Qatar Airways Airbus A350 i Københavns Lufthavn CPH

Verdens 19 bedste flyselskaber i 2019

Af Kenneth Karskov

Skytrax er kommet med sin årlige liste over verdens bedste flyselskaber. Selvom den ikke må læses som en facitliste – for der er en række mærkværdigheder på listen – så er den fortsat et udmærket værktøj til at få en indikation af, hvem der leverer godt og skidt i flybranchen.

Egentlig er Skytrax listen en Top 100, men de øverste pladser er som altid de mest interessante. Hvis man kigger på de nitten bedste flyselskaber i verden anno 2019, så viser det sig hurtigt, at disse primært har hjemme i Asien og Mellemøsten.

Et par stykker fra Europa har klemt sig ind på listen, men det er bemærkelsesværdigt, at der ikke er bare et enkelt flyselskab fra USA, Afrika eller Sydamerika med i toppen. Det understreger, at luftkrigen om den mest overdådige service i ypperlige kabiner er en kamp, der udspiller sig i Asien og Mellemøsten. Resten af verden har svært ved at følge med.

Her er verdens 19 bedste flyselskaber i 2019

 1. Qatar Airways (Qatar)
 2. Singapore Airlines (Singapore)
 3. ANA All Nippon Airways (Japan)
 4. Cathay Pacific (Hongkong)
 5. Emirates (Forenede Arabiske Emirater)
 6. EVA Air (Taiwan)
 7. Hainan Airlines (Kina)
 8. Qantas (Australien)
 9. Lufthansa (Tyskland)
 10. Thai Airways (Thailand)
 11. Japan Airlines (Japan)
 12. Garuda (Indonesien)
 13. SWISS (Schweiz)
 14. China Southern (Kina)
 15. Austrian (Østrig)
 16. Air New Zealand (New Zealand)
 17. Bangkok Airways (Thailand)
 18. KLM (Holland)
 19. British Airways (Storbritanien)

Man skal dog ikke tage alting for pålydende på denne liste. Listen er som nævnt en Top 100, og længere nede finder man f.eks. SAS og Ryanair. Michael O’Learys lavprisselskab er nummer 59, og SAS dukker op på plads 65, men det giver ingen mening at konkludere, at Ryanair skulle være bedre end SAS på baggrund af dette. Det vil i hvert fald være et billede, der er svært at genkende fra virkeligheden.

De her små mærkværdigheder fortæller om listens store udfordring: Nok er den bredt repræsenteret med på 21 millioner stemmer fra flypassagerer i over 100 lande, men netop dét giver en fordel til de selskaber, der har mange passagerer og/eller spenderer store summer på markedsføring. De vil være mere kendte, og derfor dukke op i folks besvarelser.

Finnair vinder i Norden

Hvis man kigger uden for toppen af listen, så dukker der flere interessante flyselskaber op lidt længere nede. Russiske Aeroflot er på plads nr. 22 og dermed foran et mulehår for hæderkronede Air France på 23. pladsen.

Turkish Airlines har vundet prisen som Europas bedste flyselskab i denne afstemning i en årrække, men nu er det tyrkiske flyselskab er rykket ned på listens plads nr. 27, og prisen som Europas bedste flyselskab går i stedet til Lufthansa.

Stærkest blandt de nordiske flyselskaber står Finnair på plads nr. 32, mens Norwegian er nr. 39, SAS nr. 65 og Icelandair helt i bunden som nr. 100. Her er det dog vigtigt at huske på, at der findes mange flere end 100 flyselskaber i verden, så man kan ikke konkludere, at islændingene er de dårligste. Der findes mange hundrede fly selskaber, der end ikke er repræsenteret her.

Lavprisselskaberne findes også på listen, men de klarer sig generelt dårligt i en afstemning, som tager udgangspunkt i alt det som de har skåret væk: servicen, maden og komforten. Så det bedst placerede lavprisselskab er AirAsia som nr. 20 , mens easyJet kommer ind som nr. 37, Norwegian nr. 39 og Ryanair som nr. 59.

Alle er en vinder

Udover listen med de 100 bedste flyselskaber på verdensplan, så findes der også et væld af vindere i hver region (Norden, Centralasien, Australien etc) og derefter kommer en række underkategorier baseret på kabineklasser og ydermere underkategorier af underkategorier. Så taler vi f.eks. bedste First Class lounge, ypperligste Business Class stol og lækreste Economy Class måltid etc.

Det kan til tider virke som om, at alle deltagere i festen får lov til at stikke af med en pris. Men her er et par af de mere interessante underkategorier:

Verdens bedste Economy Class
1. Japan Airlines
2. Singapore Airlines
3. Qatar Airways

Verdens bedste Premium Economy
1. Virgin Atlantic
2. Singapore Airlines
3. Air New Zealand

Verdens bedste Business Class
1. Qatar Airways
2. ANA
3. Singapore Airlines

Verdens bedste First Class
1. Singapore
2. Lufthansa
3. Air France

Kilde: https://www.worldairlineawards.com/a-z-airline-awards-winners-2019/


Posted

in

by