2019 var et vildt rejseår – kan 2020 blive endnu vildere?

Af Kenneth Karskov

BLOG – Måske kan du huske, at jeg for et år siden skrev en liste med seks rejsemål, jeg ville elske at besøge i løbet af 2019 (se evt. 6 steder jeg vil ELSKE at rejse til i 2019 ).

Det var mest skrevet som en slags inspiration til mig selv, men nu er 2019 slut, og så kunne det være sjovt at at gøre status. Hvor mange af stederne på listen nåede jeg egentlig at rejse til?

De seks steder jeg gerne ville besøge var/er:
1) Colombia
2) Laos
3) Minsk i Hviderusland
4) Detroit i USA
5) Usbekistan
6) Amritsar i Indien.

Det er seks ambitiøse rejsemål, hvoraf nogle ligger et godt stykke fra “the beaten track”. Det er også seks upcoming destinationer, som så småt får mere opmærksomhed fra rejsemedier, bloggere og andet godtfolk i takt med at de mest gængse rejselande bliver overrendt.

Status er, at det blev til to af dem i 2019 for mit eget vedkommende, nemlig Laos og Minsk. Det ville faktisk have været tre, hvis ikke WOW air krakkede i løbet af året. Jeg havde to billetter til Detroit i løbet af efteråret, men da var det islandske lavprisselskab forlængst ophørt med at eksistere, så Detroit må blive en anden gang.

To ud af seks kan isoleret set måske godt virke skuffende, men rejseåret 2019 var alt andet en skuffende. For jeg besøgte en række andre lande i løbet af året, som jeg på ingen måde havde kunnet forudse, at jeg ville ende i. Nogle af dem endda mindst lige så vilde som de destinationer, jeg havde sat på listen… hvis ikke vildere!

1) Laos: Wauw… bare wauw!

Det lille asiatiske land Laos ligger nærmest uberørt hen. Som naboland til store og populære rejselande som Thailand og Vietnam, kan det godt undre, at ikke flere mennesker slår vejen forbi Laos, for som turist er dette noget af det bedste du kan finde i Asien lige nu.

Her finder du små uberørte landsbyer, går spændende hikes igennem rismarker til skjulte vandfald, hænger ud i den gamle kulturby Luang Prabang, sejler på cruise på Mekong-floden og tager på “badeferie” i De 4000 Øers land.

Det emmer af det Asien, jeg mødte for første gang for 25 år siden. Oplevelserne er store, maden er fremragende og turisterne er få, så hvad mere kan man egentlig ønske sig? Laos får min varmeste anbefaling med på vejen.

2) Minsk er som Sovjetunionen før murens fald

Hviderusland er et af Europas mindst besøgte rejselande. Hidtil har det været en sjældenhed, at folk tænkte ”skulle vi ikke smutte en weekend til Minsk”, men noget er ved at ske. I takt med at flere og flere har besøgt de gængse europæiske storbyer, søger vi mere unikke rejsemål, og i den forbindelse dukker Minsk op.

Hvis du ikke nåede at besøge Sovjetunionen før murens fald, kan du stadig tage til Minsk og få den fulde oplevelse med hammer og segl, Lenin statuer og GUM varehus – helt ned til hotelpersonalets ikke-eksisterende smil. Minsk er en storby som ingen anden i Europa.

Minsk Sports Complex
Sportskomplekset i centrum af Minsk, hovedstad i Hviderusland (foto: Kenneth Karskov)

3) Malawi i det sydlige Afrika

Malawi er et af Afrikas fattigste lande, og derfor et mål for de midler, som blev indsamlet ved Danmarks Indsamling 2019. Jeg fløj til hovedstaden Lilongwe i Malawi sammen med Folkekirkens Nødhjælp for at møde nogle af de skæbner og se de projekter, som bliver støttet med pengene fra indsamlingen.

Det var rørende, spændende og foruroligende på én gang at høre disse menneskers historier. I Malawi bliver hver anden pige tvangsgift, inden de er fyldt 18 år. Pigerne er tit udsat for misbrug og bliver tvunget ind i voksenlivet alt for hurtigt, så et af projekterne handler om at give pigerne mulighed for at færdiggøre deres skolegang og få en uddannelse.

Jeg så ingen klassiske turistmål under mit ophold i Malawi, men landet byder på både strand-lignende forhold ved Malawisøen og vilde dyr i nationalparkerne. Det gælder bl.a. elefanter, løver, bøfler, krokodiller, kudu, impala, flodheste og det sjældne sorte næsehorn.

 

 

 
 

 
Vis dette opslag på Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

 

Et opslag delt af Kenneth K. (@kennethkarskov) den

4) På militærlejr i Afghanistan

Afghanistan er ikke et typisk turistrejsemål, og det var da heller ikke almindelige sightseeing, der bragte mig til hovedstaden Kabul. Med et visum til Afghanistan i passet, kunne jeg sætte mig på et særfly fra København til Kabul i December for at lave radio med de danske soldater på HKIA North militærlejren i Kabul.

Det er et helt specielt sted, hvor 5-6000 bevæbnede soldater bor, spiser, arbejder, træner, slapper af og alt muligt andet. For man går ikke lige ned i downtown Kabul for at spise en kebab eller shoppe lidt i bazaren, men holder sig indenfor lejrens fire mure.

Det var et stort privilegium at få indblik i hverdagen for de ca. 155 danske soldater, som opholder sig i Afghanistan.

 

 

 
 

 
Vis dette opslag på Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

 

Et opslag delt af Kenneth K. (@kennethkarskov) den

5) Sommer i Maldiverne

Nogle gange er det tilfældet, der afgør hvor man ender henne. Et dødsfald i familien betød, at sommerferien ikke kunne planlægges i god tid, og pludselig var det tilgængeligheden af bonusbilletter, som afgjorde rejsemålet.

Afrejse midt i sommerferien og med en-to-tre dages varsel er DYRT, hvis man skulle købe flybilletter på almindelige vis. Så derfor måtte mine bonuspoint komme mig til undsætning, men de kunne heller ikke skaffe pladser til de mest gængse rejsemål i Asien, USA eller Europa.

Faktisk var der kun to rejsemål, som dukkede op med ledige pladser på bonuspoint: Seychellerne og Maldiverne!

Okay… det var noget lidt andet end jeg umiddelbart havde i tankerne, men lad os arbejde med idéen. Skolernes sommerferie er højsæson på Seychellerne med godt vejr og mange franske turister, så det er rasende dyrt at besøge Seychellerne i juli og august. Den er dermed udelukket.

På Maldiverne er billedet faktisk det modsatte, for her er juli lavsæson. Man kan risikere både overskyet vejr, sågar hele dage med regn og måske også stærk vind på Maldiverne om sommeren. Hvis man ryger ind i sådan en omgang er det decideret trist at sidde på et strandresort på en lillebitte ø midt i Det Indiske Ocean.

Det betyder til gengæld at priserne er relativt lave på Maldiverne, og med to dage til afgang kunne man jo snildt lige tjekke vejrudsigten. Den så fin ud, og så blev Maldiverne.

Læs også artiklen: Så vilde er vandflyene på Maldiverne

 

 

 
 

 
Vis dette opslag på Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

Jeg er taget til Maldiverne, men tror lige jeg venter fem minutter med at stikke fødderne i…

Et opslag delt af Kenneth K. (@kennethkarskov) den

6) Disneyland i Californien

Det måske mindst overraskende og mest “normale” punkt her på listen er Disneyland i Anaheim, Californien – men ikke for mig.

Disneyland i USA har jeg haft på min private bucket list længere tid en jeg har skrevet lister til internettet. For siden jeg som barn så annoncerne for Disneyland bagerst i Anders And bladet, har jeg drømt om at besøge Mickey, Anders og Fedtmule i Californien.

Så det her har jeg godt kunnet tænke mig i 30 år. Jeg kan ikke forklare, hvorfor det har taget så længe, men i 2019 lykkedes det endelig at få de obligatoriske musseører på i Disneyland.

At købe billetter til Disneyland er dog nærmest mere kompliceret end at købe flybilletter, så jeg skrev en guide, hvis du på en tidspunkt skal forbi Disneyland i Anaheim, Californien.

Læs artiklen: “Disneyland: Tips, tricks og overlevelsesguide

 

 

 
 

 
Vis dette opslag på Instagram
 

 

 

 
 

 
 

 

 

 

 

Et opslag delt af Kenneth K. (@kennethkarskov) den

7) Fodbold i Istanbul

Mange hundrede danskere flyver hver dag til Tyrkiet, så Istanbul er måske ikke et spektakulært rejsemål i sig selv. Målet for min tur til Istanbul var dog noget helt særligt, nemlig muligheden for at realisere en gammel drøm: Det Interkontinentale Derby mellem fodboldklubberne Galatasaray og Fenerbahce i Istanbul.

Istanbul er en fantastisk by, og at opleve den på en kampdag, hvor de lokale ifører sig deres respektive holds kamptrøjer er en særlig oplevelse. Fodboldkampen blev spillet på det imponerende Türk Telecom Arena og var intens og tæt, men ikke decideret velspillet. Stemningen var til gengæld hidsig, og jeg fik set Zanka spille på den helt store scene. En kæmpe fodboldoplevelse!

Jeg kunne have tilføjet Amman, San Fransisco, Wien, Riga, Chiang Rai og flere til listen. Så selvom jeg kun nåede to af stederne på min “6 steder jeg vil ELSKE at rejse til i 2019 “-liste, så fik jeg oplevet sat en masse andre oplevelser ind på kontoen.

Og hvad byder 2020 så på? Ja, måske jeg burde lave en liste med bud på det….