus.

Kun fire europæiske selskaber tilbyder First Class, nemlig British Airways, Lufhansa, Air France og SWISS.

De øvrige har Business Class, som det ypperste, og bare for at mane enhver tvivl i jorden: Ja, der er kæmpe forskel på Business Class og First Class!

Første Klasse hos SAS

Jeg kan se i statistikken, at der findes en række søgninger på f.eks. “SAS 1. klasse”.

Det var allerede i 1989, at SAS afskaffede første klasse. Dermed blev det ypperste hos det fællesskandinaviske flyselskab Business Class, hvilket det også er i dag.

SAS tilbyder Business Class på de oversøiske ruter til fx. USA og Asien under navnet “SAS Business“.

Tidligere havde SAS også First Class på de europæiske ruter. Det blev afskaffet og erstattet af Business Class, først kaldet “EuroClass”.

EuroClass blev med tiden omdøbt til Business Class og endegyldigt afskaffet i 2013, hvor erstatningen blev SAS Plus (se her hvordan det så ud på en tur fra København til Amsterdam i Business Class)

Billetpris på 50.000 kr

Emirates-A380-First-Class-Private-Suite-A
Herover: Emirates First Class suite med minibar og dør, der kan lukkes (foto: Emirates/PR)

Nu skal denne artikel jo handle om First Class. Det ypperste, som flybranchen kan præstere.

En rejseklasse for de ganske få, hvor du spiser caviar, drikker dyr champagne og har oceaner af plads på flyet. Måske du endda bliver hentet i en Porsche ude ved gaten.

Forskellen på Business Class og First Class er tydeligt afspejlet i billetprisen.

En billet på Business Class koster typisk 25.000,- til Asien, mens en billet på First Class ligger i prislejet 50-75.000,- til samme region.

Altså 2-3 gange prisen for en Business Class (der i forvejen koster 2-3 gange prisen for en Economy Class billet).

Fordelene ved First Class

SWISS-First-ClassHerover: Hos SWISS er der så megen plads, at to kan spise sammen (foto: SWISS/PR)

Blandt de typiske fordele på First Class er et stærkt opgraderet serviceniveau i lufthavnen, ekslusive vine og champagner (f.eks. Dom Perignon hos Thai og Krug hos Cathay Pacific), store brede sæder uden sidemand og et helt andet serviceniveau i luften.

Om det kan retfærdiggøre prisforskellen er en helt anden sag.

First Class henvender sig typisk til ledere af de allerstørste virksomheder, til de rige og berømte samt eventuelle kongelige, der ikke tager privatflyet.

Du kan læse anmeldelser af flyveture på First Class her på siden. Det er flyveture allerforrest på flyet med selskaberne British Airways, Cathay Pacific, Lufthansa og SWISS.

First Class forsvinder

Flere flyselskaber opgraderer deres Business Class betragteligt i disse, og i den forbindelse vil nogle helt fjerne First Class.

Det er bl.a. sket hos israelske El Al, der tog beslutningen om at fjerne First Class i 2022. Brasilianske TAM gjorde det samme tilbage i 2014.

Og året før var det First Class hos det eksotiske flyselskab Air Tahiti Nul, som stod for skud. Det er det nationale flyselskab for Fransk Polynesien.

Og trængslerne for luksusklassen er slet ikke forbi: American Airlines vil afskaffe First Class på internationale ruter i slutningen af 2024.

Disse selskaber har First Class

Så der er kun en lille håndfuld selskaber tilbage med First Class. Og listen bliver kortere og kortere.

Herunder er listen med de selskaber, der stadig tilbyder First Class på internationale flyvninger.

First Class listen er opdateren 7. maj 2024. Ændringer kan forekomme.

Europa

Asien

 • Thai Airways
 • Singapore Airlines
 • Cathay Pacific
 • Air China
 • China Southern Airlines
 • China Eastern Airlines
 • ANA
 • Korean Air Lines
 • Asiana
 • Japan Airlines
 • Air India

De Arabiske lande

 • Qatar Airways
 • Oman Air
 • Emirates
 • Etihad
 • Saudia
 • Kuwait Airways

Oceanien

 • Qantas

Amerika

 • American Airlines (indtil slutningen af 2024)

Air France First Class La Premiere NEWHerover: Første klasse “La Premiere” på Air France (foto: Air France/PR)

First Class på indenrigsruter er noget andet

I visse lande/regioner – bl.a. Kina, USA og Mellemøsten – sælger flyselskaberne stadig First Class billetter. Det gælder på indenrigsfly og korte regionale ruter.

Her vil du opleve, at du kun kan vælge mellem “Economy Class” og “First Class”. De springer simpelthen Business Class over.

Men hold tungen lige i munden: For på flyet sidder du i de selvsamme sæder, selskaberne normalt sælger som Business Class.

Det gælder f.eks. på indenrigsflyvninger i USA og Kina og på flyvningerne mellem landene i Golfen, hvor der blot er Economy Class og First Class, på flyene.

På disser flyvninger vil man ikke opleve den stærkt opgraderede luksus, og derfor tager denne liste udgangspunkt i de selskaber som tilbyder “ægte” First Class på de interkontinentale ruter.