New York på 4 VIDT forskellige måder

Her er en idé: Lad hvert familiemedlem bestemme over en dag i New York. Resultatet er fire vidt forskellige – og spændende – måder at opleve The Big Apple på.

Af Kenneth Karskov

New York er en by, som altid står højt på danskerne ønskeseddel. Året rundt er det en af de mest populære destinationer fra danske lufthavne.

New York er også en by, som mange har et varmt forhold til. Det er dog også et sted hvor det kan være svært at vælge mellem de mange tilbud. 

Og det gælder uanset du har været her før – eller er på vej for første gang. 

Oplev noget nyt

Billede: Times Square bliver lyst op om aftenen af de mange reklameskilte. Dette sted er selve essensen af New York og kan imponere de fleste (foto: Kenneth Karskov)

Har du besøgt New York flere gange, har du måske erfaret, hvor nemt det kan være at træde i sine egne fodspor og finde tilbage til nogle af gode steder fra sidste besøg.

Hvis I er flere der rejser sammen, har du sikkert også oplevet, hvor svært det kan være at gøre alle tilfredse. 

En løsning er, at hver medrejsende planlægge én dag hver.

Alle får lov at bestemme, hvad der skal ses, hvilke ting der skal opleves, og hvor der skal spises på deres “egen” dag.

Fordi det er en stensikker metode til nye oplevelser. Og tilmed sker det fantastiske, at alle tager ansvar for at få set præcis det, de selv drømmer om. Det er win-win for alle.

Lad alle planlægge én dag hver

Billede: New York ved aftentid set fra tagterassen på Hotel 50 Bowery (foto: Kenneth Karskov)

Så vi har ladet fire personer i en familie planlægge hver deres dag i The Big Apple.

Dermed kommer vi til at se fire vidt forskellige sider af New York. For der er stor forskel på hvor den 12-årige og 48-årige henter sin inspiration fra.

Lad os starte med at give den 12-årige magten. Fordi når man er 12 år, læser man hverken guidebøger eller søger på internettets rejsesider.

Så kigger man på YouTube og Tik Tok. Det bliver en dag i New York, som ingen af os andre havde fantasi til at forestille sig.

1. New Yorks klassiske diner

Billede: Westway Diner er en klassisk amerikansk diner i New York (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Du sidder i båse og spiser din mad på Westway Diner – præcis som det skal være (foto: Kenneth Karskov)

Den 12-åriges dagsprogram starter med morgenmad på en traditionel, amerikansk diner. Fordi det har han set på YouTube.

Westway Diner i Midtown New York har alt hvad en amerikansk diner skal have. Båse til at sidde i, pandekager med sirup på menuen, og kaffe, der kommer på bordet hurtigere, end vi når at sætte os til rette.

Den klassiske amerikanske diner har det svært i disse år. En efter en forsvinder de fra gadebilledet, så det er blevet sværere at finde denne slags oplevelser.

Stedet omtaler sig selv som “en institution i New York”. Det var i øvrigt på dette sted, Jerry Seinfeld fik idéen til tv-serien “Seinfeld”, så forhåbentlig overlever denne ikoniske diner.

Billede: Så er der morgenmad! Traditionelle french toasts med frisk frugt serveret på en ægte amerikansk diner i New York

2. Koreanske majshunde

Efter en solidt amerikansk morgenmad er det tid til at spadsere rundt i New York. Der er mange spændende butikker at kigge på, og udvalget af varer er kæmpestort. Det uanset hvilken nicheting, du i øvrigt måtte interessere dig for.

Til frokost skruer den 12-årige op for virkemidlerne. For med næste punkt på programmet er vi i spændingsfeltet mellem mad og Youtube galskab, når vi skal smage “Koreanske majshunde”.

Det er en variant af “Corn-Dogs”, som er en amerikansk klassiker. En pølse bliver sat på en pind, dyppet i en tyk dej laet på majsmel og derefter stegt gyldenbrun i frituren.

Billede: Two Hands serverer koreansk corn dogs i New York (foto: Kenneth Karskov)

Denne ærkeamerikansk spise har nu været på en jordomrejse. I Korea har de videreudviklet på konceptet, og det er denne vanvittige, asiatiske variant som nu er kommet tilbage til USA. 

I Korea begyndte de nemlig at klistre pomfritter på ydersiden af corn-dog’en. Det lyder vanvittigt, og vi nærmer os en hel fast-food menu på en pind. 

Kaloriebombe med chilipulver

Two Hands Seoul Fresh Corn Dogs” har specialiseret sig i vanvittige versioner af den koreanske corn-dog. Prøv fx. en “Crispy Rice Dog” med poppede ris.

Eller “Spicy Dog”, hvor pølsen og fritterne bliver serveret med et tykt lag chili mayonnaise, og så overhældt med pulveriserede ‘Hot Cheetos’, som er en slags osterejer med chili.

Det smager lige så finurligt, som det lyder. Det er vel også tæt på umuligt at klemme flere kalorier ind i et måltid. Pølsepindene er dog farverige og anderledes, så det er nemt at forstå, hvorfor de gør sig godt på de sociale medier. 

Billede: “Spicy Dog” fra Two Hands i New York med pølse, dej, kartofler, mayonaise og chips-støv (foto: Kenneth Karskov)

3. Basket med lokale fans

Om aftenen står den på basketkamp i Madison Sqaure Garden. Der er er plads til 20.000 tilskuere i New Yorks legendariske arena, som er et vidunderligt sted at opleve både musik, basket og ishockey.

De største navne indenfor alle genrer optræder i MSG, som den kaldes i daglig tale. På den måde er stedet en manifestation af alt, hvad New York kan. 

I aften spiller to lokale baskethold mod hinanden, nemlig New York Knicks og Brooklyn Nets.

Billede: Basketball i Madison Square Garden i New York (foto: Kenneth Karskov)

I USA er sport underholdning

I USA er sport betragtet som underholdning. Så der er både nationalsang, lysshow og dansere undervejs.

Afviklingstempoet er højt, og det er slet ikke nødvendigt at være basketfan, for at blive underholdt at spektaklet.

New York Knicks fører hele kampen, men i de sidste sekunder vender det hele. Brooklyn Nets vinder kampen. De som tidligere råbte højt blandt publikum, er pludselig blevet stille. Og omvendt.

Det er sport, når det er allerbedst, og en oplevelse, som vi deler med passionerede, lokale New York’ere. 

Billede: I USA er sport også underholdning, så alle bliver godt underholdt til en basketkamp (foto: Kenneth Karskov)

4. Plantebaseret brunch i NYC

Hele første hele dag i New York har datteren på 16 år set tålmodigt til. Men nu er det hendes tur til at bestemme – og så kommer der andre boller på suppen.

Det hele tager en markant drejning, for pludselig står den på plantebaseret brunch og second-hand shopping.

Vi starter på restauranten med navnet “The Butcher’s Daughter”. Navnet snyder, fordi vi sidder på en plantebaseret restaurant – eller som de selv siger: et slagtehus for grøntsager.

De parterer, hakker og behandler frugt og grønt på samme måde som en slagter ville behandle kød. 

Resultatet er mad som er både smuk, smagfuld og sundt. Vi snakker acai bowl og avocado toast, men også en morgenmadsklassiker som Crabcake Benedict med et plantebaseret twist.

Det er virkelig et spændende sted at spise en brunch.

Billede: The Butcher’s Daughter er en plantebaseret restaurant i New York (foto: Kenneth Karskov)
Billede: “Jackfruit ‘Crab’ Cake Benedict” på plantebaseret restaurant (foto: Kenneth Karskov)
Billede: “Coconut Yogurt Bowl” på Butcher’s Daughter i New York (foto: Kenneth Karskov)

Second-hand shopping i New York

Om eftermiddagen viser guiden Suzanne Lenora rundt i New Yorks sidegader på en ‘Second-Hand & Vintage Shopping’-tur. Omdrejningspunkt er tøj og sko, som får nyt liv i genbrugsbutikkerne. 

For mens begrebet “vintage” dækker over lækre, gamle ting, så kan second-hand være helt nyt designertøj, som blot har været båret en enkelt gang eller to. Altså dyrt mærkevaretøj, som nu sælges til en stærk reduceret pris. 

Suzanne har over 60 forskellige butikker, hun anbefaler. Der er mange gode køb at gøre, og Suzanne er en vidunderlig karakter, som indkapsler alt det skøre, vilde og vidunderlige ved New York. 

Billede: Crossroads er en kæde af second hand tøjbutikker i USA (foto: Kenneth Karskov)

5. Chinatown

Når mor i 40’erne får lov at bestemme, så skal der kultur på programmet. New York er fuld af kunstmuseer i den absolutte verdenselite og så taler vi steder som The Met, MoMa og Guggenheim. 

Men kultur kommer i mange former, og New York er også rig på ting som scenekunst, street art og folkekultur. 

I den kinesiske bydel, Chinatown, træder du ind i en anden verden. Pludselig er der skrifttegn i gaderne, supermarkederne har fremmedartede varer på hylderne og alting smager af Kina – selv vaffelisen. 

6. Asiatisk vaffelis

Billede: Herinde kan du få is med asiatiske smagsvarianter, du aldrig har prøvet før (foto: Kenneth Karskov)

På Chinatown Ice Cream Factory laver de is med asiatiske smagsvarianter som lychee eller og røde bønner.

Hele herligheden bliver serveret i en knaldrød isvaffel, og pludselig smager to kugler i en vaffel virkelig anderledes. 

Det kinesiske leben i New Yorks Chinatown udfolder sig i særlig grad omkring Colombus Park. Nogle spiller det kinesiske brætspil mahjong, andre giver et nummer på traditionelle kinesiske instrumenter.

På bænkene findes et par entusiastiske avislæsere, som er i gang med dagens avis på kinesisk. Det er næsten som at være i Beijing i et par timer. 

7. Filmens New York

Billede: Katz’s er en berømt sandwichbar i New York (foto: Kenneth Karskov)

New York har en central plads i moderne populærkultur, og både musik, tv og film har byen som naturligt omdrejningspunkt.

Når du går rundt i byen genkender du pludselig en bygningen fra tv-serien Venner, baren fra Sam’s Bar eller en filmlokation fra en romantiske komedie.

Det er en af de fascinerende ting ved at være i New York; følelsen af at gå rundt på et filmset.

I dette tilfælde drejer det sig om filmen “Da Harry mødte Sally” fra 1989 med Meg Ryan og Billy Cristal.

Stedet er den legendariske Katz’s Delicatessen, som er en institution i New York, hvis historie går tilbage til 1888. 

Billede: Katz’s Delicatessen åbnede i 1888 og er i dag en institution i New York (foto: Kenneth Karskov)

Gigantiske sandwich

På Katz’s serverer de ægte Reuben Sandwich og kæmpestore Pastrami sandwich. Det hele bliver lavet fra bunden.

Kokken smører først to stykker lyst brød med sennep, tager derefter en dampende varm steg ud af ovnen, skærer så et par tykke skiver og placerer til sidst en generøs portion kød på brødet. 

Hele herligheden får et tykt lag smeltet ost på toppen, og så er maden klar til servering. De to skiver brød prøver desperat at holde sammen på dette bjerg af protein.

Og ideelt set skyller du det hele ned med en ærkeamerikansk sodavand, enten Cream Soda eller Root Beer. 

Billede: Alt kød til din sandwich bliver skåret, mens du kigger på (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Katz’s Delicatessen serverer kæmpestore Reuben- og pastrami-sandwich (foto: Kenneth Karskov)

Musicals er bare bedre i New York

Dagen slutter med lidt scenekunst i form af musicalen Aladdin, som efterhånden er set af over 10 millioner mennesker.

Der bliver hver eneste aften tilføjet nogle hundrede mennesker til den statistik, når der er tæppefald i det smukke, gamle New Amsterdam Theatre fra 1903. 

New York et af de bedste steder i verden at se musicals, fordi skuespillet og sangerne er bedre her end de fleste andre steder.

De små punchlines bliver leveret leveret og opsætningen er et nøk over, hvad du ser i Danmark. 

Billede: New Amsterdam Theatre fra 1903 (foto: Kenneth Karskov)
Billede: Musicals er værd at gå ind og se i New York (foto: Kenneth Karskov)

Kend dine klassikere

Sidst, men ikke mindst, skal far bestemme en dag, og så er der fokus på klassikerne. For du kan ikke tage til New York uden at se Frihedsgudinden eller det nye World Trade Center.

Det gælder i særlig grad, hvis du har børn eller andre med på turen, som er i New York for allerførste gang. 

Her taler vi selve essensen af New York. Frihedsgudinden står ved indsejlingen til byens havn og er en af USA’s største turistattraktioner med mere end 4 millioner besøgende om året.

Frihedsgudinden og tårnene

Billede: Frihedsgudinden står ved indsejlingen til New York og er en af de mest klassiske turistattraktioner i byen (foto: Kenneth Karskov)

Nu om dage kan man ikke komme op i kronen på Frihedsgudinden længere, men turen derud og til den tætliggende Ellis Island byder på spændende perspektiver på New Yorks moderne historie.

På en smuk solskinsdag er det også en flot sejltur med en betagende udsigt til Manhattans skyskrabere.

De to bygninger, der mangler i den berømte skyline, er selvsagt tvillingetårnene, som forsvandt d. 11. september 2001. Dér hvor bygningerne stod, er der i dag lavet store mindesmærker.

I nærheden er så opført det nye World Trade Center-kompleks. One World Trade Center er hovedtårnet, som med sine 541 meter er det i dag en af verdens højeste bygninger. 

Højbanen til fods

Billede: Gangstien “High Line” er en tidligere jernbane. Den fører de gående rundt i New York i anden sals højde (foto: Kenneth Karskov)

USA er land, hvor bilen ofte er i centrum, men der er en del af New York, der opleves bedst til fods.

High Line er en gammel transportjernbane, som skærer igennem Manhattan i anden sals højde. Banen bragte kød og varer fra havnen og ind igennem New York til byens svar på Kødbyen, nemlig “Meatpacking District”.

High Line er 2 km lang og går ind mellem højhusene. Det er en anderledes måde at se New York på. Undervejs på turen kan man “stå af” og gå ned på gaden.

Her er bænke, vilde planter og kunst. Gåturen stopper omkring Chelsea Market, som er et charmerende madmarked i en gammel kiksefabrik.

Hvis du kan planlægge, at du ramme Chelsea Market omkring frokost eller aftensmadstid, er det helt perfekt.

Billede: Chelsea Market i New York med små butikker, caféer og spisesteder (foto: Kenneth Karskov)
Billede: New York er også moderne attraktioner, som ”Vessel” der står i Hudson Yards, hvor High Line starter (foto: Kenneth Karskov)

New York for alle

Så New York er vidunderlig, fordi byen kan være præcis det du gerne vil have den til at være. Her er så mange valgmuligheder, at alt kan lade sig gøre her.

Lader du nye øjne se byen, får du en helt anderledes tur end du havde regnet med. Det er altid skønt at opleve noget nyt og uventet. 

Har du børn med på turen til New York, så kan det tilmed være decideret rørende at se byen med deres øjne.

Det er helt enestående at opleve deres begejstring, når de første gang er udforsker en af denne verdens mest fascinerende storbyer. For New York har noget for enhver smag. 

Billede: Det føles som om New York aldrig sover. Byen er fascinerende 24 timer i døgnet og om aftenen lyser den op i reklameskiltet og neonlys (foto: Kenneth Karskov)

Fakta: Det her bruger du flest penge på i New York 

Billede: Manhattans højhuse er altid et imponerende syn, særligt set fra Frihedsgudindens platform i byens havn (foto: Kenneth Karskov)

Hotellet er den største post på feriebudgettet, når du rejser til New York. Hotellet står i gennemsnit for 28% af turens pris.

Så hvis du synes, det er dyrt at finde et sted at bo i New York, er det helt korrekt.

De efterfølgende poster på feriebudgettet er: mad (22%), shopping (19%) og entrebilletter (12%). 

  • 28% Overnatning 
  • 22% Mad og drikke
  • 19% Shopping
  • 12% Kunst, kultur og underholdning
  • 18% Lokal transport
  • 1% Diverse

Kilde: www.osc.state.ny.us/reports/osdc/tourism-industry-new-york-city

Fakta: Så mange rejser til New York

66,6 millioner turister besøgte New York i 2019, hvilket var det sidste inden den globale pandemi satte ind.

I 2020 faldt antallet af turister således med 67%, og New York forventer først at være tilbage på niveauet fra før pandemien i 2024. 

Langt størstedelen af turisterne i New York er amerikanere fra andre dele af USA.

Således er 80% af turisterne i New York faktisk amerikanere, men andelen af turister fra andre lande, som Danmark, spiller dog en stadig større rolle i statistikkerne. 

Kilde: www.osc.state.ny.us/reports/osdc/tourism-industry-new-york-city

Fakta: Sådan rejser du til New York

Du kan flyve direkte fra København til New York med SAS året rundt. SAS har flere daglige afgange til New York, både JFK og Newark lufthavnen.

Læs anmeldelsen af en flyvetur med SAS fra New York her: Rutetjek: Kun fordi SAS flyver direkte til USA

I perioder af året kan du også flyve med det amerikanske flyselskab Delta direkte fra København til New York.

Du kan læse anmeldelsen af en flyvetur med Delta til New York her: “Rutetjek: Delta til New York på Economy”


Posted

in

, ,

by